104 ani de la unirea Basarabiei cu România

104 ani de la unirea Basarabiei cu România
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Pe 27 martie, în fiecare an, este sărbătorită Ziua Unirii Basarabiei cu România, instituită prin Legea nr. 36/2017. Potrivit acestei act normativ, Guvernul României şi autorităţile locale şi centrale vor lua măsuri pentru ca în 27 martie să fie arborat drapelul României de către autorităţile şi instituţiile publice. Ziua Unirii Basarabiei cu România poate fi marcată de autorităţile administraţiei centrale şi locale, organizaţiile neguvernamentale, muzee şi reprezentanţele României în străinătate prin organizarea de evenimente şi manifestări publice şi cultural-ştiinţifice.

Pe 27 martie/ 9 aprilie 1918, Sfatul Ţării, întrunit în şedinţă solemnă la Chişinău, a votat unirea Basarabiei cu România. "În numele poporului Basarabiei, Sfatul Ţării declară: Republica Democratică Moldovenească (Basarabia) în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Marea Neagră şi vechile graniţe cu Austria, ruptă de Rusia acum mai bine de o sută de ani din trupul vechii Moldove, în puterea dreptului istoric şi a dreptului de neam, pe baza principiului că noroadele singure să-şi hotărască soarta lor, de azi înainte şi pentru totdeauna se uneşte cu mama sa, România", se arăta în Declaraţia de Unire semnată de preşedintele Sfatului Ţării, Ion Inculeţ. Declaraţia se încheia cu cuvintele: "Trăiască unirea Basarabiei cu România de-a pururea şi totdeauna".

Rezultatul votului, anunţat cu aclamaţii, a fost adus la cunoştinţa prim-ministrului României, Alexandru Marghiloman, care a rostit o scurtă alocuţiune prin care sublinia că, în numele poporului român şi al regelui Ferdinand, ia act cu mândrie de "Declaraţia de Unire" şi declara că o primeşte. El a încheiat rostind cuvintele: "Trăiască România, una şi nedespărţită".

Prin decretul-lege dat la Iaşi, pe 9/22 aprilie 1918, s-a promulgat hotărârea din 27 martie/9 aprilie, fiind adoptat astfel un act necesar în procesul de consolidare internă a unirii Basarabiei cu România. Decretul-lege a fost publicat în "Monitorul Oficial" din 10 aprilie 1918.

Citit 1021 ori Ultima modificare Duminică, 20 August 2023 09:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.