Şcoala iubitorilor de animale. Când este oportună tunsoarea câinilor

Şcoala iubitorilor de animale. Când este oportună tunsoarea câinilor
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Sezonul cald a debutat deja, iar pentru iubitorii de animale el vine şi cu permanenta ameninţare a căpuşelor, care, evident, se ataşează mult mai uşor pe pielea câinilor din rasele cu păr scurt sau a celor care au fost recent tunşi

Cum tunsul face mai uşoară îngrijirea animalului, iar multe persoane consideră că astfel câinele va suporta mai uşor căldura, se impun câteva precizări în acest sens. 

În primul rând, nu orice rasă de câine trebuie tunsă şi nu în orice condiţii. Cum în ultima perioadă au apărut multe saloane de înfrumuseţare pentru animale, este nevoie de multă atenţie dacă decideţi să tundeţi câinele pentru prima dată într-un loc nou sau, pur şi simplu, acesta nu a mai fost toaletat profesional înainte. Cereţi, în prealabil, sfatul medicului veterinar cu privire la necesitatea tunderii animalului, la cât de scurtă poate sau trebuie să fie blana acestuia şi nu uitaţi că, practic, a tunde câinele prea aproape de piele este ca şi cum dumneavoastră aţi rămâne brusc, sub soarele arzător al verii, cu pielea complet expusă, fără haine. Blana animalului oferă protecţie şi izolează atât împotriva frigului, cât şi a căldurii, iar în cazul raselor iubitoare de apă, stratul de lângă piele, parţial impermeabil, ajută animalul să nu se ude complet. 

Evident, în cazul câinilor de rasă, participanţi la competiţii, standardul rasei trebuie respectat cu stricteţe, acest lucru incluzând modul în care aceştia sunt tunşi pentru a obţine o anumită formă şi a evidenţia atributele exemplarului respectiv. 

În funcţie de tipul blănii animalului dvs., există anumite zone care sunt mai predispuse la încurcare şi la apariţia de noduri şi încâlcituri, care pun probleme atât la periat, cât şi la tuns. De aceea, câinele trebuie verificat permanent în spatele urechilor şi sub bărbie, dar şi la încheieturile picioarelor. Zona genitală este, de asemenea, important să fie inspectată periodic, blana prea lungă făcând dificilă misiunea animalului de a se spăla eficient. 

În anumite situaţii, mai ales în cazul câinilor traumatizaţi, foarte speriaţi sau care nu se obişnuiesc uşor să fie atinşi de persoane străine, tunsul poate reprezenta un pericol, întrucât animalul stresat poate reacţiona violent, făcându-şi rău sieşi sau celor din jur. În asemenea cazuri, la sfatul medicului veterinar, dacă tunsul este neapărat necesar pentru binele animalului, acesta se poate face sub anestezie, pentru a se evita stresul suplimentar.  

Câinii, mai ales cei neobişnuiţi cu străinii, pot şi tunşi şi acasă, caz în care este oportun să achiziţionaţi o maşină de tuns adecvată şi să verificaţi periodic gradul de ascuţire a lamelor, fiindcă blana animalelor nu se compară ca textură şi grosime cu firul de păr uman.

Citit 951 ori Ultima modificare Joi, 12 Octombrie 2023 12:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.