La APDM Galaţi, contracte pentru modernizarea Portului Tulcea

La APDM Galaţi, contracte pentru modernizarea Portului Tulcea
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Compania Națională „Administraţia Porturilor Dunării Maritime” SA Galaţi a semnat marţi, 8 septembrie 2020, contractele de proiectare şi execuţie a lucrărilor menite să ducă la dezvoltarea Portului Tulcea, atât pentru Portul Industrial, cât şi pentru Portul Comercial.

Proiectul ”Dezvoltare Port Tulcea - Etapa I” a primit „undă verde” pentru finanţarea din fonduri europene în luna iulie a.c., când ministrul Transporturilor Infrastructurii si Comunicatiilor, Lucian Nicolae Bode, şi directorul general al CN ADPM SA, Alexandru Gabriel Şerban, au semnat contractul prin care au fost asigurate fondurile necesare modernizării infrastructurii portuare.

O bună parte a acestor resurse este asigurată din fonduri europene, proiectul fiind cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020, Ministerul Transporturilor Infrastructurii si Comunicatiilor fiind Organism Intermediar de gestionare a fondurilor alocate pentru infrastructura de transport.

Conform termenilor contractului de finanţare menit să relanseze Portul Tulcea, fondurile puse la dispoziţie sunt de 64,24 milioane de lei, din care valoarea eligibilă a fost de 53,82 milioane de lei. Prin POIM s-a obtinut o finanţare nerambursabilă de aproape 45,75 milioane de lei, echivalentă cu 85 la sută din valoare totală eligibilă aprobată.

„Obiectivul general al proiectului îl constituie creșterea atractivității și accesibilităţii Portului Tulcea prin asigurarea unui transport navigabil bazat pe principiile durabilității, inovării și securității, capabil să asigure legături rapide și eficiente cu piețele internaționale, pentru fluidizarea maximă a circulației mărfurilor, asigurând totodată o infrastructură portuară la standarde europene”, a precizat directorul general al APDM Galaţi, Alexandru Gabriel Şerban.

Contractele de proiectare şi execuţie a lucrărilor pentru Proiectul ”Dezvoltare Port Tulcea – Etapa I” – Lot I Port Industrial și Lot II Port Comercial, au fost adjudecate de Asocierea formată din Canal Sea Services SRL & Ave Tebia SRL & Aduro Impex SRL cu terț susținător Lesaci Com SRL și terț susținător și subcontractant Eurocerad Internațional SRL, în calitate de Antreprenor. Liderul asocierii este Canal Sea Services SRL Constanța.

Defalcat, valoarea contractului pentru Lot I – Port Industrial este de 23 milioane de lei (exclusiv TVA), iar valoarea contractului Lot II – Port Comercial, de 21,71 milioane de lei (exclusiv TVA).

În Portul Industrial Tulcea se va realiza un nou cheu vertical (100 metri liniari), teritoriul portuar nou va fi de 4.000 mp, dar va fi reabilitat şi cheul existent (230 ml) şi se vor moderniza reţelele de utilităţi.

În Portul Comercial Tulcea se va realiza un cheu vertical nou (232 ml), teritoriul portuar nou creat va fi de 4.000 mp, platforma de circulaţie la cheu va fi 3.520 mp, dar se va reabilita şi drumul de acces la cheu (125 ml) şi vor fi realizate lucrările aferente reţelelor de utilităţi.

Ca urmare a implementării proiectului, se estimează că traficul de mărfuri va crește în Portul Tulcea cu 54,10 la sută, respectiv va ajunge la 2,1 milioane de tone/an!

Perioada de implementare a proiectului este de 63 luni.

(P)

Citit 2999 ori Ultima modificare Miercuri, 09 Septembrie 2020 15:58