Zece localităţi din județul Galaţi primesc apă cu program. Autoritățile fac apel la populație să nu facă risipă

Zece localităţi din județul Galaţi primesc apă cu program. Autoritățile fac apel la populație să nu facă risipă
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Conform celei mai recente raportări făcute de operatorul de apă și canalizare, zece unități administrativ-teritoriale de pe raza județului nu au apă la robinete 24 din 24 de ore. Din cauza secetei, care a dus la scăderea debitului până la imposibilitatea reumplerii rapide a stațiilor de înmagazinare, dar și a irigatului excesiv, s-a ajuns în situația ca mii de abonați să primească apă cu program.

Galațiul se află pe lista neagră a județelor unde seceta își face resimțit efectul, nu doar în culturile agricole, dar și în privința alimentării cu apă potabilă. Potrivit unei situații publicate recent de Apele Române, județul nostru face parte dintr-o listă de 17 județe din țară unde alimentarea cu apă în sistem centralizat în 200 de localități se face cu program, câteva ore pe zi, sau chiar o dată la două zile. Conform Administrației Naționale "Apele Române", 214 localități din județele Botoșani, Iași, Vaslui, Galați, Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea, Sibiu, Hunedoara, Ilfov, Argeș, Giurgiu, Dâmbovița, Ialomița, Dolj și Bihor funcționează în regim restricționat.

Operatorul regional Apă Canal a raportat zilele trecute o nouă situație a localităților din județul Galați, unde apa este furnizată cu program. Este vorba de comunele Movileni (se furnizează apă nouă ore pe zi), Cosmești (în trei sate, nouă ore pe zi până pe 31 august, alternativ cu câte o săptămână cu program complet), Berești-Meria (sat Balintești, 17 ore pe zi), Cavadinești (o zi da, una nu, în două sate), Rădești (alternativ, o zi în str. Eternității, o zi în str. Drumul mare, o zi în satul Cruceanu), Nicorești (cinci ore pe zi, în trei sate), Vârlezi (patru ore pe zi), Grivița (18 ore în satul Călmățui și zece ore în satul Grivița), Suceveni (șase ore pe zi în satul Rogojeni). La Berești, jumătate din oraș primește apă opt ore pe zi.

Conform Administraţiei Naţionale "Apele Române" (ANAR), rezerva de apă este în scădere, dar suficientă pentru toţi beneficiarii care se alimentează centralizat din sursa de apă de suprafaţă.

Galațiul se află și pe lista județelor cu fântâni secate parțial, alături de Botoșani, Iași, Vaslui, Bacău, Suceava, Vrancea, Olt, Gorj, Hunedoara și Sălaj. Decolmatarea acestor fântâni ar trebui făcută de autoritățile locale sau de către pompieri, dar potrivit informațiilor furnizate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Galați, în județul nostru nu au existat până la acest moment solicitări în acest sens, la fel cum nu au fost nici situații în care să se impună efectuarea de transporturi de apă către localitățile sau consumatorii afectați.

Cum facem economie de apă

Autoritățile ne recomandă, chiar și celor care nu locuim în orașe sau comune afectate de restricțiile de apă, să nu facem risipă. Cum?

- prin verificarea periodică a instalației de apă din locuință, a vaselor de toaletă și a oricăror altor mijloace de consum apă, astfel încât să fie în stare bună de funcționare, iar dacă se constată defecțiuni, să fie reparate în regim de urgență;

- folosirea rațională a apei la baie și bucătărie, fără a lăsa robinetul să curgă nejustificat;

- folosirea, pe cât posibil, a fântânilor pentru udarea grădinilor sau folosirea unui sistem de irigare care minimizează consumul de apă;

- refolosirea apei în care se spală legumele și fructele pentru udarea plantelor;

- întreținerea permanentă a piscinelor pe tot sezonul de vară, pentru evitarea golirii și reumplerii acestora;

- montarea economizoarelor de apă la robinete;

- utilizarea mașinilor de spălat (rufe și vase) în perioadele din zi când este consum mic de apă;

- folosirea apei din precipitații;

- adâncirea/ denisiparea fântânilor/ forajelor.

Citit 11027 ori Ultima modificare Marți, 02 August 2022 11:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.