„Cerem responsabilitate din partea Guvernului PNL, președintelui și a tuturor partidelor politice” - Nicolae Marin, senator PRO România

„Cerem responsabilitate din partea Guvernului PNL, președintelui și a tuturor partidelor politice” - Nicolae Marin, senator PRO România
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

PRO România propune partidelor politice, Guvernului și președintelui un set de măsuri cu aplicabilitate imediată și de care ar trebui să se țină cont în perioada de criză.

Astfel, PRO România susține că este absolut necesar să avem un guvern cu drepturi depline și care să aibă ca mandat combaterea și limitarea efectelor acestei crize determinată de răspândirea coronavirusului. Toate măsurile de limitare a drepturilor fundamentale sunt necesare, dar potrivit art. 53 din Constituție, se realizează DOAR prin lege.

PRO România solicită suspendarea cursurilor școlare, pe termen nelimitat, până la stabilizarea situației, deoarece „nu este normal să trimitem copii la școală cu gândul că se întorc bolnavi”. De asemenea, trebuie stabilit, prin OUG sau prin proiect de lege, regimul legal prin care unul dintre părinți are dreptul să stea acasă. Există o propunere legislativă la Camera Deputaților care prevede acordarea de zile libere unuia dintre părinți în cazul închiderii temporare a unităților de învățământ, iar statul să susțină acordarea salariilor în continuare părinților.

„În ceea ce privește societățile comerciale care sunt afectate din cauza acestei crize trebuie luate măsuri imediate pentru evitarea colapsului economic. Astfel, reducerea TVA sau eliminarea impozitului pe profit reprezintă decizii responsabile care trebuie luate imediat pentru susținerea companiilor afectate în această perioadă. Avem exemple în acest caz luate în țări precum Franța sau Statele Unite ale Americii”, a precizat senatorul Nicolae Marin.

De asemenea, PRO România solicită Guvernului să aloce un buget suplimentar pentru ministerul Sănătății, aplicând astfel recomandarea CE potrivit căreia toate cheltuielile pe sănătate vor fi deduse din calculele pentru deficit.

„Facem un apel la responsabilitate către toți reprezentanții politici și instituționali să contribuie la completarea și implementarea acestor măsuri. Și de asemenea, poate că cel mai importat lucru, este să lăsăm deoparte calculele electorale, interesele personale și cele de partid și de aceea PRO România propune elaborarea unui proiect de lege pentru amânarea alegerilor locale și organizarea acestora odată cu parlamentarele în luna septembrie. Trebuie să lăsăm orice calcul şi joi să votăm toţi un guvern care să aibă ca mandat combaterea și luarea tuturor măsurilor pentru evitarea efectelor acestei crize și pentru limitarea răspândirii coronavirusului. Sănătatea și economia sunt mult mai importante”, a spus secretarul general adjunct al PRO România, senatorul Nicolae Marin.

(P)

 

Citit 3121 ori Ultima modificare Marți, 10 Martie 2020 13:00