Rusalii 2022 - Praznicul Pogorârii Sfântului Duh la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi

Rusalii 2022 - Praznicul Pogorârii Sfântului Duh la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

La Catedrala Arhiepiscopală ”Sf. Apostol Andrei şi Sf. Ierarh Nicolae” din Galaţi, marele praznic al  Pogorârii Duhului Sfânt a fost sărbătorit duminică, 12 iunie, cu evlavie, prin săvârşirea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, împreună cu soborul de preoţi şi diaconi ai acestui sfânt locaş, în prezenţa rugătoare a mulţimii credincioşilor din municipiul Galaţi.

În cuvântul de învăţătură, Înaltprea­sfinţia Sa a vorbit credincioşilor despre lucrarea Duhului Sfânt ca parte interaganta a operei de mântuirea a neamului omenesc realizată de Sfânta Treime, informează Arhiepiscopia Dunării de Jos.

Chiriarhul Dunării de Jos a arătat că această sărbătoare reprezintă formarea Bisericii şi botezarea miilor de credincioşi care în acea zi au crezut în mesajul Evangheliei mântuirii prin Iisus Hristos.

”Ne-am rugat cu toţi slujitorii în toate sfintele biserici ca Hristos Domnul, Luminătorul şi Izvorul harului, care din iubirea Tatălui L-a trimis pe Mângâietorul, Vistierul bunătăţilor, Duhul Cel Preasfânt, să facă şi din sufletele şi din trupurile noastre înnoirea Bisericii, căci de la botez noi avem ungerea Sfântului Duh şi pecetea harului.

Fie ca Harul Duhului Sfânt înnoit să înnoiască viaţa noastră, în rugăciune în mai multă iubire fraternă, mai multă empatie şi grijă de semenii noştri, de la copii şi până la copiii de o sută de ani în suferinţăşiaşabucuroşi să rămânem uniţi în una, sfântă, sobornicească şi apostolească Biserică, căci Biserica s-a constituit întâi prin cuvântul Sfântului Petru, prin pocăinţă, spovedanie, prin botez şiîmpărtăşanie din pietrele nestemate care sunt şi astăzi, după două mii de ani, credincioşiişi credincioasele noastre, biserica vie care zideşteşi biserica-chivot, gândindu-ne la cea care ne uneşte, Catedrala Mântuirii Neamului”, a spus ierarhul Dunării de Jos.

În continuarea Sfintei Liturghii, chiriarhul Dunării de Jos a săvârşit rânduiala Vecerniei speciale numită şi Vecernia plecării genunchilor în cadrul căreia au fost rostite cele şapte rugăciuni de invocare a Duhului Sfânt şi s-au sfinţit ramurile de nuc – simbol al limbilor de foc ce au stat deasupra capetelor Sfinţilor Apostoli.

La sfârşitul sfintelor slujbe, după datină, Înaltpreasfinţia Sa i-a binecuvântat cu Aghiasmă pe cei prezenţi şi le-a oferit rămurele de nuc pe esplanada Catedralei pentru a vesti şi celor de acasă bucuria praznicului Pogorârii Duhului Sfânt.

Citit 1129 ori Ultima modificare Luni, 13 Iunie 2022 15:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.