Proiectul implimentat de Inspectoratul General de Carabinieri din Republica Moldova în parteneriat cu Inspectoratul de Jandarmi Județean „Dunărea de Jos” Galați

Proiectul implimentat de Inspectoratul General de Carabinieri din Republica Moldova în parteneriat cu Inspectoratul de Jandarmi Județean „Dunărea de Jos” Galați
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

     

Procesul de globalizare tinde să diminueze granițele dintre dimensiunile de securitate externă și cea internă. Din punct de vedere al ordinii și securității publice, este posibilă creșterea diversității și a ponderii criminalității transfrontaliere și conexe, a migrației legale și neregulate, precum și a criminalității interne, accentuate de importul de noi categorii și vectori criminali.

Destabilizarea situației economice și politice din estul Europei, conflictul înghețat din Transnistria și cel în desfășurare din Ucraina pot genera un aflux masiv de migranți, ceea ce poate duce la destabilizarea zonei de frontieră. De fapt, realitatea prezentă ne-a demonstrat că un conflict armat este generator de insecuritate și creează premisele unui aflux migrațional către zonele sigure ale Europei. În același timp, măsurile restrictive luate de către țările vest-europene în ceea ce privesc migranții din Orientul Mijlociu sau statele aflate în conflict pot duce la schimbarea rutelor de intrare în Uniunea Europeană, inclusiv prin zona de frontieră adiacentă județului Galați, din România și raionului Cahul, din Republica Moldova.

Pe de o parte, Inspectoratul de Jandarmi Județean Galați și Carabinieri din Republica Moldova efectuează, la solicitare, operațiuni de control a aglomerării și a revoltei la granița dintre cele două state, în special în punctele de trecere a frontierei Galați-rutier – Giurgiulești și Oancea - Cahul, dar și în zona de responsabilitate teritorială, care interferează cu posibile rute migratorii.

Coliziunile de interese dintre marile puteri mențin riscul conflictelor, care, prin efectul valului, influențează climatul intern al Republicii Moldova. Relevant pentru aceasta este apariția situației din Ucraina și posibilitatea extinderii conflictului în spațiul național al statului vecin, direct sau prin mijloace de război hibrid, cât și prin amenințări cu caracter asimetric.

Cu toate progresele înregistrate în domeniul securității frontierelor, plus monitorizarea constantă a situației, evoluția conflictelor internaționale nu exclude fluxul de refugiați prin Republica Moldova în România, în special spre județul Galați. Criza migranților din ultimii ani a creat noi preocupări puternice pentru ambele state, iar în Republica Moldova se vede pusă în situația de a opri fluxul de migranți la frontiera externă și de sud a Uniunii Europene, ca o posibilă rută alternativă.

În contextul actual în care ordinea publică și securitatea reprezintă un impact deosebit asupra nevoilor de securitate ale cetățenilor, este necesar ca cele două structuri de aplicare a legii, de tip jandarmerie, să dovedească cu eficiență infracțiunile constatate și de ce nu, prin aceasta, să descurajeze comiterea lor.

Profesionismul demonstrat de jandarmii gălățeni pe timpul misiunilor de combatere a faptelor antisociale sau pentru asigurarea ori restabilirea ordinii publice, pentru asigurarea securității și protecției instituționale și a misiunilor, ori pe timpul participării la limitarea și eliminarea urgentă a efectelor generate de astfel de situații, sunt elementele care au adus un binemeritat prestigiu și au conturat imaginea unei instituții model. Pentru Republica Moldova este foarte important să învețe gestionarea situațiilor de criză și a posibilelor consecințe, în cadrul operațiunilor de asigurare și restabilire a ordinii publice, protecția angajaților și a societății, în întreg ansamblul său.

În acest context, în anul 2018, Inspectoratul General de Carabinieri, împreună cu Inspectoratul de Jandarmi Județean ,,Dunărea de Jos” Galați au decis să își unească eforturile și să aplice în cadrul Programului Operațional Comun România – Republica Moldova 2014–2020, finanțat prin Instrumentul European de Vecinătate (ENI) al Uniunii Europene, un proiect care să aibă ca obiectiv principal îmbunătățirea nivelului de pregătire și de intervenție a personalului implicat în asigurarea și restabilirea ordinii publice, precum și în prevenirea și intervenția în cadrul acțiunilor antiteroriste desfășurate în zonele transfrontaliere.

Proiectul 2SOFT/4.3/93 ,,Increasing the professional capacities of staff involved in crowd and riot control operations in a cross-border context” a fost implementat în perioada 28 iulie 2020 – 24 decembrie 2022, și cu un buget de 333 000 euro pentru ambii parteneri s-a reușit atingerea rezultatele propuse, prin realizarea cu succes a activităților proiectului.

Obiectivul prin care s-a propus îmbunătățirea nivelului de pregătire a personalului structurilor partenere, prin exerciții comune și transferul de bune practici, s-a realizat prin desfășurarea unui atelier de instruire, a unui exercițiu comun, cât și prin elaborarea unei procedurii comună de intervenție.

Atelierul de instruire  a fost organizat în perioada 25.01 – 29.01.2021, la Chișinău, unde 80 de carabinieri au fost pregătiți de partenerii jandarmi, dezvoltându-și cunoștințele în următoarele domenii:

- legislație națională și internațională în materie de migrație și azil;

- comunicare publică în situația intervenției în forță. Utilizarea elementelor de dialog pentru detensionarea unei situații conflictuale;

- ordinea publică în zona de frontieră, în situația unor revolte sau demonstrații ale unor comunități etnice și grupuri de migranți;

- atelier intervenție profesională – lecție practică (măsuri tactice polițienești, dominarea fără armă a adversarului, dominarea cu armă adversarului, tactici și tehnici de intervenție).

O alta activitatea cu  impact major a fost desfășurată în perioada 19 – 21 septembrie 2022, în Galați, iar aici vorbim despre exercițiul internațional de nivel tactic de antrenament cu forțe în teren (LIVEX) „Danubius Shield 2022”.

Scopul activității de pregătire a constat în armonizarea procedeelor și tehnicilor de intervenție pentru asigurarea și restabilirea ordinii publice în cazul tulburării grave a acesteia în punctele de frontieră, generată de un aflux masiv de migranți, care încearcă să destabilizeze zona.

Pe durata celor 3 zile ale exercițiului, 80 de carabinieri și 120 de jandarmi s-au pregătit de comun, iar exercițiul a fost un succes, prin activitatea de pregătire reușindu-se a se îmbunătății capacitatea de reacție în zona operațiunilor de control a mulțimii, pe timpul asigurării și restabilirii ordinii publice, pentru prevenirea și diminuarea criminalității transfrontaliere. De asemenea, s-a reușit îmbunătățirea nivelului de pregătire a celor două forțe de aplicare a legii, s-a verificat modul de cooperare și sincronizare a activităților, cât și viabilitatea și funcționalitatea mijloacelor logistice achiziționate în cadrul proiectului și s-a verificat modul de lucru între cei doi parteneri, mod de lucru ce a fost materializat printr-o procedură comună.

Procedura de intervenție comună privind combaterea revoltei și gestionarea mulțimii în context transfrontalier are ca scop standardizarea intervenției forțelor de ordine de tip jandarmerie. Pentru realizarea acesteia au fost desfășurate două ateliere de lucru în care experții celor două structuri partenere au elaborat proiectul procedurii comune de intervenție pentru operațiunile de control a mulțimii și a revoltelor, operațiuni ce reglementează aspectele specifice care derivă dintr-o astfel de situație și care urmează să fie adoptate în funcție de situația creată la un moment dat. Totodată s-a avut 

în atenție și modalitatea de realizare a comunicării între forțele participante la gestionarea maselor mari de migranți care traversează zona comună de frontieră.

Importanță procedurii reiese din faptul că fost agreat de comun, la nivel operațional, procesul de armonizare a tehnicilor de intervenție cât și instituirea unui mecanism de intervenție ce va duce la sporirea gradului de reușită a misiunii și va reduce riscurile la care este supus personalul.

Un alt obiectiv al proiectului a fost creșterea capacității operaționale a structurilor de ordine publică a jandarmilor și carabinierilor, pentru a preveni amenințările cu impact transfrontalier, obiectiv realizat prin achiziția de echipament modern, atât la nivel de individ cât și de grup, realizarea unei mobilități crescute prin achiziția unor mijloace moderne de transport, adaptate misiunilor executate în zona transfrontalieră, dar și de echipament IT, necesar planificării misiunilor de acest gen.

Obiectivul privind creșterea siguranței transfrontaliere și a eficienței misiunilor de gestionare a mulțimilor a fost atins prin organizarea a patru campanii de informare privind măsurile de prevenire a crizelor în context transfrontalier. Scopul activității a fost acela de a informa populația din zonele de frontieră despre noile provocări în materie de asigurare a ordinii și securității publice, inclusiv despre gestionarea crizelor de către forțele de ordine responsabile. În cadrul celor patru campanii de informare au fost organizate 4 evenimente publice în localitățile Galați și Oancea, din România, cât și în localitatea Cahul, din Republica Moldova. 

Primul eveniment public a avut loc în data de 18 septembrie 2022, în Gradina Publică din Galați, iar al doilea eveniment organizat de către jandarmi a avut loc în data de 16 noiembrie 2022, în comuna Oancea. În cele două activități de informare publică s-a realizat interacțiunea cu peste 200 de cetățeni, cărora le-au fost oferite informații privind provocările în materie de riscuri și amenințări transfrontaliere, cât și materiale informative și de vizibilitate.

Partenerii carabinieri au realizat prima activitate de informare publică în data de 18 octombrie 2022, în Piața Independenței din Cahul, unde echipele formate din carabinieri și jandarmi au informat cetățenii despre rezultatele proiectului implementat și impactul acestuia asupra securității zonei transfrontaliere, inclusiv în crizele generate de un aflux masiv de migranți.

În cadrul unei expoziții au fost prezentate echipamente, mijloace speciale și autospecialele de serviciu din dotarea carabinierilor și a jandarmilor, achiziționate în cadrul proiectului, care vor spori la creșterea capacitații de intervenție și scăderea timpului de reacție în situații de criză.

Un punct important al activității de informare publică l-a constituit întâlnirea jandarmilor și a carabinierilor cu studenții Universității de Stat „B.P. Hașdeu” din Cahul, întâlnire ce a avut ca principal subiect impactul implementării proiectului asupra creșterii gradului de securitate a populației ce domiciliază în zona de frontieră, cât și cu privire la noile provocări în gestionarea crizelor transfrontaliere. La eveniment au fost prezenți 50 de studenți, care s-au arătat interesați de tematica prezentată de către cele două forțe de aplicare a legii, atât din România cât și din Republica Moldova, în special ca urmare crizei migraționale recente.

Rezultatele obținute în cadrul proiectului au avut un impact major asupra dezvoltării instituționale a ambilor parteneri, contribuind esențial la atingerea obiectivului Programului Operațional Comun Romania- Republica Moldova 2014-2020 și anume sporirea gradului de securitate și siguranță, prin răspuns comun la provocările transfrontaliere.

În contextul actual, în care ordinea publică și securitatea au un impact deosebit asupra nevoilor de securitate ale cetățenilor, iar crizele în zonele transfrontaliere sunt tot mai frecvente, a fost necesar ca ambii parteneri să asigure sustenabilitatea proiectului.

Impactul pe termen lung se va reflecta într-o abordare comună mai coerentă pentru combaterea criminalității, care va avea ca rezultat un nivel crescut de încredere al cetățenilor în forțele de ordine, în special în organismele responsabile cu restabilirea ordinii publice în regiunea transfrontalieră.

Cel mai important indicator al succesului proiectului și al efectelor finale este nivelul ridicat de încredere pentru cetățeni, deoarece aceștia știu că există instituții pregătite și echipate cu mijloace speciale moderne, care sunt gata mereu sa acționeze în gestionarea crizelor din zona transfrontalieră și în protejarea populației autohtone.

 (P)

 

Citit 1549 ori Ultima modificare Sâmbătă, 24 Decembrie 2022 11:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.