Permise de ședere și muncă pentru 600 de ucraineni

Permise de ședere și muncă pentru 600 de ucraineni
Foto: SIG
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Sute de refugiați ucraineni care se află în acest moment în centrele de cazare asigurate de autorități sunt așteptați la oficiile de Imigrări pentru a solicita eliberarea permiselor de protecție temporară, documente care le vor asigura șederea și o serie de drepturi pe teritoriul țării noastre, în condițiile în care ei au ajuns aici în condiții excepționale, care au făcut posibilă parcurgerea pașilor legali privind șederea și munca în România.

Sute de ucraineni așteaptă în Galați sfârșitul războiului. Detalii

660 de cetățeni ucraineni sunt în evidențele Serviciului de Imigrări de la Galați, care îi așteaptă pentru eliberarea permiselor de protecție temporară. Cifra a fost înaintată instituției de către autoritățile care se ocupă de găzduirea refugiaților, două ghișee unde pot fi solicitate documentele cu regim special fiind puse la dispoziție. ”Îi așteptăm pe cetățenii ucraineni care doresc un astfel de permis la sediul nostru, din strada Domnească nr. 102, sau la Centrul de Cazare a Solicitanților de Azil, de la Turnul de Televiziune, unde avem, de asemenea, o stație de emitere a documentelor. Procesarea unui permis durează circa 15 minute. Programul este deocamdată până la ora 16,30, dar, dacă va fi nevoie, îl vom prelungi”, a explicat cms. Ciprian Șimu, șeful Serviciului Imigrări Galați. Numai luni, 28 martie, în prima zi când s-au emis astfel de permise, 12 ucraineni sosiți în Galați s-au prezentat la Imigrări pentru a solicita actele. Refugiații ucraineni care ajung în România și vor să rămână aici, cel puțin o perioadă, au la dispoziție 90 de zile ca să ceară acest permis de protecție temporară, în caz contrar, intrând sub incidența șederii ilegale.

Ce este protecția temporară 

În baza acestor permise speciale, ucrainenii refugiați din calea războiului vor beneficia de o serie de drepturi asimilate celor de care beneficiază persoanele care primesc azil pe teritoriul țării noastre. Astfel, ei pot obține, ulterior, documente  prin care să poată ședea pe termen lung pe teritoriul țării noastre, pot fi angajați sau pot efectua activități independente, pot primi ajutoare de întreținere în cazul în care nu dispun de mijloace materiale, pot beneficia de asistență medicală gratuită, iar  copiii care nu au împlinit 18 ani primesc acces la învățământul de stat.

Ghid pentru înregistrarea cetățenilor ucraineni în Revisal. Detalii

Citit 1068 ori Ultima modificare Marți, 29 Martie 2022 18:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.