ReumaDiagnostic - Centru Medical Dedicat Patologiei Musculoscheletale

ReumaDiagnostic - Centru Medical Dedicat Patologiei Musculoscheletale
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

Despre ReumaDiagnostic

Din luna iunie 2022 s-a înființat la Galați Centrul Medical ReumaDiagnostic, dedicat patologiei musculoscheletale.

Situată pe strada Galații Noi nr. 5 (vizavi de Piața Micro17), clinica ReumaDiagnostic a luat naștere din pasiunea pentru medicină și din dorința de a centraliza într-un singur loc toate specializările implicate în diagnosticul și tratamentul patologiilor musculoscheletale. Născut din dorința de a forma o echipă multidisciplinară, având drept exemplu anii de experiență formatoare petrecuți în spitalele din Bruxelles și Barcelona, ReumaDiagnostic are ca principiu de bază un diagnostic precis și complet, fără de care niciun tratament nu poate fi optim.

CINE SUNTEM? ECHIPA ReumaDiagnostic

Medici

Dr. Sârbu Mihaela, Medic Primar Reumatologie, cu peste 15 ani experiență, a obținut specializarea după efectuarea rezidentatului la Spitalul Universitar Hospital del Mar din Barcelona. După obținerea specializării a profesat timp de 4 ani în Spitalul Universitar Saint Pierre din Bruxelles și în Spitalul Universitar Erasme – Université Libre de Bruxelles. A efectuat multiple cursuri de specializare în ecografie musculoscheletala, inclusiv cele organizate de Societatea Europeană de Reumatologie - EULAR, obținând certificarea europeană pentru efectuarea ecografiilor musculoscheletale (EULAR) în 2018.

Dr. Borș Aura, Medic Primar Recuperare Medicală, a obținut specializarea după efectuarea rezidențiatului la Spitalul Clinic de Recuperare din Iași. Din 2010, își desfășoară activitatea de bază în cadrul secției de Recuperare Neuropsihomotorie de la Spitalul Sf. Ioan din Galați. Dr. Borș este specializată în ecografie musculoscheletală, competență obținută sub îndrumarea Dnei Prof. Fodor Daniela din Cluj.

Dr. Moisii Andreea, Medic Specialist Radiologie și Imagistică medicală, specializată în centrul universitar Iași, cu supraspecializare în ecografia pediatrică și abdominală. Dr. Moisii își desfășoară activitatea de bază în cadrul secției de Radiologie și Imagistică medicală a Spitalului Sf. Ioan din Galați.

Dr. Chindea Radu, Medic Specialist Ortopedie și Traumatologie, specializat la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Târgu Mureș. A realizat stagii de pregătire în Franța, la spitalul Universitar CH La Rochelle unde s-a axat în principal pe patologia genunchiului (artroscopie și protezare), precum și în Germania.

Conf. univ. dr. Sârbu Nicolae, supraspecializat în imagistică musculoscheletală, în particular RMN, ecografie musculoscheletala și Doppler, cu peste 50.000 de astfel de examinări efectuate, și peste 15 ani experiență din care 10 în  Spitale și Clinici din Europa de Vest și SUA. În ultimii 4 ani înainte de întoarcerea în România a fost consultant la Spitalul Universitar Erasme din Bruxelles. Este de asemenea lector invitat la manifestări științifice naționale și internaționale și autor a peste 80 de publicații științifice de specialitate.

Kinetoterapeutele de la ReumaDiagnostic sunt angajate într-o permanentă formare continuă și comunicare cu medicii centrului, pentru a asigura astfel cel mai bun tratament.

Echipa de asistente de la ReumaDiagnostic este pregătită să asigure orice tratament ar fi necesar, de la injecții intramusculare, subcutanate până la administrare de perfuzii și tratament intravenos.

CE OFERIM

CONSULTAȚII

Serviciile medicale oferite includ consultații de reumatologie, ortopedie, recuperare medicală și imagistică musculo- scheletală, cele 4 specializări implicate în diagnosticul și tratamentul afecțiunilor sistemului musculo-scheletal.

Reumatologia este specializarea medicală care se ocupă cu diagnosticul și tratamentul afecțiunilor non-chirurgicale și non-traumatice ale aparatului locomotor. Afecțiunile de tip inflamator (precum Poliartrita Reumatoidă, Spondilita Anchilozantă, Artrita Psoriazică) reprezintă apanajul reumatologiei, iar progresele enorme făcute în ultimii ani în tratamentul acestor patologii au schimbat rolul unui medic reumatolog din unul pasiv în care intervenția să era pur paliativă (de calmare a durerii pacientului) într-unul activ, în care a devenit posibilă oprirea evoluției bolii, evitarea distrugerii articulare și implicit a handicapului care rezultă din aceasta. Se deschid astfel orizonturi noi pentru pacienții care suferă de boli inflamatorii articulare. Bineînțeles că lucrurile sunt încă departe de a fi perfecte, dar progresele medicale din ultimii ani sunt imense. La ReumaDiagnostic ne luăm angajamentul să rămânem mereu informați de tot ce este nou și poate veni în ajutorul pacienților noștri. 

Recuperarea Medicală este specializarea care se ocupă de tratamentul cu viză recuperatorie pentru toate afecțiunile aparatului locomotor, fie ele de tip inflamator, degenerativ, cu intenție chirurgicală sau fară. Recuperarea medicală este indispensabilă pentru succesul oricărui tratament - de la proteze sau după intervenții pe coloană, la boli inflamatorii articulare precum poliartrita reumatoidă sau spondilita anchilozantă. Este cea care va permite tonifierea musculară și tendinoasă înainte și după efectuarea unei proteze și fară de care succesul acestor proceduri este aproape imposibil.

Ortopedia este specializarea chirurgicală care se ocupă cu diagnosticul și tratamentul afecțiunilor traumatice sau care necesită intervenție chirurgicală pentru ameliorare sau vindecare (leziuni de menisc, ligamente, proteze, fracturi). La ReumaDiagnostic pacientul poate fi evaluat și îndrumat către tratament conservator sau chirurgical ortopedic.

La ReumaDiagnostic fiecare plan terapeutic este individualizat și adaptat pacientului, având la bază colaborarea strânsă între Reumatolog, Ortoped, medicul de Recuperare, Radiolog și Kinetoterapeuți.

Accentul este pus pe munca în echipă și evaluarea multidisciplinară a pacientului, pentru că numai prin colaborare între diferite specializări putem obține succes terapeutic de durată pe toate planurile. Piesa centrală în acest tablou este reprezentată de către pacient, echipa ReumaDiagnostic aflandu-se în slujba lui pentru a creea un viitor cu cât mai puține dureri.

 

INVESTIGAȚII

1. ECOGRAFIA

La ReumaDiagnostic pot fi efectuate diferite tipuri de ecografii. Clinica este dotată cu 2 ecografe noi premium, ultraperformante și cu sonde de înaltă rezoluție. Este vorba despre  Siemens Accuson Juniper (produs în Germania) și Alpinion E-cube 8 Diamond (produs în Coreea de Sud). Ambele ecografe sunt prevăzute cu sonde lineare de înaltă frecvență (17MHz ) care conferă o vizibilitate excelentă pentru structurile superficiale (articulare, musculoscheletale sau vasculare), sonde lineare de frecvență medie și sonde convexe pentru examinarea structurilor profunde sau cavității abdominale.

Ecografia reprezintă un element central pentru ReumaDiagnostic, pentru că toți medicii care efectuează consultații în clinică, au pregătire corespunzătoare, experiență și competență certificată de Ministerul Sănătății pentru efectuarea ecografiilor musculoscheletale. Acest aspect este foarte important pentru diagnosticul precoce al afecțiunilor care țin de aparatul locomotor. Diagnosticul rapid printr-o metodă fiabilă, neiradianta și mai ieftină decât alte metode imagistice (precum rezonanța magnetică) scurtează mult suferința pacientului. Astfel, fie că pacientul este văzut în prima instanță de Reumatolog, medic de Recuperare Medicală, Ortoped sau Radiolog, la ReumaDiagnostic oricare dintre ei poate efectua, dacă este necesar, ecografia musculoscheletala în timpul consultației medicale. În plus, medicii radiologi din cadrul clinicii pot efectua toate tipurile de ecografii Doppler venos sau arterial, ecografie abdominală, pelviană, testiculară, de tiroidă sau pediatrică.

1.1.Ecografia musculoscheletala este investigația cel mai des efectuată și solicitată la ReumaDiagnostic, pe de o parte ca urmare a profilului centrului dar și pentru că dispunem de 4 medici supraspecializati în ecografia aparatului locomotor. Cu ajutorul ecografelor noastre de înalta rezoluție se pot detecta inflamație sau rupturi tendinoase, rupturi musculare, inflamație sau acumulare de lichid în articulații sau burse, calcificări, corpi străini și se pot pune în evidență zonele hipervascularizate. Aceste modificări sunt detectate prin ecografie înainte să devină vizibile pe radiografiile convenționale. Ecografia are un rol primordial în detectarea patologiilor incipiente, atunci când tratamentul oferă cele mai bune șanse de vindecare. Alt avantaj esențial al ecografiei față de toate celelalte metode imagistice este caracterul dinamic, faptul că putem examina diferitele structuri musculo-tendinoase în timpul unor manevre specifice.

Toate articulațiile periferice pot fi evaluate prin ecografie: umărul (coafa rotatorilor, articulația gleno-humerală, articulația acromioclaviculara, etc.), cotul (articulația humero-radială și cubitală, bursa olecraniană, tendoane flexoare sau extensoare, ligamentele colaterale), mâna (sinovită, tenosinovită, sindrom de tunel carpian, etc.), genunchiul (ex. sinovită, colecții lichidiene, patologie tendinoasă) sau glezna (ex. entorse, rupturi ligamentare, tenosinovită, bursită precalcaneana sau inflamația tendonului lui Ahile).

În reumatologie, ecografia musculoscheletala a devenit indispensabilă pentru că ne ajuta pe lângă diagnostic să evaluăm și răspunsul la tratament, permițând astfel optimizarea acestuia. În ziua de astăzi ecografia articulară face parte din strategia tratamentului țintit T2T (treat to target) care permite controlul mai bun al anumitor boli precum artrita reumatoidă, artrita psoriazică sau spondilita anchilozantă.

1.2.Ecografia nervilor periferici este extrem de utilă pentru evaluarea modificărilor anumitor ramuri nervoase periferice. Pot fi evaluate anomalii de la nivelul nervului median, ulnar, radial, plexului brahial și nervilor membrelor inferioare. Ecografic se pot aprecia dimensiunea și structura nervului, aspect util în cadrul studiului sindroamelor compresive, precum sindromul de tunel carpian sau neuropatia ulnară. De asemenea se poate determina dacă există întreruperea continuității fibrelor nervoase, important în cadrul unor traumatisme în care se suspectează secțiunea nervului.

1.3.Ecografia Doppler

Ecografia Doppler este un examen medical al vaselor sanguine, neinvaziv, neiradiant, nedureros, pe bază de ultrasunete. Ecografia vizualizează structurile vasculare și efectul Doppler cuantifică viteza circulatorie și parametrii undelor fluxului sanguin. Ecografia Doppler a vaselor membrelor inferioare se efectuează pentru a evalua curgerea sângelui în artere sau vene, la pacienți cu factori de risc pentru îngustarea lor (diabetici, fumători, vârstnici), sau cu varice ori cu suspiciune de cheag de sânge în vas (tromboză). Tromboza venoasă profundă este o urgență medicală, atât din punct de vedere al conduitei diagnostice cât și terapeutice, de obicei afectând venele profunde ale membrelor inferioare (venele femurale, poplitee sau tibiale) și putându-se complica datorită migrării craniale a trombilor (ex. embolie pulmonară).

Ecografia Doppler carotidiană permite vizualizarea arterelor carotide și vertebrale, putând furniza un diagnostic precis al stenozelor carotidiene în cazul unui accident vascular cerebral (AVC) ischemic produs prin ocluzia arterelor carotide sau plăcilor instabile de aterom cu potențial emboligen și permite urmărirea pacienților care au suferit o intervenție chirurgicală carotidiană. De asemenea, este utilă la pacienții cu risc cardiovascular crescut pentru screening în vederea depistării eventualelor îngroșări ale intimei, calculului indicelui IMT (intima media thickness), evidențierea precoce a plăcilor de aterom și evaluarea riscului de AVC.

Ecografia de aortă abdominală, artere renale și celelalte ramuri, este efectuată pentru depistarea anevrismelor și stenozelor arteriale.

Ecografia de arteră temporală este utilă în cazul suspiciunii de vasculită Horton, manifestată prin durere puternică de cap și claudicație mandibulară (durere la nivelul maxilarului declanșată de masticație). În aceasta afecțiune se inflamează vasele de sânge extracraniene. Este o afecțiune severa cu impact mare asupra sănătății, ecografia arterelor temporale putând decela semne sugestive pentru diagnostic.

1.4.Ecografia de glande salivare este utilă pentru evaluarea litiazei salivare, în cadrul Sindromului Sjogren (afecțiune autoimună caracterizată prin secreție salivară și lacrimală reduse) sau leziunilor focale (chisturi, mase tumorale).

1.5.Ecografia abdominală și pelvină este o investigație folosită atât ca metodă de screening, pentru evaluarea stării de sănătate și a funcționalității organelor abdominale, dar și ca metodă de diagnostic pentru afecțiunile abdominale. Ecografia folosește ultrasunete pentru a reproduce imagini ale organelor din cavitatea abdominală precum ficatul, colecistul, pancreasul, rinichii, splina, vezica urinară, uterul, ovarele și prostata. 

1. CAPILAROSCOPIA

Reprezintă o tehnică prin care se vizualizează modificările de la nivelul capilarelor din zona periunghială de la nivelul mâinilor. Aceste modificări sunt importante în diagnosticul și urmărirea pacienților care suferă de fenomen Raynaud, sclerodermie sau diferite boli de țesut conjunctiv.

1. DENSITOMETRIA OSOASĂ PRIN TEHNICA REMS – ECHOLIGHT

REMS (Radiofrequency Echographic Multi Spectrometry- Multi Spectrometria Ecografică cu Radiofrecvență), este o tehnologie inovativă recent implementată, care utilizează ultrasunetele, nu radiațiile ionizante pentru măsurarea densității osoase. Are o sensibilitate foarte mare, este rapidă, total neiradiantă și neinvazivă. Este utilizată deja în peste 40 țări (inclusiv SUA, Japonia și Australia) iar pentru anumite categorii speciale (femei gravide) reprezintă, datorită lipsei radiațiilor, singura metodă de a determina densitatea și fragilitatea osoasă. Metoda are certificare CE (aprobare pentru utilizare în UE) și FDA (aprobare pentru utilizare în SUA). Examinarea REMS este mai precisă decât DEXA și este operator independentă. Examinarea durează 15 minute, rezultatul fiind disponibil pe loc.

TRATAMENTE SPECIFICE

1. FIZIOTERAPIE ȘI KINETOTERAPIE

La ReumaDiagnostic dispunem de 2 aparate TECAR WinBack 1S și  TECAR Orion MAC4014. Terapia Winback TECAR (Transfer Energetic Capacitiv și Rezistiv) reprezintă una dintre cele mai moderne și folosite metode de tratament datorită efectelor sale rapide și de durată. Aceasta este folosită atât în timpul ședințelor de masaj, cât și în timpul mișcărilor active, efectele benefice fiind vizibile mai ales în kinetoterapie, reabilitare și managementul durerii. Aceasta terapie este indicata în reabilitarea post-operatorie, entorse, traume sportive, patologie degenerativă a coloanei vertebrale sau articulațiilor periferice, tendinopatii, țesut cicatricial, neuropatii sau afecțiuni musculare.

Terapia cu unde de șoc se realizează în clinica nostra prin intermediul echipamentul RPW Lite de la Chattanooga. Acesta este un dispozitiv performant care, prin intermediul undelor de șoc duce la atenuarea rapidă a durerii și restaurarea mobilității articulare. Această terapie are ca principale indicații calcificările simptomatice de la nivelul tendoanelor (coafei rotatorii, aponevrozei plantare-pinten calcanean), contracturile musculare.

Cu ajutorul combinei COMBIMED 4000-CO1326, pacienții pot beneficia de o multitudine de proceduri de electroterapie (TENS, CIF, curenți Galvanici, Trabert, Unde scurte), Ultrasunete și Laser terapie.

Echipamentul destinat drenajului limfatic MK 400 s-a dovedit extrem de eficient pentru afecțiuni în care apar staza limfatică sau venoasă la nivelul membrelor inferioare și superioare.

Platforma Galileo Med 35S este o inovație, care prin intermediul vibrațiilor care se transmit în întregul corp prin tălpile picioarelor ajuta la tratarea a multiple afecțiuni. Antrenamentele pe placa Galileo sunt indicate în: Osteoporoză - creșterea rezistenței osoase, Osteogeneza imperfectă ( sindromul oaselor de sticlă ), Tulburări de echilibru, Fibromialgie, Reabilitarea după leziuni ale articulației genunchiului și intervenții chirurgicale, Polineuropatie, Sindromul picioarelor neliniștite ( Restless Legs Syndrome ) , Maladia Parkinson.

1. INFILTRAȚII, INJECȚII și PUNCȚII ECOGHIDATE

Acestea se pot realiza cu sau fară ghidaj ecografic, folosind o gamă diferită de substanțe (glucocorticoizi, substanțe vascoelastice/derivați de acid hialuronic, PRP). Infiltrațiile ecoghidate permit pe de o parte vizualizarea exactă a procesului patologic și a locului de maximă inflamație, iar pe de altă parte garantează acuratețea traseului acului și poziționarea precisă a acestuia în locul corespunzător simptomatologiei pacientului sau celui mai afectat de procesul patologic.

DOTĂRI

- Ecograf Siemens Acuson Juniper Select Edition

- Ecograf Alpinion Ecube 8 Diamond

- Osteodensitometru Echolight

- Osteodensitometru Sonost 3000

- Capilaroscop digital polarizat cu Wi-Fi 

- TECAR WinBack 1S- TECAR Orion MAC4014

- Combina proceduri COMBIMED 4000-CO1326

- Placa Galileo Med 35- Shock Wave Intelect RPW Lite Chattanooga

- Sistem Drenaj Limfatic MK 400

- Centrifuga pentru injecții PRP

- EKG D Heart 

Promisiunea față de noi înșine și față de pacienți este să fim mereu „la zi” cu progresele medicale și să nu renunțăm niciodată la perfecționarea continuă. Doar așa vom putea aplica mereu cele mai inovatoare metode care să ne ajute să diagnosticăm și să tratăm cât mai bine pacienții noștri. 

Vom fi perseverenți în demersul de a continua să ne exercităm meseria la standardele occidentale, profesionale și umane, cu care suntem de mult obișnuiți, încât să putem ajuta cât mai multi pacienții. 

Pasiunea față de profesie și respectul față de pacient și de actul medical, precum și empatia, sunt piloane solide care fac parte de mulți ani din cotidianul nostru și care sperăm să ne ajute în continuare să fim cât mai utili comunității din care facem parte.

(P)

Citit 3417 ori Ultima modificare Luni, 07 Noiembrie 2022 09:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.