Zi istorică pentru comunitatea academică gălăţeană. Universitatea ”Dunărea de Jos” a semnat cel mai mare proiect de cercetare al său

Zi istorică pentru comunitatea academică gălăţeană. Universitatea ”Dunărea de Jos” a semnat cel mai mare proiect de cercetare al său
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Rectorul Universităţii "Dunărea de Jos", prof. dr. ing. Lucian Georgescu, a semnat, vineri, 10 iulie, în prezenţa ministrului Fondurilor Europene Ioan Marcel Boloş şi a consilierului prezidenţial Ligia Deca contractul de finanţare a celui mai mare proiect de cercetare al instituţiei de învăţământ gălăţean.  

Proiectul cu titlul "Sistem integrat pentru cercetarea și monitorizarea complexă a mediului în aria fluviului Dunărea, REXDAN" este în valoare de 91.972.096,30 lei, mai exact 19 milioane de euro şi va avea două componente: construirea unei nave de cercetare (cea mai modernă navă de cercetare de pe apele interioare ale Europei) și un sistem fix de laboratoare în cadrul universităţii, complementare cu cele de pe nava de cercetare. Se vor crea în total un număr de 18 laboratoare dispuse pe cele două componente.

"Proiectul va acoperi o arie geografică largă: 2000 de km pe partea navigabilă a Dunării, de la Regensburg la Sulina, cu componente extinse din bazinul hidrografic, care acoperă peste 30 la sută din suprafața Uniunii Europene și domenii de cercetare referitoare la apă, sedimente, sol, aer, biodiversitate, batimetrie, hidromorfologie etc. și acoperind specializări multiple: chimie, biologie, fizică, știința mediului, ecologie, batimetrie, topografie, chimia atmosferei, dezvoltare durabilă. Infrastructura REXDAN va contribui în mod direct la creșterea performanței în cercetare prin cooperare internațională prin conferirea caracterului de excelență la nivelul universității și proiectelor acesteia, prin deschiderea față de cele mai performante echipe de cercetare din Europa. Pe navă vor lucra zece cercetători, din domenii diferite, cinci din România şi cinci din statele UE. Se vor crea 22 de locuri de muncă pentru specialişti de înaltă calificare", a precizat rectorul Lucian Georgescu, la conferinţa de lansare a proiectului. Acesta a mai punctat faptul că Universitatea "Dunărea de Jos" a semnat şi parteneriate cu APDM şi AFDJ, dar şi cu alte instituţii alături de care se va valorifica la maximum potenţialul de cercetare oferit de proiect. 

La rândul său, ministrul Fondurilor Europene a precizat că pentru comunitatea academică de la Universitatea "Dunărea de Jos" este o zi istorică: "Semnarea acestui proiect are implicaţii majore. Prin Universitatea gălăţeană România va avea acces la cercetare de excelenţă în domeniul biodiversităţii Dunării, devenind totodată un pol pentru cercetarea internaţională. Este un proiect de excelenţă, de la care aşteptăm rezultate de excelenţă. Felicităm echipa de proiect care a ştiut să lupte pentru finanţare, chiar şi atunci când fondurile au fost blocate o perioadă, iar atunci când au fost deblocate au avut de rezolvat, într-un timp foarte scurt toţi paşii pentru obţinerea finanţării la timp. Pentru Universitatea "Dunărea de Jos" este proiectul cu cea mai mare finanţare obţinută, dar nu valoarea în bani a proiectului este cel mai important lucru, ci faptul că instituţia va avea acces la cercetare de vârf care o va plasa în topul universităţilor europene în scurt timp. O universitate este puternică, dacă are o cercetare puternică. Şi acest lucru s-a făcut pentru Universitatea din Galaţi prin semnarea acestui proiect", a precizat ministrul Fondurilor Europene. 

Acesta a ţinut să felicite personal echipa care a făcut posibil acest vis, pe prof. dr. Cătălina Itiescu, managerul de proiect şi pe prof.dr. Nicoleta Mişu Bărbuţă, prorector Management financiar.

(P)

Citit 4592 ori Ultima modificare Vineri, 10 Iulie 2020 18:15