Numărul ucrainenilor care ne-au trecut granița, în scădere. Un refugiat dintr-o sută a cerut azil în România

Numărul ucrainenilor care ne-au trecut granița, în scădere. Un refugiat dintr-o sută a cerut azil în România
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Fluxurile de migranți înregistrate la punctele de trecere a frontierei cu Ucraina și Republica Moldova au cunoscut o ușoară relaxare. În ultimele 24 de ore, puțin peste 23.500 de cetățeni ucraineni au intrat în România, mai puțini decât cei care au ieșit, în același interval. Extrem de puțini au ales să ceară protecția statului român, solicitând azil.

69.662 de persoane dintre care 23.546 cetăţeni ucraineni au intrat în România, prin toate punctele de trecere a frontierei, în ultimele 24 de ore, conform Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, cifrele fiind în scădere cu peste 18 procente față de intervalul precedent. Cetățenii statului puternic afectat de conflictul armat au fugit din calea bombelor atât pe la punctele de graniță comună ucraineano-română, 8.860 de persoane alegând aceste rute, în scădere cu peste 16 procente, cât și pe la frontiera cu Republica Moldova. Și aici, procentul celor care au tranzitat țara vecină ca să ajungă la noi a fost mai mic cu doi la sută față de intervalul precedent, 12.978 de ucraineni alegând aceste variante. Numărul ucrainenilor care au plecat din România în intervalul precizat a fost mai mare, de 24.475, cifra fiind totuși mai mică decât cea raportată cu o zi înainte. De la declanşarea acestei crize, până pe 9 martie, ora 24,00, la nivel naţional, au intrat în România 343.515 cetăţeni ucraineni şi au ieşit 258.844.

România nu reprezintă o opțiune 

Teama de extindere a ariei de conflict armat, lipsa perspectivelor și neîncrederea în posibilitatea de a-și asigura traiul în România, la care se adaugă, în cazul unora, faptul că au rude în străinătate i-au făcut pe cei mai mulți refugiați să nu rămână la noi până la terminarea conflictului din țara lor. Ca măsură de siguranță, de la începerea conflictului din Ucraina, 3.572 de refugiați au solicitat azil în România, potrivit datelor furnizate de Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI).

"Pe întreaga perioadă a procedurii, solicitanții de azil pot beneficia de cazare în centrele Inspectoratului General pentru Imigrări, dacă doresc acest lucru, precum și de măsuri de asistență materială, financiară, medicală, consiliere psihologică și juridică de specialitate, acces la piața forței de muncă și activități de adaptare culturală", au anunțat oficialii. La acest moment, gradul de ocupare al centrelor de cazare ale IGI este de 70,5 la sută.

Citit 1892 ori Ultima modificare Joi, 10 Martie 2022 22:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.