Ce să faceți ca să vă distrați mult și în siguranță

Ce să faceți ca să vă distrați mult și în siguranță
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Dacă pentru oamenii ”de bine”, această perioadă cu zile libere și motive de sărbătoare sunt prilejuri de relaxare și deconectare, pentru infractori e invers. Profitând de absența de acasă a celor care petrec pe alte meleaguri, de neatenție, consum de alcool sau alte circumstanțe care slăbesc vigilența, hoții și escrocii își intensifică acțiunile și comit, statistic, tot mai multe furturi, înșelăciuni și escrocherii. 

Pe scurt, dacă vreți să vă fie bine în minivacanță, goliți-vă buzunarele cu folos, nu în beneficiul infractorilor care pândesc orice mișcare greșită ca să pună mâna pe pradă, în orice formă. Alegerea multor gălățeni de a pleca de acasă, la munte, în străinătate sau în vizite prelungite sunt prilejuri numai ”bune” pentru infractori să vâneze locuințe, iar apetitul crescut de cumpărături al altora, în magazine aglomerate sau online, accesând din grabă și/sau eroare site-uri nesigure, poate fi speculat de hoții de buzunare sau de hackeri. 

Pentru a ne bucura din plin de zilele libere și pentru a rămâne numai cu amintiri frumoase, polițiștii, jandarmii și pompierii gălățeni recomandă adoptarea unui comportament preventiv și luarea unor măsuri minime de autoprotecție în vederea reducerii riscului de victimizare.

În piețe și magazine:

- când stați la rând, nu vă înghesuiţi şi nu permiteţi să fiţi înghesuit;

- nu țineți banii, actele personale şi cheile în același loc;

- portmoneul nu se aşază niciodată deasupra cumpărăturilor, la vedere;

- atunci când achitați cumpărăturile, nu scoateți toată suma de bani, ci numai necesarul efectuării plății;

- atunci când plătiți cu cardul, tastaţi codul PIN cu discreţie, pentru a nu fi observat de către cei din jur;

- nu vă lăsați amăgiţi de vânzătorii de ”chilipiruri”; de multe ori, produsele sunt contrafăcute sau provin din săvârşirea unor infracţiuni.

Pe internet:

- evitați accesarea link-urilor din surse necunoscute și asigurați-vă că sunteți pe un site oficial înainte de a face o tranzacție sau plată online;

- cardul bancar este un instrument de plată; pentru a primi bani în cont este necesar numărul de cont IBAN  (compus din 24 de caractere) și NU numărul de card, data de expirare a acestuia sau codul CVV;

- nu deschideți atașamentele din e-mail-urile primite de la persoane necunoscute;

- nu instalați pe dispozitivele dumneavoastră aplicații din surse necunoscute.

 

Când plecați de acasă:

- încuiați toate uşile şi ferestrele;

- dacă lipsiţi o perioadă mai lungă, apelaţi la o persoană de încredere care să vă ridice corespondenţa;

- nu postați, pe conturile de socializare, în timp real, imagini și informații despre locurile în care vă aflați sau, dacă o faceți, restricționați accesul persoanelor necunoscute la datele dumneavoastră. 

 

Dacă rămâneți acasă:

- asiguraţi-vă că uşa de acces este în permanență încuiată, chiar dacă sunteți în locuință sau o părăsiți pentru câteva minute;

- atunci când un necunoscut pretinde că reprezintă o instituţie prestatoare de servicii (gaze, apă, telefoane, deratizare ş.a.), solicitaţi şi verificaţi cu atenţie legitimaţia de serviciu, înainte de a-i permite accesul în locuinţă. 

Nu în ultimul rând, aveți grijă cu sistemele de încălzire a locuinței, indiferent dacă sunt pe gaze, curent sau lemne. Nu uitați caloriferele sau radiatoarele în priză, nu folosiți în același timp mai multe aparate electrice de mare putere, aveți grijă la sobe și la coșurile de fum și aerisiți locuința pentru a preveni acumularea de noxe. 

Citit 962 ori Ultima modificare Vineri, 02 Decembrie 2022 12:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.