Ce vrăji a mai făcut Cristina Luca-Parapiru la târgul de carte Gaudeamus?

Ce vrăji a mai făcut Cristina Luca-Parapiru la târgul de carte Gaudeamus?
Ioana Nicolae (stânga), Cristina Luca-Parapiru și Adina Popescu (dreapta), la lansarea revistei "Ordinul povestitorilor" a Editurii Arthur
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Povestea "O petrecere cu vrăjitoare" a Cristinei Luca-Parapiru a fost lansată sâmbătă, 10 decembrie, în cadrul târgului de carte Gaudeamus, în paginile revistei "Ordinul povestitorilor" a Editurii Arthur.

      Visul copilei de 11 ani, elevă a Colegiului Național "Alexandru Ioan Cuza", să continue să își publice literatura, devine realitate. În 2020, la nouă ani, Cristina a debutat literar cu volumul "Fluturele-gigant și alte povestiri", la Editura Senior. În 2022 urmează Editura Arthur. Selectată din 500 de texte trimise de copii din toată țara, povestea Cristinei este publicată în revista anuală "Ordinul povestitorilor", alături de alte 29 de povești. Tema concursului a fost "întâlnirea cu o vrăjitoare".

"Mi s-a părut o idee inspirată și amuzantă. Scriu tot timpul; eroii mei sunt copii care trec prin peripeții extraordinare. Iar acum m-am bucurat că pot să scriu altfel - despre o vrăjitoare, un personaj imaginar adult, care face lucruri la care eu doar visez. Am adus personajul adult lângă copii, ca să amestec fantasticul cu ceva realitate, dar în alte proporții decât de obicei", explică febril Cristina, gesticulând în tot aerul din jurul ei.

La Romexpo, sâmbătă, 10 decembrie, în palatul cărților de la Gaudeamus 2022, cunoscuta scriitoare și jurnalistă Adina Popescu, autoarea "Povestirilor de pe Calea Moșilor", alături de colega-scriitoare Ioana Nicolae, a lansat, în prezența autorilor-copii sosiți la târgul de carte, noul număr al revistei "Ordinul povestitorilor", la standul Editurii Arthur.

     "M-am bucurat. M-am și speriat. Înainte de lansare vorbeam cu Adina Popescu despre jocul cu elasticul și despre proiectul meu de la ora de română, când am făcut o planșă grafică despre jocurile de dinainte de 1989. Eu am descris «Flori, fete sau băieți», pentru că pe acesta îl joc cu familia mea, când mergem cu mașina, în vacanță. Doamna Adina Popescu știa jocul", iar Cristina deschide ochii cât poate de mari: "Am vorbit cu o Scriitoare pentru copii".

Cum i s-a părut târgul de carte? "Frumos. Dar eram obosită după lansare. Eu am a 20-a poveste din revistă și am vorbit în ordine, după primii copii. Când am ajuns la microfon, am rezumat ce am scris, Adina Popescu se amuza că am inventat guma de mestecat cu aromă de cartofi. Le-am spus tuturor că eu știu despre concursul Arthur de la doamna mea profesoară de română, Mihaela Știubianu, dumneaei mi-a dat ideea să particip. La târg am vizitat încă trei standuri, am luat cărți super, despre care nici nu știam că au apărut! Apoi mi s-a făcut puțin rău și am plecat spre casă".

Încerc să o mai întreb despre revistă, dar Cristina nu mă aude. Ca într-o vrajă, cu părul-toamnă lung acoperind învolburat foaia albă, tânăra scriitoare gălățeană își trimite eroii să fie extraordinari. Așa ca ea.

Citit 1904 ori Ultima modificare Luni, 12 Decembrie 2022 10:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.