România are potențial turistic, mai are nevoie și de un Guvern responsabil!

România are potențial turistic, mai are nevoie și de un Guvern responsabil!
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Am spus-o în repetate rânduri: România e o țară turistică în integralitatea ei. Problema e că, în ultimii ani de zile, cei care se află acum la guvernare au lucrat intens la a transforma brandul de țară al României într-unul de țară coruptă, în care nu se respectă nicio regulă. Vorbesc de liderii PNL, PMP și USR. 

Le-aș face o recomandare liderilor PNL din teritoriu care copiază tot ce spune Orban: nu mai luați ca papagalii tot ce debitează liderul vostru, pentru că nici el nu are habar despre ce vorbește de cele mai multe ori. Sunt curios cam câți lideri ai PNL cred în ceea ce copiază de la Orban și paginile centrale ale PNL? Cu siguranță nu cred deloc. Asta e problema actualei guvernări: totul e ca într-o dictatură, în ideea că „ei muncesc, nu gândesc”.

Spun asta pentru că am ascultat cu surprindere o declarație a premierului Orban în care spunea că „România are un potențial turistic uriaș. Ospitalitatea românilor ar putea fi un brand de țară. De multe ori, prejudecățile străinilor sunt în totală contradicție cu realitatea”.  Mi se pare de o ipocrizie ieșită din comun această poziționare a lui Orban. De ce? Pentru că alături de liderii PNL au lucrat intens pentru a transforma brandul României într-unul de țară coruptă.

Da, e nevoie să promovăm turismul românesc, de o implicare a statului în acest demers. Dar pentru a putea promova turismul avem nevoie de lideri care să înțeleagă ce înseamnă acest lucru, care să aibă habar ce trebuie făcut. Orban și gașca lui din Guvern nu au nici experiența, nici expertiza necesare să vină cu vreo soluție.

Orban arată cu fiecare ieșire publică faptul că nu înțelege ce vorbește. Asta pentru că el și consultanții săi preiau mesajele transmise de liderii altor partide cu privire la subiecte de interes, mesaje avizate, din partea unor adevărați profesioniști, care au habar despre ce vorbesc. Iar Orban și ai lui, din dorința de a da bine la români, vorbesc dar fără a ști despre ce vorbesc. De aici și lipsa soluțiilor. Acum se declară interesați de brandul turistic, dar PNL, Orban și Iohannis nu au fost interesați absolut deloc de turismul românesc până acum. Nu au luat nicio măsură care să vină în sprijinul turismului din țara noastră. Industria HoReCa e considerată de Orban ca fiind nesemnificativă pentru bugetul țării. 

Mă uitam pe cifrele din domeniul ospitalității despre care Orban s-a trezit acum să vorbească. Sectorul HoReCa înseamnă astăzi 1,7% din PIB, o cifră naţională aproximativă de piaţă de 3,4 miliarde de euro (dublă faţă de 2013). Vorbim de aproape 1 milion de angajaţi implicaţi direct sau angajaţi în domenii conexe, împreună cu familiile lor. Pentru ei și pentru încurajarea turismului românesc, Guvernul Orban nu a făcut nimic. Scopul Guvernului Orban pare a fi acela de a trimite românii în concedii în țările vecine – Bulgaria, Grecia șamd. În loc să ajute turismul din țara noastră cu măsuri active, Guvernul Orban preferă să ajute turismul din alte țări. 

Mai grav mi se pare că nici de cetățenii care pleacă în concedii în alte țări nu le pasă celor din Guvernul PNL. Am văzut ce s-a întâmplat în cazul românilor plecați în Grecia și blocați la graniță, doar pentru că veneau din România. Unde era Guvernul Orban? Nicăieri. Întotdeauna autoritățile statului trebuie să își protejeze cetățenii. Dacă noi nu avem instituții care să vrea ca cetățenii să fie respectați ca europeni, sigur că avem asemenea reacții. Dar, revin la ce spuneam, și anume că principala noastră problemă este modul în care ne-au prezentat de-a lungul timpului în exterior cei din conducerea PNL: că românii sunt indisciplinați, că nu respectă reguli, că suntem corupți. Normal că și ceilalți ne tratează ca cetățeni de mâna a doua, dacă cei aflați acum la guvernare ne prezintă în acest mod.

Citit 1729 ori Ultima modificare Marți, 07 Iulie 2020 17:10