Cristian Dima, președinte ALDE Galați: Întoarcerea spre producție este singura soluție pentru ca România să își revină!

Cristian Dima, președinte ALDE Galați: Întoarcerea spre producție este singura soluție pentru ca România să își revină!
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Încă nu vedem căderea economică a României la adevărata sa dimensiune, însă în spate, în fiecare oră, România mai pierde câte o firmă, câteva sute de locuri de muncă, câteva milioane de lei pentru bugetul de stat.

Ca să vă faceți o idee, o analiză a Ziarului Financiar arată că România pierde 1 miliard de euro pe zi din cifra de afaceri, adică 50% din cifra de afaceri, și 30% din PIB (600 – 650 milioane de euro). De la instaurarea stării de urgență (pe care Iohannis a prelungit-o din cauza incompetenței “Guvernului MEU”), companiile din România (românești sau străine) au pierdut peste 14 miliarde de euro!

Cel mai afectat este, însă, bugetul de stat, care se află într-o situație de-a dreptul critică. Vom asista la o cădere dramatică a încasărilor și o creștere a cheltuielilor. În luna aprilie, deficitul bugetar va ajunge la 4-5 miliarde de euro (conform analizei Ziarului Financiar)!!! În bugetul pe 2020 era prevăzut un deficit de “doar” 800 milioane de euro  în luna aprilie!

Cifrele nu mai pot fi întoarse, acest lucru e clar! Nimeni nu poate să spună în acest moment în cât timp își va putea reveni economia României, businessul românesc. De ce? Pentru că nu se face nimic, nu se iau măsuri, nu există o strategie, un plan! Ni se spune că vor veni cu un plan de redresare DUPĂ CRIZĂ!!!

Acest Guvern incompetent nu e capabil să elaboreze planuri de combatere a crizei. Mai grav este că nu va fi capabil să elaboreze nimic sustenabil pentru perioada următoare. Nu a fost capabil să vină cu un plan când nu eram în pandemie, nu a fost capabil să se țină de promisiunile făcute în momentul învestirii, darămite acum. După ce se va termina criza de sănătate publică, nimeni nu va mai avea încredere în acest Guvern. Românii nu mai au ce așteptări să mai aibă de la el. Trebuie să găsim o soluție cât mai rapidă pentru a ne putea extrage țara din această cumplită criză în care ne adânceşte.

În urmă cu 10 ani, atunci când la guvernare era predecesorul PNL-ului de azi (PDL-ul lui Băsescu), România a pierdut 150.000 de companii (majoritatea românești) și 700.000 de locuri de muncă, din care a recuperat numai 400.000. În criza actuală, avem peste 1 milion de români în șomaj tehnic și alte sute de mii ale căror contracte au fost reziliate.

Unii analiști spun că, în cel mai optimist scenariu, ar putea să urmeze o revenire rapidă, iar în cel mai bun caz, la finalul anului ,se va ajunge la 70% din ceea ce am avut înainte de criză.

Acest scenariu optimist, pentru a se putea produce, are nevoie de susținerea Guvernului!!! Guvernul trebuie să vină cu un plan de măsuri urgent, nu după criză! Mediul de afaceri românesc, dar și companiile străine nu mai pot susține încă o lună, fără o perspectivă clară, locurile de muncă şi afacerile lor în țară.

Teoriile economice pe care ni le predă Guvernul Orban sunt un dezastru pentru economia reală! Dar cine să înțeleagă lucrul acesta?

Aș dori să înțelegem cu toții că, dacă nu vom putea să pornim economia, atunci ne vor fi confiscate, sub aparența cumpărării în interes public sau la o valoare derizorie, ceea ce a mai rămas din activele din economie, dar mai ales din avuția națională, în primul rând resursele naturale, păduri, zăcăminte, petrol, gaze etc.

(P)

Citit 2363 ori Ultima modificare Marți, 21 Aprilie 2020 10:49