Coaliția pregătește noi modificări ale fiscalității

Coaliția pregătește noi modificări ale fiscalității
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Coaliţia va ieşi cu decizia privind modificarea Codului fiscal săptămâna aceasta, potrivit ministrului Finanțelor, Adrian Câciu, informează News.ro. El a precizat că este vorba foarte mult de ajustarea unor facilităţi şi creşterea deducerilor pentru persoanele cu venituri mici, iar taxa de solidaritate se doreşte mai degrabă o contribuţie pentru sistemul de educaţie şi de sănătate, două domenii unde e nevoie de investiţii masive.

"Ministerul de Finanţe a venit cu absolut toate simulările necesare, astfel încât să se ia o decizie. Alte detalii nu vă dau. Am văzut pe surse o serie de aspecte. Dacă vreţi să aveţi răbdare, speculaţiile se fac prea devreme. Întâi trebuie să se ia o decizie în Coaliţie, să fie comunicat ca principii, ce ajustăm la Codul fiscal, după care totul se prezintă. Nu cred că a fost vorba de o taxă de solidaritate, cu o anumită contribuţie, dacă vreţi, pentru ceea ce înseamnă sistemul de Educaţie, sistemul de Sănătate. Toţi ştim că avem nevoie de investiţii masive în aceste domenii şi dezbaterea în cadrul Coaliţiei urmează să se finalizeze. Această ajustare are loc pe două paliere, ca să închidem această dezbatere sau o redeschidem când Coaliţia va anunţa. Unu - înseamnă consolidare fiscală prin ajustarea unor facilităţi sau ajustare, astfel încât sarcina fiscală să fie aşezată echitabil, şi doi - digitalizare masivă şi un efort din partea instituţiilor statului să-şi rezolve problemele de colectare, probleme recurente de 30 de ani. Acest pachet va aduce la bugetul de stat între 1,2 şi 1,5 puncte procentuale din PIB. Dacă faci raportare la un indicator cum este PIB, ai o anumită cifră, dacă faci raportare la suma efectiv colectată, ai alt rezultat. Noi trebuie să punem accent pe debirocratizare, pe simplificare şi digitalizarea instituţiilor", a spus Câciu.

Ministrul de resort a menţionat, totodată, că o decizie referitoare la măsurile prevăzute în pachetul de sprijin ar putea fi luată în cursul acestei săptămâni. "În discuţia care se poartă este vorba de foarte multe ajustări. Ajustarea unor facilităţi, astfel încât ele să răspundă nevoii de dezvoltare economică, pe de o parte, iar pe de altă parte, creşterea deducerilor pentru persoanele cu venituri mici. În momentul în care Coaliţia ia decizia finală, o să o aveţi. Cei care au venituri salariale mici să plătească mai puţin, adică scăderea impozitării muncii. Discutăm în principiu. Nu o să vă dau nici cifre, nici niveluri, pentru că aşteptăm să se desprindă decizia", a menţionat oficialul.

Citit 695 ori Ultima modificare Marți, 14 Iunie 2022 17:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.