Unde ne refugiem în caz de război. Casele subterane ale Galațiului (FOTO)

Unde ne refugiem în caz de război. Casele subterane ale Galațiului (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(29 voturi)

Nu sunt locuințe propriu-zise, dar îți pot asigura „casa și masa” pentru o perioadă destul de scurtă de timp, în cazul atacurilor aeriene sau al unui conflict cu bombă atomică.

Chestiunea adăposturilor de Apărare Locală Antiaeriană (ALA), acele buncăre de protecție civilă amplasate la subsolul unor imobile, a revenit în actualitate odată cu izbucnirea războiului din Ucraina, dar marea problemă este, cel puțin în Galați, că nu sunt suficiente ca număr și nu acoperă tot... grupul-țintă.

Un adăpost ALA este un adăpost de protecție civilă, parte componentă a sistemului de securitate națională, și este obligatoriu să existe la toate structurile de clădiri – fie ele de stat, comerciale sau particulare, la toate locuințele individuale sau colective, de la o anumită suprafață în sus. În principiu, un adăpost ALA trebuie să fie prevăzut cu o instalație de ventilație (racordată la curent electric, dar și cu manivelă, în cazul lipsei curentului), care să poată asigura condiții de microclimat în două moduri: ventilație mecanică (ce introduce aer curățat de praf și impurități) și filtroventilație (cu aer introdus și curățat de substanțe toxice, radioactive de luptă și de agenți patogeni). Sunt o mulțime de standarde tehnice care trebuie îndeplinite, nu le vom detalia acum, dar menționăm câteva aspecte importante: conducta de aspirație până la ventilator și filtrul de praf este din oțel, restul traseelor fiind din tablă zincată. Un buncăr ALA trebuie prevăzut cu WC-uri uscate pentru persoane, o țeavă din oțel de alimentare cu apă, uși blindate care se deschid doar din interior și, de asemenea, un tunel de ieșire accesibil doar din interiorul spațiului.

Cheile de la adăposturile civile, la Primărie

Regulile protecției civile, de asigurare și protecție a populației sau a bunurilor materiale în caz de calamități naturale, catastrofe sau război, au suferit mai multe modificări și completări din 1992 încoace. Ultimele schimbări s-au adus în noiembrie 2016, iar în varianta finală legea prevede că toate clădirile noi de locuit prevăzute cu subsol, care au o suprafață desfășurată (pe niveluri) mai mare de 600 de metri pătrați, au obligativitatea de a avea în proiect un adăpost de protecție civilă. Aceste prevederi se aplică și la alte clădiri noi, cum ar fi: sedii ale autorităților și instituțiilor publice, destinații de comerț, spații cu destinație de îngrijire a sănătății, lăcașuri de cult și spații de cazare aferente, sedii de consilii locale etc.

Cea mai recentă situație publicată pe site-ul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență arată că numărul adăposturilor de protecție civilă din România a ajuns la 5.094, cu 556 mai multe decât la precedenta raportare. Conform legislației în vigoare, sunt prea puține adăposturi raportat la populația țării și, în plus, IGSU nu precizează câte dintre acestea sunt și funcționale 100%.

Conform listei IGSU, în județul Galați sunt 184 de astfel de adăposturi, dintre care 182 în municipiul Galați și două în Tecuci. La începutul anului trecut, „Viața liberă” publica asigurările Primăriei că adăposturile din oraș sunt funcționale. „În municipiul Galați, adăposturile publice de protecție civilă nu sunt utilizate pentru depozitarea diverselor materiale, cu excepția cazului în care la un astfel de adăpost se realizează lucrări de reparații sau întrețineri. În situația menționată, cheia se află la constructor sau la asociația de proprietari. În rest, cheile adăposturilor publice se găsesc la Biroul Apărare și Protecție Civilă din cadrul Primăriei municipiului Galați”, ne transmitea Biroul de presă al Primăriei în februarie 2022.

Lista adăposturilor civile din Galați a fost publicată de „Viața liberă” la acel moment și poate fi regăsită în arhiva ziarului.

Dar ce se întâmplă cu blocurile noi, cele aflate în construcție sau cele finalizate recent? Au ele adăposturi la subsol pentru locatari? Detalii despre acest lucru ne-au fost oferite de Radu Manolache, reprezentant al firmei AXMA Air Cubes SRL, înființată în 2021 și care are ca obiect de activitate, printre altele, și construcția de buncăre.

Nu toate blocurile noi au adăposturi ALA

Am analizat, cu ajutorul reprezentantului AXMA Air Cubes SRL, trei clădiri noi construite în Galați.

„Morilor Residence, proiect finalizat la sfârșitul anului 2022, este situat pe strada Morilor nr. 147, în spatele Casei de Cultură a Sindicatelor. Este o clădire de locuințe colective cu 42 de apartamente, o amprentă la sol de peste 600 mp, ridicată pe 5 niveluri. Însă construcția are demisol, nu subsol, fapt pentru care dezvoltatorul, AL Sin Management SRL, nu a fost obligat la construcția unui adăpost pe protecție civilă”, spune Radu Manolache.

„În Țiglina, pe Str. Regiment 11 Siret nr. 33 B, este situat Țiglina Luxury Residence, un alt proiect îndrăzneț, cu o suprafață totală de 10.032 mp și cu 81 de apartamente, format din subsol, parter + 5E. Este exemplul perfect de adăpost ALA cu utilizare bivalentă, respectiv, parcare pe timp de pace, cu o conversie foarte rapidă la celălalt scop, în caz de va fi vreodată necesar. Îi urăm dezvoltatorului, Țapu Carpatin SRL, să rămână cu al doilea scop al spațiului doar pe hârtie. Nu de alta, dar nouă ne plac parcările subterane”, glumește interlocutorul nostru. 

Cel de-al treilea exemplu este al dezvoltatorului To Do European SRL, consacrat pe piața gălățeană, cel mai important proiect al său fiind Italian Residence. Acest bloc de locuințe colective este situat pe bulevardul George Coșbuc nr. 251 și este format din două niveluri de subsol, P + 12 E, împărțit în două tronsoane. „Nu am mai văzut construcții noi la înălțimea asta din anii 80–90, dar nu ne pare rău că ambiția unor oameni duce la astfel de proiecte. Adăpostul ALA din această clădire se află la subsol, nivelul – 2, și este un spațiu 100% dedicat pentru așa ceva. Ambiția dezvoltatorului, dar și a constructorului spațiului ALA au făcut ca această unitate să fie peste prevederile legislative, și anume nu folosește toalete uscate, ci are un sistem de tocat ape uzate. Această unitate de suport este dotată și cu un microgenerator pe benzină care generează curent electric, capabil să suporte consumul electric al stației de tocare și pompare ape uzate, iluminatul buncărului, cât și sistemul de filtroventilație necesar pentru ocupanți”.  

Toate aceste proiecte au în comun un constructor tânăr, a cărui experiență în domeniu a făcut ca totul să pară ușor, simplu, natural. AXMA Air Cubes SRL este o companie înființată în 2021, dar managementul și personalul acesteia au experiență de peste 20 de ani în industria navală, civilă și industrială. Societatea este activă și pe alte planuri, cum ar fi lucrările de la podul de peste Dunăre de la Brăila, Șantierul Naval Damen Galați, Spitalul Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei”, Șantierul Naval Damen Mangalia, dar și în proiecte care implică sisteme de climatizare, ventilații mecanice și desfumare, sisteme sanitare, de încălzire, scurgeri și incendiu, confecții metalice complexe, panouri fotovoltaice, amenajări interioare și construcții civile și industriale.

Adăposturile nu sunt pentru toată lumea

Din discuția cu Radu Manolache am mai reținut câteva aspecte, în loc de concluzii. În primul rând, adăposturile de protecție civilă se construiesc în funcție de numărul de locuitori și de suprafața clădirii. Deci, nu toată lumea are loc în ele.

Dacă „se dă bomba” și adăpostul are sistem mecanic de ventilație cu manivelă, „ai pus-o” dacă nu ai microgenerator. Trebuie dat la manivelă non-stop, altfel nu e bine. La fel și dacă ai sistem electric și se oprește curentul.

Legea românească prevede condiții de funcționare ale adăposturilor pentru două-trei săptămâni. Dacă situația de calamitate, dezastru sau război ține mai mult, atunci e o problemă.

Nu în ultimul rând, în caz de... ceva, adăposturile nu au nicio metodă de comunicații cu exteriorul. Glumind puțin, trebuie să ieși tu din când în când să vezi care mai e treaba pe-afară...

Citit 4785 ori Ultima modificare Marți, 11 Aprilie 2023 21:00

8 comentarii

  • postat de Fuga este rușinoasă, dar sănătoasă
    Luni, 10 Aprilie 2023 11:04
    109.166.131.***
    Unde să te refugiezi pe timp de război ? Unde se refugiază gălățeanul și pe timp de pace, în țările occidentale a UE, logic. Da, Ucraina a fost pregătită din punct de vedere a construcțiilor privind apărarea locală civilă, ALA, tocmai din perioada URSS-ului, conform tratatului militar de la Varșovi
    0
    0
  • postat de Iancu Jianul
    Luni, 10 Aprilie 2023 09:37
    5.13.195.***
    Noi nu suntem pregatiti sa ne udam ogoarele in caz de seceta! Daramite de adaposturi? Chiar daca am amenaja subsolurile... aerul este insalubru, nu ai toaleta, nu ai roboneti amenajati... cat poti locui acolo?? Multi au darmat pereti diagragma si modificat grinzi... slabind si mai mult rezistenta bl
    0
    0
  • postat de Ivan
    Luni, 10 Aprilie 2023 09:25
    82.79.117.***
    Razboi cu cine??? Suntem inconjurati numai de tari prietene! Cu cine sa se bata Romania??? Pentru ce? Nu putem sa ne pregatim de pace??? Sau trebuie justificate cumva niste cheltuieli de la buget pe niste chestii inutile - gen submarine, corvete, distrugatoare, etc care sa intercepteze...pescarii /b
    0
    0
  • postat de galatean platitor de taxe si impozite
    Luni, 10 Aprilie 2023 08:46
    5.2.209.***
    Din pacate nu avem nici o sansa in cazul unui atac, suntem descoperiti complet. Dumnezeu cu mila. Ucrainienii timp de 7 ani s-au pregatit serios pt acest atac, si-au pregatit adaposturi pentru oameni si tot au suferit perderi. La noi va fi dezastru.
    Dar avem paine si circ, asta-i importat pt roman!
    0
    0
  • postat de MIMI
    Luni, 10 Aprilie 2023 07:53
    86.124.201.***
    Daca fereasca Dzeu e nevoie de adapost ,ce face si cum si in cat timp va deschide primaria toate cele 182 de adaposturi?O cheie nu ar trebui lasata la asociatiile de proprietari???Cu verificare periodica a acestor adaposturi ,ca nu cumva sa devina depozite de mai stiu ce !!!Ca la noi, la nimeni!!!
    0
    0
  • postat de Slava/slaba Ro
    Luni, 10 Aprilie 2023 06:53
    108.245.201.***
    Mai bine ar fi sa aveti adaposturi impotriva : coruptiei , preturilor enorme , hotiei si mafiei de tot felul , marlaniei ,prostiei ..s.a. Adapostiti-va de astea mai intai ...si dupa vedeti ce faceti si unde fugiti de bombele/rachetele rusilor ...Dulapul de la Bucale a avut grija sa va bage la be
    0
    0
  • postat de dsa
    Duminică, 09 Aprilie 2023 23:22
    89.136.7.***
    Toate blocurile noi care se fac trebuie sa fie prevazute cu parcare subterana si cu lift pt doua masini in acea parcare subterana! Apesi pe buton se ridica masina ta..pe a vecinului o ridica mai sus...iei masina apoi apesi si cobori pe a vecinului la nivel deci pe suprafata parcarii ai practic doua.
    0
    0
  • postat de pro@ugal.ro
    Duminică, 09 Aprilie 2023 22:17
    5.13.163.***
    Incepeti sa va treziti ...
    Razboiul in acest secol se poarta cu rachete si drone. Avem nevoie de : adaposturi pentru civili, sisteme defensive de interceptare rachete, avioane de vanatoate moderne, drumuri si poduri care sa suporte deplasarea tehnicii de lupta si o armata profesionista bine dotata
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.