Transportul în comun din Galați, durere de cap vara. Vacanța elevilor, coșmarul angajaților
Foto: Anca Spânu

Transportul în comun din Galați, durere de cap vara. Vacanța elevilor, coșmarul angajaților
Aglomeraţie în staţia de la Spitalul Judeţean, joi, 8 iulie, dimineaţa
Evaluaţi acest articol
(36 voturi)

Problemele transportului în comun din Galați au fost discutate mult, mai ales în ultima perioadă. Gălățenii au opinii diferite, unora le convine sistemul actual, cu acoperirea unor trasee din bucăți, altora nu, dar toți sunt de acord că modalitatea actuală de transport este prea poluantă și că ar trebui dezvoltat transportul electric, în defavoarea celui pe motorină. Și mai sunt oamenii de acord cu ceva: scoaterea unor autobuze/troleibuze de pe traseu, pe durata verii, duce la aglomerație, disconfort și nervi. Totul, pe banii călătorilor. 


Nu știm cum s-a ajuns la decizia de a scoate, în a doua parte a dimineții, o parte din mijloacele de transport în comun de pe trasee, dar, călătorind zilnic pe unul dintre cele mai aglomerate trasee din oraș - 102, pot spune că ideea a fost cel puțin nefericită. În primul rând, tinerii gălățeni, elevi sau studenți, nu stau toți acasă în vacanță. Chiar dacă nu mai au abonamente subvenționate, ei tot călătoresc și e firesc să fie așa. În al doilea rând, dintre tinerii liceeni și studenți, destui preferau deja trotinetele electrice, pe care le folosesc aproape exclusiv ei, așa că impactul terminării anului școlar asupra aglomerației din mijloacele de transport este unul minor. Dovada? În cele 10 minute de așteptare, joi dimineață, înainte de ora 10,00, la Spitalul Județean, pe sensul către Centru, stația se umpluse ochi. Evident, troleibuzul a venit deja aproape plin, multă lume rămânând pe jos. 
De luni, 4 iulie, de când s-a implementat programul de vară la Transurb, am observat, în fiecare dimineață la ora 9,30, un troleibuz retrăgându-se, urmat de un 102 și un 105 în care, din stația de la Privilege, pe sensul de mers către Centru, nu te puteai urca sau, dacă o făceai, stăteai strivit între oameni și ușă, ca pe vremea lui Ceaușescu. Să mai spunem că, în atari condiții, foarte mulți călători nu mai apucă nici să valideze cardurile sau biletele? Înțeleg, din relatările altor persoane, că așa stau lucrurile și pe un alt traseu foarte aglomerat, 11. Am adresat Transurb, miercuri, 6 iulie 2022, întrebarea de ce retrag niște troleibuze perfect funcționale de pe singurul traseu rămas în uz. Din păcate, până vineri, 8 iulie, la ora 16,00, încă nu primisem vreun răspuns.
Să ne înţelegem, nu contestăm părţile bune ale transportului: sistemul de ticketing, chiar dacă nu funcţionează perfect, îţi permite o anumită flexibilitate în cumpărarea biletelor şi reîncărcarea cardurilor, afişajul din staţii îţi permite să vezi cât ai de stat şi să aproximezi când vei ajunge la destinaţie, afişajul din mijloacele de transport, precum şi anunţul sonor ajută anumite categorii de călători să se descurce mai uşor etc. Dar nu putem pricepe de ce este atât de greu, ca ales local sau responsabil din cadrul Transurb, să iei autobuzul măcar o dată, de două ori pe lună, pentru a putea lua decizii informate în legătură cu subiectul. Fără supărare, nu toţi suntem şoferi, unii dintre noi nu pot conduce sau preferă să nu o facă, din varii motive. Vară de vară, suntem condamnaţi la o enervare perpetuă, dimineaţa mergem claie peste grămadă, seara se răresc foarte mult cursele, ca să nu mai vorbim că, în mod normal, ar trebui ca măcar vara să avem posibilităţi de a reveni din zonele de agrement măcar până la miezul nopţii, cu atât mai mult atunci când în urbe se petrec lucruri sponsorizate sau organizate de municipalitate. 


foto: Andrei Stroe

Citit 6097 ori Ultima modificare Luni, 11 Iulie 2022 00:14

15 comentarii

 • postat de George
  Duminică, 10 Iulie 2022 10:05
  95.76.3.***
  florin Cu dreptul dat de idiotii ca tine care au votat PSD sau nu au fost la vot
  1
  3
  Raportează
 • postat de Catavencu
  Duminică, 10 Iulie 2022 05:35
  5.13.211.***
  Totul a plecat din primarie de sus [seful cel mare] pina la biroul transporturi ,de ce a adus firma prin licitatie din afara orasului? ca sa de-a un raspus la o intrebare cum si cat sa se mai scoata { ciunteasca } din autobuze , unele traseie care faceau bani prin vanzarea de bilete acum e de rasul plinsului tr28 circula mai gol ca niciodata, aglomerarea calatorilor in 105 ,102 prin scoaterea lui 29 , ca sa ajungi mai usor la piata nu ai cu ce de prin alte cartiere ca tr16 a devenit traseu estival ca si 33 plimba aerul cald si oamenii fantoma care nu se vad pe scaune, ,de la Depozit ,M39 , M40 ,General IREG Tiglina nu ai cu ce sa ajungi, se doreste a se face buzunarul gros la Taximetristi cumva? Gura lumii spune ca ei nu prea au ce cara din cauza prea multor autobuze si perspectiva a venit prin scoterea si devierea unor traseie facandu-le ineficiente si ajutandu-i pe taximetristi . Spor la demolare.
  1
  5
  Raportează
 • postat de Alex
  Sâmbătă, 09 Iulie 2022 21:13
  86.124.200.***
  Cel mai eficient transport in Galati era cand functionau si privatii cu cascarabete. Ieftin, rapid eficient. Acum, cu monopolul Transurb reglementat de Primarie, devine, incet-incet, un cosmar.
  12
  9
  Raportează
 • postat de Adrian
  Sâmbătă, 09 Iulie 2022 17:18
  86.124.200.***
  Angajații de la shopping city închid casele la ora 22 și nu au cu ce sa mai plece acasă de acolo!
  1
  11
  Raportează
 • postat de Rogoz Veronica
  Sâmbătă, 09 Iulie 2022 14:30
  86.124.201.***
  Bună ziua. Eu merg la servici cu 11. A.ti putea sa mai introduceți pe traseu 2 autobuze ,mai ales la orele cind iese lumea de la servici. Pe traseul 29 de la.ți scos . În zona spitalului CFR, de la telefoane era singurul traseu la spital.
  0
  9
  Raportează
 • postat de Un galatean
  Sâmbătă, 09 Iulie 2022 13:50
  5.13.135.***
  Cred ca cel mai simplu ar fi ca toti factorii de raspundere,incepand cu primarul si terminand cu cei de Transurb,sefii de la partide sa nu mai poata folosi masinile unitatilor ptr . deplasarea la serviciu a lor si membrilor de familie si sa li se impuna sa circule cu mijloacele de transport in comun , ca marea majoritate a cetatenilor.Sa vedeti atunci transport.
  0
  23
  Raportează
 • postat de Elena
  Sâmbătă, 09 Iulie 2022 13:21
  5.13.130.***
  Articolul dvs este foarte bine documentat dar pacat ca mai marii orasului nu sunt interesati de nevoile cetatenilor.,,Galatenii sunt mereu nemultumiti ,,Cei ce conduc orasul isi permit sa ne faca program , intre orele 9 si 13 nu trebuie sa mergem la serviciu,la medic,la spital,la centrele de recuperare,la piata,la prieteni etc.Galatenii sunt vinovati ca vor sa circule si sa numai spunem ca avem pretentia de a circula civilizat. Asta inseamna monopol si dictatura.Majoritatea calatorilor au platit abonamentul lunar de calatorie si daca nu-l folosesc serviciul este oricum achitat.Daca Transurb este nerentabil in intervalul orar 9-13 de ce nu se aproba un trasport privat,exita taxi dar pretul e mai mare.Dl Vals a facut acel calcul de rentabilitate pr troleul 104,acum ce spune de gradul de incarcare al mijloacelor de transport?Ce bine era cand era rau -vorba romanului.Sa avem rabdare caci nu suntem in an electoral pentru a fi luati inseama.
  1
  12
  Raportează
 • postat de florin
  Sâmbătă, 09 Iulie 2022 10:35
  86.124.202.***
  Eu unul sunt convins ca nu ne putem reveni de cit daca ne putem intoarce in anul 1989!In toate domeniile!Asa zisele reforme facute in ultimii 32 de ani de politicienii romani doar au distrus!Reformind transportul in comun timp de 32 de ani rezultatele sunt ca infrastructura tramvaielor a fost distrusa!Aveam legatura cartierelor mari din Galati in legatura cu Gara CFR si Gara Fluviala!Aveam legatura cu Bazinul Nou!Din piata se ajungea in Bariera!Cosbucul era acoperit cu tramvaie!Dar politicienii ce au facut???In loc sa dezvolte acest transport care exista in Galati din anul 1895 politicienii actuali lau distrus!Au acoperit liniile cu asfalt!CU CE DREPT POLITICIENII GALATENI AU DISTRUS INFRASTRUCTURA pe strazile Bulevardul Traian, Bulevardul Coșbuc, Str. Bucovinei, Str. Mihai Bravu, Str. Gării, Str. Ana Ipătescu, Str. Portului, linia dintre Poarta Nord Combinat și Poarta Est ??????A-TI CONSTRUIT ALDE PSD SI PNL CEVA TIMP DE 32 IN GALATI DE VA DA DREPTUL SA DISTRUGETI ADICA REFORMATI??????Dar vinovati suntem noi care stam si acceptam rezultatele asa zisilor profesionisti de astazi condusi de Pucheanu et company!!!!Daca galatenii nu sunt in strada cerindu-si drepturile si sunt pe facebook dind inimioare primarului pentru betoanele oribile construite in Galati concluzionez ca e bine!Si eu gresesc si nu am dreptate!
  Distrugerea infrastructurii tramvaielor in Galati intr-o tara normala ar fi trecuta la SABOTAJ!!!!DACA NU PUTETI ADMINISTRA DEMISIONATI!DAR IN PRIVAT PUCHEANU AR FI ZERO!
  8
  36
  Raportează
 • postat de Moustache
  Sâmbătă, 09 Iulie 2022 09:49
  95.76.59.***
  Un lucru este cert! Toți cei care se ocupă în Primăria Galați de transportul în comun - și aici enumăr oameni politici, rude, amante, etc - nu sunt persoanele cu experiența și competența cea mai bună în acest domeniu și deci nu trebuie să ne mire modul în care reușesc să asigure cu ajutorul Transurb-ului un serviciu care actualmente nu este de calitate pentru o mare parte dintre localnicii acestei urbe.
  1
  39
  Raportează
 • postat de Goron
  Sâmbătă, 09 Iulie 2022 08:44
  213.233.88.***
  Eu de luna viitoare m-am hotărât să nu mai sponsorizez cu 90 lei/luna, contravaloarea abonamentului, pe ăștia de la Transurb. Trasee desființate, mijloace de transport tot mai rare. Se găsesc alternative.
  3
  33
  Raportează
 • postat de Doar intreb
  Sâmbătă, 09 Iulie 2022 07:57
  5.13.130.***
  Au scos de tot troleibuzul 104?! Ha hahaha ha ha!!!!
  11
  13
  Raportează
 • postat de Fara cap
  Sâmbătă, 09 Iulie 2022 07:21
  86.124.202.***
  E foarte simplu de ce este asa. Când nu ai cap e vai de picioare.
  4
  26
  Raportează
 • postat de Cetatean
  Sâmbătă, 09 Iulie 2022 07:18
  5.13.130.***
  Cica... lasati masinile personale in "parcare" pt a folosi mijloacele de transport in comun, pt a nu mai polua atat de mult, pt a nu mai aglomera strazile, pt un oras mai curat bla bla bla... Au scos transportul privat, cu microbuze tot pt a folosi masinile transurb-ului... ca o sa fie lapte si miere.... Acum ne milogim de ei, sa ne lase mijloace cu care sa ajungem la timp, la munca...Ce sa mai zic..."Cainii latra, caravana trece"...
  6
  40
  Raportează
 • postat de relly2009
  Sâmbătă, 09 Iulie 2022 05:24
  5.13.132.***
  nici macar noul program nu sunt in stare sa-l respecte. am asteptat vineri 40 minute traseul 10 la agentia de voiaj, pentru ca cel de ora 8.54 s-a evaporat. RUSINE!
  6
  33
  Raportează
 • postat de un anonim
  Sâmbătă, 09 Iulie 2022 03:36
  5.13.211.***
  Doamna Anca , toate deciziile de rarire a autobuzelor si a trolebuzelor vin de la Primarie , pai daca fractionezi un program taman cand traficul de calatorii e mai acerb sau scoti un traseu cum e tr 10 si nu completezi macar cu nimic la 105 macar in jurul orelor de aglomeratie , la 102 la fel cand e lumea mai draga scoti troleul si il aduci dupa amiaza la orele 13 sau ca sa intelegeti cum e cu fractionarea asta [5-9]-[13-18] , tr28 e rupt definitiv de realitate , acum nu se mai urca mai nimeni in el si la tr 16 macar daca era lasat pe vechea lui ruta ajuta enorm oamenii in varsta precum si pe ceilalti , nu poti obliga calatorul mereu cu ce sa mearga ori cu tramvaiul ori cu alt mijloc de transport.
  5
  31
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.