Filmul unui pârjol la doi pași de Galați. Casele ardeau, pompierii se chinuiau să scoată apă

Filmul unui pârjol la doi pași de Galați. Casele ardeau, pompierii se chinuiau să scoată apă
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Incendiul care săptămâna trecută a lăsat pe drumuri mai multe familii din Movileni, după ce casele au ars ca niște torțe pe fondul unor defecțiuni electrice, a fost încă o dovadă a faptului că intervențiile la astfel de situații au riscurile lor. A fost nevoie de ore de luptă cu flăcările, pentru că mașinile pompierilor nu s-au putut alimenta rapid din hidranții din sat, în timp ce cheia de pornire de la autospeciala Primăriei a fost greu de găsit.

La finele săptămânii trecute, trei gospodării cu case foarte apropiate una de alta au fost pârjolite de un foc izbucnit la primele ore ale dimineții, pentru că în podul uneia dintre case s-a produs o defecțiune electrică. Flăcările s-au propagat cu repeziciune și la celelalte două locuințe, însă misiunea pompierilor, chemați prin 112 și care au venit de la o distanță mică, din Galați, nu a fost deloc ușoară. Numai localizarea incendiului, adică stabilirea focarului și limitarea extinderii, a durat mai bine de o oră, însă stingerea efectivă a focului a fost cu adevărat o provocare. Vântul intens și faptul că autospecialele de intervenție nu s-au putut alimenta rapid din hidranții aflați în zonă au contribuit decisiv la soarta caselor care au ars până la temelii.

Apa puțină, focul mare

Motivul pentru care intervenția  a durat atât de mult, iar focul a avut timp să distrugă tot în calea lui, a fost o chestiune tehnică, cu care pompierii se confruntă frecvent în misiunile de stingere.

"La momentul intervenției, hidranții de la Movileni funcționau, dar presiunea era foarte redusă, iar la autospecialele noi din dotarea ISU Galați există supape speciale de alimentare care se deschid numai la anumite presiuni, care nu au existat atunci. Din acest motiv, a fost necesară alimentarea clasică, care durează mai mult și crește timpii de acțiune. Astfel de probleme nu sunt singulare, și în municipiul Galați întâmpinăm situații, dar știm unde sunt probleme și la fiecare intervenție le solicităm celor de la Apă Canal să crească presiunea pe zona respectivă", ne-a explicat col. Eugen Chiriță, purtătorul de cuvânt al ISU Galați.

Autospeciala Primăriei, fără cheie de pornire

O primă mână de ajutor în salvarea gospodăriilor afectate ar fi putut-o constitui mașina de stingere a incendiilor din dotarea SVSU Șendreni, autospecială pe care Primăria a achiziționat-o tocmai cu scopul de asigura intervenția în primă fază la situații de urgență. Acest lucru nu s-a putut însă petrece, decât cu o foarte mare întârziere, conform celor precizate de consilierul local USR Gheorghe Ștefanache, pentru că, în acel moment, nu se găsea cheia de pornire a vehiculului care ar fi putut ajunge în câteva minute la fața locului.

"Mai trist decât faptul că un astfel de incendiu a avut loc și nu a putut fi stins decât după câteva ore, este faptul că autospeciala aflată în dotarea Primăriei Șendreni, pentru care s-au cheltuit 100.000 lei din bugetul local, este utilizată doar pentru stropirea străzilor", a declarat public consilierul local pe pagina personală de Facebook.

Ajutor pentru o familie rămasă pe drumuri

Dincolo de implicațiile tehnice și disputele politice pe marginea dramei de la Movileni, cert este că o familie cu șase membri a rămas pe drumuri. Agoniseala de-o viață a familiei Chiriac a fost înghițită de foc, astfel că tatăl, mama, bunicul și trei copii - două fetițe de 9 şi 10 ani şi un băiețel de 6 ani au nevoie urgentă de un acoperiș deasupra capului. Circa 70.000 de lei le sunt necesari pentru a avea din nou un cămin, sumă mult prea mare pentru ca ei să o poată procura prin eforturi proprii, de aceea, ajutorul din partea comunității este esențial. Un sprijin va veni din partea autorităților. "În prima ședință de Consiliu Local vom pune în discuție aprobarea acordării unei sume de bani pentru această familie", ne-a declarat Zamfira Burlacu, primarul comunei Șendreni. Până atunci, joi, 4 mai, cei care doresc să ajute sunt așteptați la un concert caritabil ce va ava loc începând cu orele 19,00 la Restaurantul "Didona" din Șendreni. La o nouă ediție ”#searafaptelorbune”, oamenii cu suflet pot da curs inițiativei lui Adrian Pârvu, directorul  Filialei Teritoriale de Îmbunătățiri Funciare Galați, care alături de prietenul său Iulian Vițel vor coordona o strângere de fonduri ca să ajute familia greu încercată. La spectacolul caritabil, toți participanții, dar şi artiştii care vor cânta sunt încurajați să doneze bani sau să contribuie cu materiale de construcție ori forță de muncă.

Citit 2017 ori Ultima modificare Duminică, 14 Mai 2023 18:09

4 comentarii

  • postat de cernea
    Vineri, 05 Mai 2023 14:01
    95.76.3.***
    Nu va fi nimeni sancționat, toți de o nesimțire de nedescris. Poate la da prin cap păgubiților sa își recupereze dauna de la cei vinovați, în instanta.
    0
    0
  • postat de Tincuța
    Joi, 04 Mai 2023 23:08
    86.122.130.***
    Să vedem acum dacă Primarul cu pricina va fi sancționat sau iși va da demisia!
    0
    0
  • postat de magis
    Joi, 04 Mai 2023 19:33
    5.13.226.***
    Doamna Zamfira Burlacu se pare ca a uitat complet de procedurile si exercitiile de alarmare la incendiu.
    Ar fi cazul ca pompierii sa faca o mica mare inspectie la Primaria Sendreni si sa vada cum este (dez)organizata apararea contra incendiilor de catre primarita respectiva. Pariem ca va fi cazul
    0
    0
  • postat de Hidranții, greaua moștenire
    Joi, 04 Mai 2023 13:42
    109.166.134.***
    Acum chiar este pe bune, cu greaua moștenire, de economie înainte de '89, alimentarea hidranților cu apă, se face cu apă potabilă din rețeaua de apă potabilă a caselor sau locuințelor din blocuri, în loc să fie alimentate separat, cu apă industrială. Bașca, presiunea la hidranți este scăzută, pentru
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.