Transportul în comun din Galați, durere de cap vara. Vacanța elevilor, coșmarul angajaților
Foto: Anca Spânu

Transportul în comun din Galați, durere de cap vara. Vacanța elevilor, coșmarul angajaților
Aglomeraţie în staţia de la Spitalul Judeţean, joi, 8 iulie, dimineaţa
Evaluaţi acest articol
(36 voturi)

Problemele transportului în comun din Galați au fost discutate mult, mai ales în ultima perioadă. Gălățenii au opinii diferite, unora le convine sistemul actual, cu acoperirea unor trasee din bucăți, altora nu, dar toți sunt de acord că modalitatea actuală de transport este prea poluantă și că ar trebui dezvoltat transportul electric, în defavoarea celui pe motorină. Și mai sunt oamenii de acord cu ceva: scoaterea unor autobuze/troleibuze de pe traseu, pe durata verii, duce la aglomerație, disconfort și nervi. Totul, pe banii călătorilor. 

Nu știm cum s-a ajuns la decizia de a scoate, în a doua parte a dimineții, o parte din mijloacele de transport în comun de pe trasee, dar, călătorind zilnic pe unul dintre cele mai aglomerate trasee din oraș - 102, pot spune că ideea a fost cel puțin nefericită. În primul rând, tinerii gălățeni, elevi sau studenți, nu stau toți acasă în vacanță. Chiar dacă nu mai au abonamente subvenționate, ei tot călătoresc și e firesc să fie așa. În al doilea rând, dintre tinerii liceeni și studenți, destui preferau deja trotinetele electrice, pe care le folosesc aproape exclusiv ei, așa că impactul terminării anului școlar asupra aglomerației din mijloacele de transport este unul minor. Dovada? În cele 10 minute de așteptare, joi dimineață, înainte de ora 10,00, la Spitalul Județean, pe sensul către Centru, stația se umpluse ochi. Evident, troleibuzul a venit deja aproape plin, multă lume rămânând pe jos. 

De luni, 4 iulie, de când s-a implementat programul de vară la Transurb, am observat, în fiecare dimineață la ora 9,30, un troleibuz retrăgându-se, urmat de un 102 și un 105 în care, din stația de la Privilege, pe sensul de mers către Centru, nu te puteai urca sau, dacă o făceai, stăteai strivit între oameni și ușă, ca pe vremea lui Ceaușescu. Să mai spunem că, în atari condiții, foarte mulți călători nu mai apucă nici să valideze cardurile sau biletele? Înțeleg, din relatările altor persoane, că așa stau lucrurile și pe un alt traseu foarte aglomerat, 11. Am adresat Transurb, miercuri, 6 iulie 2022, întrebarea de ce retrag niște troleibuze perfect funcționale de pe singurul traseu rămas în uz. Din păcate, până vineri, 8 iulie, la ora 16,00, încă nu primisem vreun răspuns.

Să ne înţelegem, nu contestăm părţile bune ale transportului: sistemul de ticketing, chiar dacă nu funcţionează perfect, îţi permite o anumită flexibilitate în cumpărarea biletelor şi reîncărcarea cardurilor, afişajul din staţii îţi permite să vezi cât ai de stat şi să aproximezi când vei ajunge la destinaţie, afişajul din mijloacele de transport, precum şi anunţul sonor ajută anumite categorii de călători să se descurce mai uşor etc. Dar nu putem pricepe de ce este atât de greu, ca ales local sau responsabil din cadrul Transurb, să iei autobuzul măcar o dată, de două ori pe lună, pentru a putea lua decizii informate în legătură cu subiectul. Fără supărare, nu toţi suntem şoferi, unii dintre noi nu pot conduce sau preferă să nu o facă, din varii motive. Vară de vară, suntem condamnaţi la o enervare perpetuă, dimineaţa mergem claie peste grămadă, seara se răresc foarte mult cursele, ca să nu mai vorbim că, în mod normal, ar trebui ca măcar vara să avem posibilităţi de a reveni din zonele de agrement măcar până la miezul nopţii, cu atât mai mult atunci când în urbe se petrec lucruri sponsorizate sau organizate de municipalitate. 

foto: Andrei Stroe

Citit 6713 ori Ultima modificare Luni, 11 Iulie 2022 00:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.