Cristian Dima, președinte ALDE Galați: Economia poate fi repornită, dacă Guvernul renunță la principiul ”totul pentru voturi”!

Cristian Dima, președinte ALDE Galați: Economia poate fi repornită, dacă Guvernul renunță la principiul ”totul pentru voturi”!
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Orice om cu mintea la cap știe că România nu mergea deloc bine. Avem o dovadă recentă: deficitul pe primul trimestru de aproape 1,7%. În mod normal, prin luna a noua a anului se înregistra această valoare.

Economia României trebuie văzută asemenea unui bolnav care îți revine după o boală grea. Trebuie să își schimbe stilul ”de viață”, pentru a se asigura că nu se va mai îmbolnăvi. Ideea de a reporni economia sună bine, însă dacă vrem ca situații precum această pandemie să nu ne mai ia prin surprindere, trebuie să o reconstruim în așa fel încât să ne asigurăm siguranță alimentară și siguranța economică.

Trebuie să avem în vedere, atunci cand vorbim despre economia romanească, cateva lucruri. În primul rând, nu trebuie să ne mai mințim, cum fac guvernanții, și să evaluăm corect situația. Trebuie ca cifrele oficiale să fie prezentate transparent, nu să fie ascunse. Trebuie să aplicăm tratamentul corect asupra economiei, la timp și integral. Are Guvernul această capacitate? Daca nu, atunci ar putea măcar să ”cumpere” medicamentul corect de la cei care știu și care se pricep.

În timp ce noi vedem o deteriorare economică a României, Guvernul spune că totul e în regulă. Ne asigură că există bani pentru majorarea pensiilor, pentru investiții etc. Logic că nu ne spune adevărul! Sunt proști să ne spună adevărul și să recunoască situația critică a economiei, tocmai acum, în an electoral? La fel a procedat și Băsescu în 2009 - 2010. Pentru a obține un nou mandat, spunea că în România curge lapte și miere.

Guvernul trebuie să treacă de la principiul „totul pentru voturi”, la principiul „totul pentru România”. Avem nevoie de o evaluare sinceră, obiectivă cu privire la situația în care ne aflăm. Așa am scăpa de povara minciunii guvernamentale și am ști ce trebuie să facem. Logic, va afecta electoral partidele de la guvernare, dar ne va face măcar un bine că terminăm cu minciuna Guvernului.

Situația e una dificilă. Aproape un sfert din angajații din țară au intrat în șomaj (tehnic sau real). 100 de miliarde de lei s-au evaporat din cele 1.500 de miliarde de lei cât reprezenta cifra de afaceri globală a firmelor din țară (6% adică și suntem înca departe de reînceperea activităților), peste 70% din comerțul exterior al nostru se datorează Uniunii Europene, iar acolo se asteaptă scăderi ale PIB de peste 5-6%. În tot acest timp, FMI previzionează pentru România o cădere de peste 5% anul acesta, analiștii băncilor locale se duc cu aceste prognoze până la o scădere de 7%, iar Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR) crede că economia românească se va contracta cu 8-9%.

În aceste condiții, de ce nu se face nimic? De ce ministrul Cîțu ne minte cu seninătate, spunându-ne că nu vom avea o contracție prea mare, maxim 1,9% din PIB, și ne vom reveni imediat? Pentru că el merge pe logica ”totul pentru voturi”.

Soluția e simplă, despre care am tot vorbit: concentrarea pe investiții! Avem una dintre cele mai proaste infrastructuri din Uniunea Europeană. Plecând de la acest fapt, prioritatea absolută a efortului de reconstrucție trebuie să fie infrastructura. Probabil că voi plictisi pe mulți, dar reiau o parte din lucrările de infrastructură pe care le văd esențiale pentru Galați: reabilitarea căii ferate Galați – Brăila – Faurei – Buzău – București, drumul expres Galați – Drajna care să facă legătura cu autostrada A2 București – Constanța. Sunt doar doua dintre proiectele esențiale pentru Galați. Mai sunt multe în restul țării.

O alta prioritate a României o vedem în aceste zile: sistemul de irigații. Ne confruntăm cu o seceta gravă, iar noi putem să irigăm cam 1 milion de hectare. Suprafaţa de teren irigată rămâne de trei ori mai mică decât cea de dinainte de Revoluţie, atunci când circa 3,2 milioane de hectare erau irigate. Avem nevoie de o infrastructură care să asigure irigarea a 4 milioane de hectare de teren agricol, ca să fim siguri că nu trecem prin vreo criză alimentară.

Nimeni nu vorbește despre industria petrochimică din România. Avem a doua rezervă de gaze naturale din UE și nu putem s-o exploatăm. Suntem abia pe locul 14 in UE la producția de energie electrică. Așadar, o altă prioritate trebuie să fie aceea de a procesa intern gazele naturale.

Am spus-o și o repet: doar prin investiții publice putem să reconstruim România. Banii nu trebuie aruncați la firme prietene, ci trebuie să fie folosiți cu cap, pentru eficiența maximă.

Solutții pentru a iesi din actuala criză există. Dar pentru asta avem nevoie de oameni care să știe să le gândească să să le aplice. Progresul unui stat, dezvoltarea sa economică depind de o administrație publică performantă, de conducători de calitate! Noi, din păcate, nu avem așa ceva.

(P)

Citit 2186 ori Ultima modificare Miercuri, 29 Aprilie 2020 12:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.