Ucraina a aprobat ca România să facă măsurători pe Canalul Bîstroe

Ucraina a aprobat ca România să facă măsurători pe Canalul Bîstroe
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Partea ucraineană a propus României să realizeze propriile măsurători în ceea ce priveşte adâncimea canalului Bîstroe, acţiune la care să fie desemnat un expert român, a anunţat marţi ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

"Salut intenţia Ucrainei de a măsura adâncimea canalului Bîstroe! După săptămâni întregi de controverse este timpul să se facă lumină în această problemă bilaterală! Partea ucraineană a propus României să realizeze propriile măsurători la care noi să desemnăm un expert român!

În prezent, avem un acord pentru măsurători care sunt efectuate de echipajele noastre pe braţul Chilia (partea ucraineană) între km 22 şi km 116. Partea română a solicitat acces pentru măsurători pe sectorul braţului Chilia cuprins între km 11 şi km 22, dar şi pe canalul Bîstroe. În condiţiile în care inclusiv reprezentanţii Comisiei Europene au susţinut solicitările României, insist că este în interesul ambelor state să fie clarificată situaţia dragajelor efectuate de Ucraina pe tot braţul Chilia şi pe canalul Bâstroe", a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

Ministrul Transporturilor a anunţat, la jumătatea lunii februarie, că există semnale că Ucraina face lucrări de dragare a canalului Bîstroe, acest lucru putând avea impact asupra mediului şi Deltei Dunării.

Ulterior, premierul Nicolae Ciucă a declarat că "orice excedere" de la lucrări de întreţinere pe canalul Bîstroe va fi clarificată între România şi Ucraina şi că în acest caz va fi sesizată Comisia Europeană.

La momentul respectiv, ministrul adjunct al Infrastructurii din Ucraina, Iuri Vaskov, a declarat pentru Reuters că Ucraina nu a încălcat niciun acord prin adâncirea canalului Bîstroe de la Dunăre, pentru a-şi majora exporturile de alimente de la porturile sale fluviale, şi este pregătită să-i arate României activitatea desfăşurată.

"Am notificat oficial partea română în august 2022 că vom efectua operaţiuni de dragare, cum ar fi eliminarea sedimentelor, şi nu am primit comentarii", a afirmat Vaskov, într-un interviu acordat Reuters.

La începutul acestei luni, în 6 martie, în localitatea Ismail (Ucraina), o delegaţie a Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, condusă de secretarul de stat Ionel Scrioşteanu, a continuat discuţiile iniţiate cu partea ucraineană cu privire la lucrările efectuate pe canalul Bîstroe iar la întâlnirea trilaterală a participat şi o delegaţie a Comisiei Europene.

Potrivit Ministerului Transporturilor, ucrainenii şi-au asumat să înceteze orice tip de dragaj şi au dat asigurări că, în perioada următoare, vor fi întreprinse demersurile necesare pentru a obţine acceptul Forţele Navale ucrainene pentru ca reprezentanţii părţii române să intre şi să măsoare pe braţul Chilia şi pe canalul Bîstroe. De asemenea, MTI a precizat că reprezentanţii Comisiei Europene au fost de acord cu solicitările României şi au subliniat că prioritatea zero pentru facilitarea tranzitului de mărfuri dinspre Ucraina este creşterea capacităţii canalului Sulina.

La mijlocul anilor '90 canalul avea o adâncime de 6,5 metri, dar în ultimii ani Ucraina nu a efectuat operaţiuni de dragare, ceea ce a avut ca rezultat acumularea de aluviuni.

Citit 529 ori Ultima modificare Marți, 21 Martie 2023 15:02

2 comentarii

 • postat de Trandafirul Galben
  Miercuri, 22 Martie 2023 13:34
  185.53.199.***
  Ce înseamnă Statul Român,în traducere liberă?
  O glumă proastă la fel ca cea cu Schengen,adică marea majoritate a înghițit vrăjeala cu oponența Austriei.
  În realitate,Schengen = viză pentru SUA.Cum să ni se permită așa ceva?Cine suntem noi?
  Știm cu toții cine și ce suntem...
  Președintele actual este cel mai slab pe care l-a avut țara asta vreodată,de departe.
  Suntem ceea ce merităm,un popor fricos,în majoritatea lui.
  Adică doar tăcem și încasăm din toate direcțiile.
  Ieșim în stradă să-l băgăm pe Dragnea în pușcărie(nu că nu ar fi meritat),dar când ni se iau toți banii din buzunar și ajungem la 17% inflație,mucles,cum spunea cineva.
  80% din PIB merge pe salarii bugetare și pensii...
  Suntem praf.
  1
  1
  Raportează
 • postat de Slava
  Marți, 21 Martie 2023 15:39
  89.121.200.***
  Alta "placuta suedeza" trimisa de autoritatile din Ucraina statului roman, in semn de "prietenie si buna vecinatate"... dar noi trebuie sa-i ajutam, asa ca "mucles"..., altfel vine "Marele Licurici" si ne ia marea Neagra... Legal... pentru ca tot ce face "Marele Licurici" si neonazistii ucrainieni este "LEGAL" !
  Slava Z !
  4
  9
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.