Universitatea ”Dunărea de Jos” va dezvolta proiecte de cybersecurity

Universitatea ”Dunărea de Jos” va dezvolta proiecte de cybersecurity
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi şi Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare în Informatică (ICI) Bucureşti au încheiat marţi, 21 iulie, un acord de parteneriat menit să ducă la dezvoltarea unor proiecte comune în domeniul IT&C, cu un accent deosebit pe segmentul de cybersecurity.

Acordul dintre cele două instituţii – semnat de prof.dr.ing. Lucian Puiu Georgescu, rectorul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, respectiv dr.ing. Adrian Victor Vevera, directorul general al ICI Bucureşti - vine să valorifice noile tendinţe care au apărut în domeniul IT&C şi cererea tot mai mare de produse inovatoare care să contribuie la dezvoltarea economică sau gestionarea în siguranţă a datelor şi sistemelor informatice, fie ele din domeniul public sau privat.

„Vremea jucătorilor solitari a trecut. În ceea ce înseamnă partea de proiecte – naţionale, europene – nu se mai poate face ceva de anvergură fără parteneri care să vină cu partea lor de competenţă, experienţă, expertiză sau networking. Şi aici am considerat că noi, ca institut, şi Universitatea „Dunărea de Jos” – ambele cu o vastă experienţă în IT&C putem să generăm un parteneriat puternic, pe proiecte ample, cu impact pentru sectoarele cărora li se adresează”, a arătat dr.ing.Adrian Victor Vevera, directorul general al Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare în Informatică.

La rândul său, prof.dr.ing.Lucian Puiu Georgescu a precizat că proiectele avute în vedere de cele două instituţii sunt unele pentru care deja s-au identificat o serie de linii de finanţare, proiecţia noului buget al UE venind şi el cu noi oportunităţi de sprijinire a activităţii de cercetare-dezvoltare în domeniul IT.

„Una dintre primele idei la care ne-am gândit este aceea de extindere a creaţiei de securitate pe transporturile navale la nivel fluvial. Am discutat despre Dunăre foarte des, dl director a fost de acord să ne unim forţele şi cu alţi parteneri – APDM Galaţi, AFDJ Galaţi, cu care avem, de asemenea, parteneriate de colaborare - să deschidem drumul spre un sistem integrat de securitate al transporturilor navale. Există un astfel de sistem maritim, care funcţionează foarte bine, dar nu şi la nivel fluvial. Unindu-ne forţele, toţi partenerii, avem capacitatea şi experienţa pentru a pune în practică un astfel de proiect, atât complex şi de necesar pentru transporturile navale”, a explicat rectorul Universităţii „Dunărea de Jos”, prof.dr.ing.Lucian Puiu Georgescu.

Un al doilea proiect se adresează autorităţilor locale, judeţene şi regionale şi se referă la un sistem extins de cybersecurity, domeniu în care ICI Bucureşti are deja o largă experienţă în sisteme implementate la nivel guvernamental. Nu e un secret că instituţiile publice au fost adesea ţinta unor atacuri informatice, prin urmare asigurarea securităţii cibernetice a acestora, odată cu extinderea procesului de digitalizare, este tot mai necesară.

Nu în ultimul rând, Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi şi ICI Bucureşti şi-au propus să pună şi bazele unui Centru de formare şi perfecţionare a specialiştilor în domeniul cybersecurity. „Institutul are deja o experienţă în formarea unor astfel de specialişti, e un domeniu abordat şi la nivelul Universităţii, dar pe care am dori să-l dezvoltăm. Un astfel de Centru de formare în cybersecurity ar avea o adresabilitate foarte mare atât la nivel regional, cât şi la nivel naţional şi chiar internaţional”, a subliniat prof.univ.dr.Lucian Puiu Georgescu, care mizează pe faptul că, într-un an de zile, ar putea fi disponibile primele cursuri de perfecţionare în cybersecurity.

„Inclusiv momentele de criză au demonstrat că avem nevoie de produse inovative, care să răspundă provocărilor – a arătat şi directorul Direcţia generală Informatizare şi comunicaţii digitale din cadru Universităţii „Dunărea de Jos”, Cătălin Aramă – În prezent se vorbeşte tot mai mult de cercetare, iar ce se întâmplă acum la UDJ Galaţi reprezintă tocmai o materializare a faptului că se strâng rândurile în cercetarea românească. Avem, iată, doi parteneri care vin cu competenţe unice şi împreună pot aborda proiecte care să nu fie „insulare”, ci să fie proiecte strategice, proiecte de anvergură cu un impact foarte larg”.

(P)

Citit 3050 ori Ultima modificare Marți, 21 Iulie 2020 18:53