Premiul II la Inovaliment: Băutura fermentată pe bază de hrişcă germinată

Premiul II la Inovaliment: Băutura fermentată pe bază de hrişcă germinată
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

O echipă de cercetători de la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor (SIA) din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați a dezvoltat o băutură pe bază de hrișcă, bogată în antioxidanți, care poate fi consumată cu succes de către persoanele care suferă de dislipidemie (alterarea metabolismului grăsimilor, evidențiată prin modificarea valorilor colesterolului și ale trigliceridelor). Produsul a fost prezentat la Primul Târg Internațional de Invenții și Inovații din domeniul alimentar – Inovaliment, unde a obținut și un binemeritat loc II la secțiunea Tehnologii alimentare. Manifestarea a fost organizată la finele lunii noiembrie de Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, în parteneriat cu Forumul Investitorilor Români și Facultatea Știința și Ingineria Alimentelor.

Inventatorii acestei băuturi interesante sunt șef lucr. dr. ing. Caterina Nela DUMITRU și prof. dr. ing. Camelia VIZIREANU de la SIA. Ideea constă în combinarea a două procese biotehnologice, de germinare și respectiv fermentare cu o cultură probiotică de Lactobacillus plantarum, pentru a obține o băutură funcțională, care se remarcă prin conținutul ridicat de prebiotice și probiotice. Astfel, produsul obținut exploatează beneficiile pentru sănătate ale hrișcăi, prin germinare și fermentare, din perspectiva dezvoltării unui aliment funcțional pe bază de pseudocereale, cu potențiale efecte benefice în dislipidemie, supraponderabilitate/obezitate, celiachie, constipaţie. Băutura pe bază de hrişcă germinată, îmbogăţită cu inulină şi miere de hrişcă prezintă un conținut mare de antioxidanți. De asemenea, produsul se remarcă printr-o valoare calorică redusă, de circa 40 kcal/100 mL. Lucrarea intitulată: Băutură destinată persoanelor cu dislipidemie, face obiectul cererii de brevet A/00742/14.11.2019 depuse deja la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM).

„Băutura este rezultatul unei teze de doctorat, cercetarea a durat trei ani de zile. După brevetare, produsul poate fi găsit pe piață, dacă vom găsi agenți economici interesați să colaboreze cu Facultatea noastră”, a declarat prof. dr. ing. Camelia VIZIREANU, coordonatorul lucrării.

Succesul cercetătorilor și cadrelor didactice de la Facultatea Știința și Ingineria Alimentelor la Inovaliment reprezintă o certificare a gradului de implicare în activități de cercetare, dezvoltare și inovare, prin care aceștia contribuie la dezvoltarea sectorului alimentar din România, cu impact în creșterea calității vieții.

(P)

Citit 2118 ori Ultima modificare Miercuri, 09 Decembrie 2020 16:12