Mesajul unui profesor şi părinte. Iartă-mă, copile, n-am avut dreptate!

Mesajul unui profesor şi părinte. Iartă-mă, copile, n-am avut dreptate!
Evaluaţi acest articol
(47 voturi)

Știam că voi fi profesor de pe la 10 ani. Convingerea a crescut constant, pentru că am avut modele prețioase la catedră, și tot la catedră am avut și antimodele

În plus, am mai avut și Beverly Hills 90210, iar acum îmi dau seama că îmi doream de pe atunci să pot construi "o școală ca afară, dar la mine în țară".

Una dintre lecțiile pe care le-am primit la cursurile de pedagogie nu era neapărat în programă. "Un profesor bun își lasă întotdeauna grijile la ușa clasei". Sunt convinsă că am aplicat lecția asta; la drept vorbind, nici nu aveam cine știe ce griji în primii ani de învățământ. Am învățat împreună cu elevii mei, i-am încurajat din tot sufletul, am cântat împreună la serbări și tot împreună am avut emoții la examene. Eram convinsă că entuziasmul meu e suficient și că le poate alimenta la nesfârșit încrederea într-o lume mai bună.

Pe M. l-am cunoscut în primul an de învățământ: un băiat de o inteligență sclipitoare, care adunase în suflet furie cât pentru un adult trecut binișor prin viață. Am realizat că îl pierd pe M. când l-am întâlnit doi ani mai târziu, ajuns cu greu în clasa a IX-a. S-a chinuit un an să facă naveta la liceu, încălțat cu aceeași pereche de teniși chinezești, îmbrăcat cu același trening mirosind a săpun de casă, chiar și în timpul iernii, pentru că pe vremea aceea școala nu-i putea plăti naveta la timp și nici nu avea cum să-l ajute altfel. A rămas cu nouă clase și cu un morman de nemulțumiri, care l-au trimis să îngroașe rândurile imigranților români de prin Europa. Lecțiile mele de civism au rămas în bancă.

În al doilea an de învățământ am cunoscut-o pe N. Aproape că o invidiam, nu reușisem vreodată să fiu o elevă atât de pregătită la toate materiile. Un copil atât de bun, atât de însetat de cunoaștere! Cu entuziasm i-am arătat fetei că are tot ce îi trebuie pentru a merge la facultate, dar exaltarea mea și competențele ei n-au ținut loc nici de bani, nici de timp, pentru că statul lăsa educația pe mai târziu. Nu mai știu ce face N., dar o perioadă după ce a terminat liceul a rămas vânzătoare la un magazin în sat, tocmai pentru că un patron o găsea competentă. Oricum, din nou, lecțiile mele de încredere într-o lume mai bună au rămas în bancă.

Și tot așa. În fiecare an au fost copii pe care i-am pierdut pe drum și pe care îi duc cu mine și acum. Generațiile de elevi vin și pleacă, dar tu îi păstrezi cu tine pe cei pe care i-ai simțit fragili și pentru care n-ai putut să faci mai mult doar cu vocație și entuziasm. Unii dintre ei au devenit părinți și ne privesc cu îngrijorare sau încruntare cum ne cerem prea puțin demn dreptul la demnitate.

Ar fi trebuit, copile, să știu că nu poți face minuni cu firimituri, să știu că legea e făcută ca să fie respectată. Când statul ți-a dat prin lege 6% pentru educație și apoi a dat din umeri pe motiv că n-are, ar fi trebuit să strig mai bine, nu să încerc să cârpesc din buzunarele mele și ale familiei tale, pentru bureți, hârtie, carioci, carte de premiere, cartoane, cartuș și câte și mai câte mărunțișuri. Când angajatorul meu m-a pus să-ți organizez tot felul de şcoli-de-alt-fel, ar fi trebuit să strig mai bine, nu să dau din umeri și să mă descurc așa cum s-a putut, cu eforturi pe care numai eu și cu tine le știm și cu rezultate pe care nu le conștientizăm prea bine. Când, în numele incluziunii, guvernul m-a somat să-ți respect dreptul la educație, ar fi trebuit să strig mai bine, să cer profesioniști care să-mi fie sprijin, nu să las entuziasmul și vocația să suplinească lipsa.

Pentru că da, copile, educația ta nu se poate face cu mijloace secondhand. Nici la reducere. Între timp m-au ajuns şi pe mine grijile pe care le-am tot ținut la ușa clasei, entuziasmul s-a mai tocit şi propria mea vocație nu îmi mai ajunge și nici ție. Între timp mi-a devenit clar că noi, profesorii, nu suntem zâne.

Iartă-mă, copile, ți-am greșit și eu, ca profesor, și eu, ca părinte!

Citit 4486 ori Ultima modificare Luni, 05 Iunie 2023 07:21

7 comentarii

 • postat de Simona
  Vineri, 02 Iunie 2023 19:29
  89.136.0.***
  Un inginer in Liberty Galati castiga in medie 7000 lei brut. Nu vorbim de directori. Peste tot in Europa salariile sunt modeste in invatamantul preuniversitar, cu mici exceptii. Romania trebuie sa se intinda cu cheltuielile bugetare cat isi permite. Cati elevi trebuie sa fie intr-o clasa ? 28, 26, 24. Nu a facut nimeni un calcul economic la nivel de tara. Cati studenti putem scolariza ? 60.000 pe an, 20.000 pe an, si aici trebuie sa facem un calcul dupa necesitati, nu sa aruncam banii pe fereastra si sa tiparim diplome fara acoperire in cunostinte.
  0
  0
 • postat de ELLA
  Vineri, 02 Iunie 2023 15:47
  78.96.87.***
  Pacat Nu pot sa tin cu acesti oameni care cer salarii tot mai mari.Si eu pensionar am invatat,amajutat la salvarea sanatatii oamenilor si am ajuns sa am o pensie de 2900 de lei.Am muncit 35 de ani,am facut si naveta la tara si acum ca sint si vaduva de 19 ani abia ma descurc cu banii. Cu 18 20 de ore pe saptamina.cu 3 luni de vacanta pe an cred ca sintem cam singurii din lume.La timpurile acestea ar trebui sa se mai gindeasca si dinsii si sa se multumeasca cu ce au primit din partea guvernului.Si nu in ultimul rind la viitoarele alegeri sa gindeasca de 2 ori unde pun stampila ca de aproape 20
  0
  0
 • postat de Adrian
  Vineri, 02 Iunie 2023 15:35
  89.39.81.***
  Toata lumea vrea bani dar fara responsabilitate si fara sa demonstreze ceva. Dupa noile mariri salariul mediu in invatamant ajunge la 8500 brut undeva la 4900 net. Pentru nivelul salarial din ro e unul bun.se va mari calitatea? Sigur că nu pentru ca banii vin oricum chiar daca iti dai sau nu interesul
  0
  0
 • postat de profesor
  Vineri, 02 Iunie 2023 15:03
  193.231.148.***
  Daca recunoastem cu adevarat importanta educatiei ar fi bine sa fim solidari cu cererile personalului din invatamant, inclusiv cu cele legate de salarii decente! In caz contrar, pe termen mediu si lung, ne vom afunda in submediocritate si asta nu este bine deloc!
  0
  0
 • postat de Traian
  Vineri, 02 Iunie 2023 15:03
  5.14.141.***
  Aceiași retorică ieftină era si la cadrele medicale înaintea măririlor salariale. Calitatea serviciilor a ramas la fel, mai mult se degradează de la an la an, aceiași aroganță, aceiași indignare când sunt puși să își facă datoria. Ce ați făcut dragi profesori in privința ghiozdanului de 12 kg la copii ? Ce ați făcut cand un coleg de al vostru se comporta ca un huligan la ore?v-ati prefăcut că nu-l vedeți. Relația voastră cu statul e una Angajator-Angajat, nu de protejat, nu de favorizat, nu va convin condițiile, puteți pleca.Nu mai postați in eroi cu misiunea de a salva tara de ignoranță.
  0
  0
 • postat de Om
  Vineri, 02 Iunie 2023 12:43
  109.166.132.***
  Statul român ajută și încurajează copiii cu șanse minime de recuperare, foarte bine!...dar pe copiii normali și cei peste mediu îi descurajează ! Asta se întâmplă în toate statele "moderne și democratice". Posturile cheie de conducere și decizie se ocupă prin numire, astfel ajung în puncte cheie, oameni incapabili, analfabeți, coruptibili,etc Încotro se îndreaptă omenirea?
  0
  0
 • postat de Iancu Jianul
  Vineri, 02 Iunie 2023 10:10
  5.13.169.***
  Trist dar realist! Eu personal am trecut prin multe meserii... inr-una dintre ele... un client ma acuza ca ii cer prea mult pe manopera in jumatate de ora! Acei bani ii face intr-o zi! Pai pot sa ma prefac ca dureaza 2..3h si tot atata va costa... dar de ce sa pierd timpul!?? Sculele le-am luat din banii mei, peste 20 de ani pierduti citind si testand... iar cei cu situatia meteriala buna vor incerca ca guvernul sa te speculeze: atata am, atat iti dau! Cred ca avem o problema de perceptie si MULLLTEEE defecte ca neam! Macar ni le vedem? VREM SA NE SCHIMBAM?
  0
  0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.