Sfaturi pentru a petrece 1 Mai în siguranță

Sfaturi pentru a petrece 1 Mai în siguranță
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Pentru a preveni evenimentele neplăcute care se pot ivi odată cu plecarea în minivacanța de 1 Mai, polițiștii ne sfătuiesc să respectăm câteva reguli de bază pentru a nu transforma zilele libere în unele neplăcute.

Astfel, trebuie să fiţi atenți, în cazul în care plecaţi de acasă, să încuiaţi uşile şi să asiguraţi ferestrele. Nu vă anunțați plecarea prin postări pe reţelele de socializare. Pregătirile pentru deplasare trebuie să fie făcute cât mai discret.

Nu permiteți accesul persoanelor necunoscute în locuință, chiar dacă motivele invocate par credibile ("vă oferă de pomană", "colectează sume de bani în scopuri umanitare", "vă oferă un ajutor de la Primărie, dar trebuie să le dați rest" etc.).

Oamenii legii le atrag atenția şi celor care aleg, în aceste zile, ieșirile în aer liber. Păstrați mereu în raza vizuală, pentru supraveghere, locul în care aţi lăsat obiectele personale. Nu lăsați bani sau obiecte de valoare la vedere în autoturism, chiar dacă aveți portierele închise. Nu vă implicați în acțiuni sau fapte care pot tulbura ordinea și liniștea publică. Nu faceți foc decât în locurile permise și amenajate în acest scop, curățând terenul din jur de orice se poate aprinde. Nu aprindeți focul pe timp de vânt sau la o distanță mai mică de 100 metri de liziera pădurilor. Stingeți cu apă sau pământ cărbunii încinși sau jarul, înainte de a pleca din pădure.

Informaţi-vă corect, complet şi doar din surse oficiale cu privire la condițiile de călătorie în statele de destinație și în cele tranzitate. Dacă intenționați să plecați în călătorii, polițiștii vă sugerează să vă asigurați înainte de a pleca la drum că aveți asupra dumneavoastră documentele necesare, inclusiv cele pentru cetăţenii minori, pentru tranzitarea frontierei. Consultați aplicaţia "Trafic on-line", unde sunt actualizaţi, în permanență, timpii de aşteptare la controlul de frontieră. Manifestați prudență în relațiile cu persoanele necunoscute.

Cetățenii pot solicita non-stop sprijin, apelând numărul unic de urgență 112 sau adresându-se direct patrulelor aflate în teren.

Citit 904 ori Ultima modificare Joi, 04 Mai 2023 09:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.