Jocurile copilăriei, dincolo de frică şi graniţe. Cum se integrează copiii refugiaţi din Ucraina în comunitatea gălăţeană

Jocurile copilăriei, dincolo de frică şi graniţe. Cum se integrează copiii refugiaţi din Ucraina în comunitatea gălăţeană
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Fără să mai spunem de ce milioane de familii ucrainene au trebuit să-și părăsească locul de baștină, războiul din Ucraina fiind, atât pentru ei, cât şi pentru noi, o realitate pe care nu credeam să o mai trăim în secolul 21, am încercat să vedem în ce măsură şi prin ce mijloace se integrează în comunitatea noastră familiile fugite din calea violenţei, mai ales copiii.

De pe acoperișul Turnului de televiziune din Galați se poate vedea Ucraina, atât de aproape este țara care trece acum printr-un coşmar al războiului pe care îl credeam cu toţii rămas doar în cărţile de istorie. Iar apropierea față de o țară afectată ne responsabilizează și mai tare față de cei care au nevoie de sprijin pentru a-și putea continua viața cât mai normal posibil. Atât cât se poate folosi termenul de normalitate în condițiile date, departe de casă.

Acest lucru îl reușește, de exemplu, în Galați, Fundația ”Inimă de Copil”, care face eforturi zi de zi pentru integrarea a zeci de copii ucraineni, iar, conform datelor furnizate, peste 6.000 de ucraineni au beneficiat de sprijin până acum. La fundație există două tipuri de programe educative, care cuprind diverse activități, jocuri distractive, excursii etc., dedicate copiilor ucraineni. În momentul de față sunt aproximativ 50 de copii care participă zilnic la astfel de activități.

”Ocazional, organizăm excursii în diferite zone ale țării pentru copii și adulți ucraineni. În vară, 70 de ucraineni au mers în tabără la munte, la Năruja (Vrancea). De asemenea, oferim cursuri de limba română și de limba engleză pentru copii și părinți, la acestea fiind înscrise în jur de 80 de persoane”, ne-a spus Marius Țuca, responsabilul de comunicare al fundației.

Refugiații care sunt sprijiniți de Fundația "Inimă de Copil" fac parte din toate păturile sociale și profesionale. Ca element de identitate, putem spune că ei provin, în mare măsură, din sud-vestul Ucrainei - Odessa, Zaporojie, Ismail sau Balta.

Jocurile copilăriei depășesc barierele de limbă

Una dintre principalele probleme întâmpinate pentru integrarea ucrainenilor și, în special, a copiilor din Ucraina, a fost aceea a barierei de limbă. Majoritatea cunosc doar limba maternă, dar cu sprijinul voluntarilor (studenți basarabeni și ucraineni stabiliți în Galați) a fost depășită această piedică.

Jerry Seinfeld avea o glumă populară în sitcom-ul de mare succes al anilor '90 ce-i purta numele, când spunea că, dacă doi copii au aceleași gusturi pentru înghețată sau pentru o culoare, imediat devin cei mai buni prieteni din lume. Exact așa se întâmplă și în cazul copiilor sprijiniţi de fundație.

”Derulăm programe de afterschool, de o mai bună înțelegere a limbii engleze și limbii române, am fost în vizită la Grădina Zoologică, am organizat excursii și tabere la munte și la mare, am organizat un carnaval și suntem mereu preocupați pentru avea activități la comun cu copii ucraineni și români. Aici cu toții suntem o familie, indiferent de statutul social, naționalitate sau identitate culturală. Până la urmă, copilăria nu ți-o poate da nimeni înapoi dacă o pierzi, iar noi încercăm să le oferim posibilitatea să o trăiască așa cum trebuie”, a completat Marius Ţuca.

Fotbalul – puntea prieteniei

Una dintre acțiunile de integrare a copiilor ucraineni în comunitate, sub deviza ”Binele face bine, a avut loc la Stadionul ”Oțelul”, acolo unde copiii din cadrul Fundației ”Inimă de Copil” au putut juca un meci de fotbal chiar pe terenul principal. Băieți și fete de toate vârstele, destinşi de parcă ar fi fost în curtea școlii și puneau câte două ghiozdane pe loc de porți – așa cum li se tot întâmplă copiilor, indiferent de mediul în care cresc, au jucat alături de doi fotbaliști profesioniști. Le-au făcut ziua memorabilă unul dintre golgheterii Ligii a II-a, George Cîrjan și un alt atacant, ucraineanul Bokashvili, ambii legitimați la Oțelul. La meci au asistat cu entuziasm și părinții copiilor, emoţionaţi până la lacrimi de bucuria stârnită de jocul de fotbal.

”Am fost foarte încântată să-mi văd copilul atât de fericit și zâmbind permanent. A fost o experiență grozavă și sper să avem parte de astfel de activități în continuare. Le mulțumesc tare mult tuturor celor care se gândesc la noi și ne pun la dispoziție activități care ne ușurează integrarea”a spus Katia, mama unui copil ucrainean care a jucat fotbal laolaltă cu ceilalți copii ucraineni și români.

La meciul propriu-zis scorul nici n-a mai contat, ci doar bucuria copiilor și, totodată, pasul important de integrare a copiilor în comunitate. S-au legat noi prietenii și s-au creat amintiri de preț pentru toată viața.

”Foarte frumoasă acțiune și sper să fie cât mai multe organizate de acest gen. Limba fotbalului e universală și am văzut o plăcere deosebită pentru toți copiii prezenți la acțiune să joace fotbal”, ne-a spus George Cîrjan, care a fost completat de colegul său, ucraineanul Bokashvili.

”Mi se pare că este excelent ceea ce se întâmplă cu acești copii. În contextul războiului, este cu atât mai important că se întâmplă astfel de acțiuni și le mulțumesc tuturor, în numele ucrainenilor, pentru implicare. Toți copiii sunt voioși și se bucură de normalitate, pentru că toți copiii vor să se joace și să se bucure de fotbal și de jocuri, iar asta e cel mai important. Sper ca totul să revină la normal cât mai repede în țara noastră, pentru că avem nevoie cu toții de liniște în viețile noastre”.

Combaterea fricii, prin intermediul activităților

Activitățile pe care Fundația ”Inimă de Copil” le realizează pentru copiii ucraineni reprezintă un factor extrem de important în combaterea sentimentului de frică pe care l-au dezvoltat copiii din cauza războiului. ”Manifestările comportamentale sunt diverse: unii se joacă, socializează, aparent se bucură de tot ceea ce le este oferit în România, ori, dimpotrivă, manifestă tulburări de comportament, precum agresivitate, îngrijorare sau plâng des”ne-a spus Georgiana Damian, psihoterapeut sistematic de familie, care a remarcat importanța deosebită a socializării și integrării copiilor prin jocuri și activități distractive.

”Starea de spirit a mamei, cea care îi este alături copilului, devine ancoră pentru el, de aceea se caută sentimentul de siguranță prin jocuri distractive, prin socializare și prin mâna caldă a societății venite să mângâie durerea”, a completat specialistul în psihoterapie.

Astfel că tot efortul depus de către reprezentanții Fundației ”Inimă de Copil” se poate spune că este cuantificat în dezvoltarea propice a copiilor ucraineni.

Galați, mediu prietenos cu ucrainenii

Chiar și până la izbucnirea conflictului armat din țara vecină Galațiul era un loc agreat de ucraineni, în special de cei din zona basarabeană care veneau în orașul nostru pentru studii sau pentru un loc de muncă. Mai mult, există chiar o Ligă a Studenților Basarabeni în Galați, a cărei președintă este Tatiana Lungu, ucraineancă provenită din satul Limanskoe, regiunea Reni.

”Mereu, când oamenii află că sunt din Ucraina, mă consideră româncă de peste Prut. Sunt foarte bucuroasă și norocoasă că mă simt aici ca acasă, de fapt, e a doua mea casă. A doua casă a devenit și pentru ucrainenii care fug din calea războiului.

Eu am interacționat cu foarte mulți dintre ei ca voluntar. Ziceau că le este greu pentru că nu înțeleg limba română, dar totuși le place aici și sunt extrem de mulțumiți pentru tot ajutorul pe care l-au primit și îl primesc în continuare”, ne-a spus Tatiana, care își aduce aminte cu plăcere de copilărie și că în acele momente jocul său preferat era de-a școala, sub influența bunicii sale, profesoară. Așa cum Tatiana a reușit să crească jucându-se și a primit educație exemplară de la părinții săi, în condiții de normalitate, așa și copiii ucraineni care ajung în Galați trebuie sprijiniți să se bucure cu adevărat de copilărie, să se joace așa cum le place, pentru că, dincolo de distracția jocului, există și componente profund sentimentale și educaționale.

Când un copil se joacă într-un mediu prietenos, fie că e fotbal sau alt gen de activitate, nimeni nu se mai gândește pe moment cine este președinte, care este contextul geo-politic sau alte chestiuni de oameni mari pe care unii nu le înțeleg nici la vârsta senectuții.

 

Material realizat cu o bursă din programul „Consolidarea rezilienței democrațiilor vestice ca reacție la războiul din Ucraina și la consecințele acestuia la nivel european și mondial”, derulat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate România și Moldova. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a celor două organizații.

 

Citit 2565 ori Ultima modificare Duminică, 18 Decembrie 2022 22:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.