„Eternitatea” din Galați, în ruta culturală a cimitirelor europene

„Eternitatea” din Galați, în ruta culturală a cimitirelor europene
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Cimitirul "Eternitatea" din Galați, Cimitirul Central din Cluj-Napoca "Hajongard" și Cimitirul "Şerban Vodă" (Bellu) din Bucureşti tocmai au aderat la Asociația Cimitirelor Semnificative din Europa și fac acum parte din Ruta Culturală a Cimitirelor Europene, transmite Biroul de presă al administrației locale.

"Asociația Cimitirelor Semnificative din Europa (Association of Significant Cemeteries in Europe - ASCE) promovează importanța cimitirelor din punct de vedere identitar, cultural, artistic şi religios, inclusiv prin includerea în Ruta Culturală a Cimitirelor Europene (European Cemeteries Route). Totodată, calitatea de membru oferă și oportunitatea de a beneficia de consultanță în proiecte cu finanţare europeană pentru restaurarea şi întreţinerea cimitirului sau pentru cercetare. Ruta Culturală a Cimitirelor Europene este cel mai vizibil şi activ proiect al asociaţiei, premiat de Organizaţia Mondială de Turism a Naţiunilor Unite, un itinerar cultural dezvoltat încă din 2010 sub umbrela Institutului European pentru Rute Culturale. Prin acest proiect, cimitirele îşi deschid porţile pentru turiști, vizitatorii având posibilitatea să găsească, într-un singur loc, arta, istoria, arhitectura, natura și patrimoniul", explică Primăria Galați.
Înfiinţat de Primăria Galaţi în anul 1865, Cimitirul "Eternitatea" are o suprafaţă totală de 22 de hectare și numără 26.684 de morminte. Este şi locul unde s-au ridicat monumente în memoria eroilor români şi străini căzuţi pe câmpurile de luptă în cele două războaie mondiale, dar şi în Revoluţia din decembrie 1989.
"Cel mai impunător monument este Mausoleul eroilor, urmat de Monumentul eroilor români, Monumentul eroilor francezi și Monumentul eroilor germani. Printre personalităţile vieţii publice înmormântate în Cimitirul "Eternitatea" se numără: Charles Cunningham (1801-1860), fost viceconsul şi apoi consul al Regatului Britanic la Galaţi şi Brăila; Vincenzzo Fanciotti (1824-1886), care a contribuit la ridicarea Şcolii Comerciale "Alexandru Ioan Cuza", fiind cel care a oferit locul pe care va începe, în 1881, să se construiască localul şcolii; Gheorghe Fulger (1832-1899), primar al Galaţiului între 1883 și 1884; Ioan D. Prodrom (1867-1952), filantrop și remarcabil om politic gălățean, primar al orașului Galați (1923-1925), senator, președinte al Camerei de Comerț din Galați și prefect al județului Covurlui; Nicolae Mantu (1871-1957), unul dintre cei mai apreciaţi pictori români, promotor al strângerii de fonduri pentru construirea bibliotecii municipale (clădirea de astăzi a Teatrului Dramatic)", argumentează municipalitatea.
Informații despre obiectivul gălățean se găsesc acum și pe site-ul oficial al asociației, https://www.significantcemeteries.org/2022/06/eternitatea-cemetery-of-galati-romania.html.

Citit 1753 ori Ultima modificare Marți, 28 Iunie 2022 16:35

2 comentarii

 • postat de Raluca
  Joi, 30 Iunie 2022 10:26
  109.102.89.***
  Inainte de existenta si aplicarea unor norme europene, se cere respectarea unor reguli de bun simt. In acest cimitir, administrarea este deficitara, totul este haotic, gunoaie aruncate pe morminte, se fura ca in codru (am avut surpriza sa mi se fure gardul vechi de peste 40 de ani de pe mormantul bunicului, pana si florile sadite au fost furate), au inchis o poteca si au fortat deschiderea altei poteci pe un mormant. Este ceva de neimaginat!!!... Cimitirul "Eternitatea" din Galati este semnificativ doar pentru ca este vechi si numarul de morminte este mare. Daca treci de zonele usor accesibile si te indrepti spre perifieria lui, vei vedea gunoaie, morminte surpate... uitare. Mormintele Eroilor straini sunt si ele neingrijite.
  Nici macar mortii nu sunt respectati de responsabilii din serviciile Primariei Galati. Despre respectul angajatilor Primariei fata de vii, nu mai spun nimic...
  Noi lucram pentru institutiile statului, nu invers - cum ar fi fost firesc, lucram pentru bunastarea lor. Atat.
  0
  3
  Raportează
 • postat de Alexandru Vasile
  Miercuri, 29 Iunie 2022 20:23
  93.122.249.***
  Prin includerea cimitiruluiEternitatea in randulcimitirelor europene se cuvine introducerea unor norme europene care sa contribuie la pastrarea intretinerii, ordinii si rigorilor specifice unor astfel delocuri si monumente funerare. Recomand preluarea legislayiei din cimitirele scandinave ,in care coroanele ce insoteste un decedat ,sunt expuse in locuri special amenajjate ,in apropierea intrsrii in cimitir , pdntru a usura actiunea de inlaturare a acestora , in timp util ,cu eforturi minime. Ele nu se depun la mormantul decedatului. Pe mormant sunt permise numai flori care pot fi usor inlaturate.
  1
  2
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.