Klaus Iohannis: „Avem nevoie de toleranță zero în privința plagiatului”

Klaus Iohannis: „Avem nevoie de toleranță zero în privința plagiatului”
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Avem nevoie de toleranță zero în privința plagiatului, iar noile legi ale educației trebuie să includă prevederi explicite cu privire la prevenirea și sancționarea acestui fenomen toxic al mediului educațional, a declarat luni președintele Klaus Iohannis, la deschiderea anului universitar, într-o alocuțiune susținută la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București.

Președintele a spus că este convins de nevoia unei reforme profunde a sistemului educațional, pentru a-l adapta nevoilor secolului XXI și valorilor europene.

„Una dintre aceste valori este integritatea, motiv pentru care îmi doresc o paradigmă radicală, lipsită de echivoc în garantarea integrității și eticii în viața academică. Pentru aceasta, avem nevoie de toleranță zero în privința plagiatului, iar noile legi ale educației trebuie să includă prevederi explicite cu privire la prevenirea și sancționarea acestui fenomen toxic al mediului educațional.

Miza este însăși credibilitatea sistemului de învățământ superior și a cercetării din România, dar și viitorul nostru ca societate democratică. Trebuie să devină clar că obținerea unei diplome academice reprezintă o onoare și este condiționată exclusiv de un merit real. O Românie educată va trebui să fie o Românie corectă, fără nicio excepție”, a spus președintele, citat de Mediafax.

Declarația vine în contextul acuzațiilor de plagiat la adresa fostului ministru al Educației Sorin Câmpeanu, care și-a anunțat demisia la finele săptămânii trecute.

„România Educată este un proiect atât de important pentru societatea noastră deoarece învățământul de calitate are impact direct asupra vieții de zi cu zi a fiecărui cetățean. Cel mai bun exemplu este chiar universitatea dumneavoastră. Localitățile în care ne place să trăim, grădinițele, școlile, liceele și universitățile pe care arhitecții le proiectează devin fundament al comunităților, întăresc coeziunea și contribuie la dezvoltarea simțului civic. Astăzi, avem oportunitatea de a coopera cu restul Europei într-o manieră intensificată, ca urmare a formării de rețele de universități europene, a creșterii sumelor alocate fondurilor de cercetare pan-europene și a creșterii numărului de cooperări punctuale pe teme de cercetare”, a mai spus președintele.

După discursul președintelui, Sorin Câmpeanu a încercat să-și justifice demisia

Sorin Cîmpeanu și-a motivat, luni, demisia din funcția de ministru al Educației, el susținând că era necesar să facă asta „pentru a nu periclita reforma în educație”. Declarația sa vine în contextul în care președintele Klaus Iohannis a vorbit de toleranță zero în privința plagiatului, acuzații care i s-au adus și lui Cîmpeanu, comentează digi24.ro.

„Am considerat că această demisie e necesară pentru a nu periclita reforma în educație. Am considerat în acest fel că această demisie va permite o discuție atât de importantă precum cea necesară promovării legilor educației în România Educată. Îmi exprim convingerea că în acest fel, nu prin propria demisie nedreaptă, nedreaptă, generată de către cei care înțeleg mult prea puțin specificul învățământului superior, în acest fel voi putea să susțin adoptarea legilor România Educată și implementarea lor”, a declarat Sorin Cîmpeanu, potrivit sursei citate.

Citit 1038 ori Ultima modificare Luni, 03 Octombrie 2022 12:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.