Sidexul a folosit casele cu autoscanare încă din anii '90

Sidexul a folosit casele cu autoscanare încă din anii '90
Se pare că avem și dovada existenței acelor case la ieșirea din combinat
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Uite supermarketul, boicotează supermarketul!

Acesta e jocul ultimei săptămâni, după ce s-a aflat că o multinațională de vânzări cu amănuntul va pune pe liber casierele pentru a activa o linie de mașini la care fiecare client să-și scaneze produsele. Nu e doar zvon: auto-casele au fost inventate în anii ’90 de combinatul nostru.

Să nu și le revendice alții!

Nu vă arde fruntea după balamucul cu casele de marcat de la supermarketul pe care îl întâlnim la intrarea în Galați, la capătul digului care ne leagă de Brăila? S-au separat, ca de obicei, două tabere care își împroașcă diverse răutăți, se face trafic de argumente și de ce ar putea avea calitatea de raționament, însă se ratează esențialul. Nu acest retailer a picat din cer cu self checkout-uri, așadar nici măcar această notorietate ușor pătată nu poate fi revendicată de indivizii care țin pasărea roșie în logo. Galațiul își taie partea leului și în povestea care a dezbinat românii în ultima săptămână. Pe bune, combinatul din coasta orașului utiliza asemenea aparatură încă din anii '90!

Gălățenii care s-au făcut mari...

Fostul Sidex, căci aceasta era una dintre titulaturile post-decembriste ale uzinei cocsochimice, a rămas în istorie și în folclorul urban că a ținut la propriu cu reprezentanții comunității. Ne-a povestit unul dintre liderii de sindicat din acea vreme: "Francezii ăia s-o lase mai moale cu casele alea, că nu e invenția lor, ăsta e doar patentul combinatului nostru siderurgic. Și a fost bine, că mulți gălățeni s-au făcut oameni mari atunci, după 1990". Inițial, n-am înțeles mare lucru din spusele ex-sindicalistului. Slangul de combinat - jargon, cum ne-ar obliga lingviștii să ne exprimăm - nu este foarte accesibil, trebuie să recunoaștem. Spre norocul nostru, a nuanțat.

"A avut balta pește"

"Păi, cum nu pricepeți? Veneau oamenii, luau tabla din combinat și nu mai treceau pe la contabilitate sau pe la poarta principală. Aveau case de astea care se manipulează de către client, nu știu pe unde erau amplasate. Oricum, undeva, în afara platformei, cât mai izolat. Scanau tabla acolo și știau cât face. Și au ajuns oameni mari de tot, unii foarte sus și în politică, adică a avut balta pește. Dar, vedeți, tehnologia avansată exista de pe atunci, iar Sidexul lucra intens cu ea", a adăugat importantul conducător de sindicat din epoca menționată. Prin urmare, faceți loc, că ai noștri rămân niște deschizători de drumuri!

După pui de la Auchan să nu dai cu bolovan!

Bodyguarzii de ieri, casierele de azi

* Mergând pe logica expusă de ex-sindicalistul din Combinatul Siderurgic Galați, în situația casierelor de astăzi s-au aflat angajații firmelor de pază din era pre-privatizării Sidexului, așa-numiții bodyguarzi. Au rămas fără muncă, unii chiar și fără preaviz.

* A apărut și o explicație cât de cât pertinentă pentru utilizarea atât de precoce a self checkout-urilor la descărcarea de tablă din uzina aflată în vestul reședinței de județ. "Nu mai stăteai la coadă, se prefera discreția, nu știa unul de altul, e și normal. Și, un lucru la fel de esențial, nu se folosea cashul. Banii lichizi veneau abia ulterior, când vindeai tabla mai departe". Nu mai știm cine ne-a servit această pildă. De fapt, ne-a amenințat în diverse moduri să-i uităm numele.

* Primim la redacție un mesaj cel puțin bizar: "Să luați în calcul și faptul că acele case de marcat care au fost pomenite peste tot în ultima perioadă sunt făcute tot cu tablă din combinat. Sau cel puțin așa ar trebui să fie, că a fost tablă calitatea întâi."

Dura lex Sidex

Activităţi Bancare [pastel pe bancă]

O maimuţă stă în poala/ unui maimuţoi, hlizeşte

şi se ondulează lentă,/ şi se sclifoseşte cinic,

şi se vede că-i crescută/ digital şi româneşte -

cred că trebuie tratată/ lung, destoinic, policlinic!

El se dă rotund, navigă/ pe display, pe net, adică,

şi-i dă sfaturi maimuţelei,/ şi o linge pe bărbiţă,

o îndoaie-n patru, urlă,/ scormoneşte şi aplică -

nu au treabă cu simţirea:/ şurubel şi piuliţă!

Ea se crede o crăiasă/ lâng-un crai... şi graseiază

ca o franţuzoaică ştioalfă,/ care nici habar nu are

ce înseamnă mizerabil.../ şi nu ştie ce-nsemnează

„fii cuminte şi cu minte,/ natantoală oarecare”!

Unde eşti, bădie Ţepeş? - / aşa îmi aduc aminte

şi mă trece-o scârbă lungă/ până la transfigurare -

vino şi îndreaptă lumea/ răzgâiată şi pendinte

nesimţirii... dă-i şi creier/ şi mod de-ntrebuinţare!

Submarin Cosorescu

Vocea cetățeanului, vocea politicianului

Poliția ia act de închiderea Fabricii de Bere

V-am anunțat tot noi: fabrica de bere din Galați își oprește producția, concediază toți oamenii care încă mai lucrează și continuă doar pe partea de distribuție a berilor produse în Belgia. Martens Galați, cândva un brand al orașului, se transformă într-un depozit care ar putea fi "măritat" pe bucăți sau pe de-a-ntregul. După apariția acestui anunț în presă, Poliția Rutieră și-a trimis pe străzi toți slujbașii: e foarte posibil ca toți conducătorii auto să se răzbune și să iasă pozitiv la controlul alcool-test.

Ce iei pe Mere dai pe Bere

*Precizare: Materialul acesta este un pamflet şi trebuie tratat ca atare. Informaţiile prezentate pot sau nu să fie adevărate. Imaginile incluse sunt proprietatea cotidianului "Viaţa liberă". Toate drepturile rezervate "Viaţa liberă".

Citit 4896 ori Ultima modificare Miercuri, 15 Martie 2023 09:09

1 comentariu

  • postat de Chietroi Anthony
    Joi, 16 Martie 2023 07:15
    188.27.56.***
    Tot felul de sclaveți , din sectorul public dar și cel privat,care au ca ocupație , ruptul scaunelor cu dosul, nu pot trece un produs prin fața unui scanner, doare mâna !
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.