Toate căminele studențești se deschid pe 28 septembrie. Cazarea, adaptată condițiilor de pandemie

Toate căminele studențești se deschid pe 28 septembrie. Cazarea, adaptată condițiilor de pandemie
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Chiar dacă anul universitar începe în sistem online, toate căminele din campusul studențesc al Universității „Dunărea de Jos” din Galați vor fi deschise începând cu 28 septembrie, din prima zi de cursuri. Prețul pentru cazare rămâne la fel ca anul trecut.

La ora actuală, capacitatea de cazare a Universității „Dunărea de Jos” din Galați, în condiții de pandemie, este de circa 2.600 de locuri în căminele studențești. „Avem până acum 1.300 de cereri confirmate de cazare în cămine, dar ne putem adapta lejer pentru toți studenții care își vor exprima dorința în acest sens”, spune rectorul universității,  prof. dr. ing. Puiu-Lucian Georgescu.

Rectorul a explicat motivele pentru care căminele vor fi deschise chiar dacă, cel puțin în primul semestru, cursurile și seminariile se vor desfășura online: „Avem studenți care vor să vină la școală, avem studenți care lucrează în Galați și atunci le creăm condiții să fie prezenți în oraș, pentru a-și obține venituri. Suntem o universitate complexă din punctul de vedere al cazărilor. Avem studenții români din afara Galațiului, și care vor să se cazeze, sunt și excepții și aici mă refer la studenți din Galați dar care au solicitat cazare, avem studenții români de pretutindeni, pe cei de la Facultatea Transfrontalieră din Republica Moldova, avem studenții români non UE și studenții din Italia, de la Enna”.

Toți aceștia vor plăti exact aceeași chirie ca anul trecut, a precizat rectorul Puiu Lucian Georgescu. „Subvențiile pentru cămine-cantine au scăzut, intrările pentru regiile de cămin au scăzut, în timp ce cheltuielile au rămas la fel. Avem un deficit de 2 milioane de lei, dar intenția noastră este să nu mărim cheltuielile de cazare pentru studenții din cămin. Așa că vom gândi o compensare prin intermediul unor burse. Efectiv, cheltuiala unui student va rămâne exact la fel ca anul trecut”, a spus rectorul.

După consultări cu specialiștii din domeniul medical, cu autoritățile locale și cu studenții, conducerea universității de stat gălățene a decis un set de reguli valabile pe durata primului semestru. „În camerele cu patru locuri vor fi cazați doi, maximum trei studenți. Avem în fiecare cămin o cameră de izolare, în care să fie mutați cei care prezintă simpotome de coronavirus. Avem și parterul unui cămin pe care-l putem folosi, în cazul în care apare vreun focar de covid-19. La cantină, decizia nu este luată dar, la cerere, putem deschide linie de preparare hrană caldă şi vom stabili, atât în campus, cât şi în cămine, linii de distribuţie, astfel încât să putem distribui hrană caldă la casolete, în condiţii igienice din punct de vedere sanitar“, a mai declarat rectorul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galați.

(P)

Citit 2154 ori Ultima modificare Vineri, 18 Septembrie 2020 22:43