Parcul „Corneliu Coposu”, oază urbană abandonată, plină de pericole (FOTO)

Parcul „Corneliu Coposu”, oază urbană abandonată, plină de pericole (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(28 voturi)

Parcurile reprezintă o sursă importantă de relaxare și recreere pentru comunitățile urbane, oferind un spațiu verde în mijlocul betoanelor, o evadare de la stresul pe care-l resimțim zilnic

Deși avem în Galați parcuri îngrijite sau unele în curs de amenajare, într-o zonă destul de circulată a orașului se află un parc care strigă după atenție: Parcul "Corneliu Coposu", căruia gălăţenii îi spun tot Parcul "Cloșca" sau Parcul "Durbacă", acesta fiind amenajat iniţial într-un mandat al fostului primar Eugen Durbacă.

De la treptele deteriorate și asfaltul distrus, până la toaleta înfiorător de insalubră, acest parc pare a fi uitat de lume, cu toate că zi de zi vedem copii care se joacă în spațiile special amenajate, chiar dacă acestea sunt nesigure și cu echipamente ruginite.

Fiindcă sunt atâtea aspecte neglijate în acest parc, am împărţit neregulile observate pe categorii, în ideea de a-i ajuta pe cititorii din alte zone ale oraşului să îşi facă o idee despre cum arată spațiul.

Citește și Un gard la podeţul prăbuşit din Parcul Cloşca

Treptele periculoase și asfaltul deteriorat

La intrarea în parc, vizitatorii sunt întâmpinați de trepte periculoase și asfalt deteriorat. Porțiuni de beton crăpate și plăci instabile reprezintă un risc major pentru cei ce doresc să se plimbe prin parc. Copiii mici și persoanele în vârstă sunt în mod special "ţinte"  ale pericolului de a suferi accidente. Această neglijență evidențiază lipsa de interes și de resurse alocate pentru întreținerea și reparația infrastructurii parcului.

Toaleta - un focar de infecție

La o mică distanță de intrare, se află toaleta parcării aferente, care mai degrabă reprezintă un focar de infecție decât un spațiu igienic. Lipsa curățeniei și a întreținerii corespunzătoare a toaletei este evidentă. De la mirosul dezgustător și până la condițiile deplorabile în care se află obiectele sanitare, este clar că autoritățile nu acordă prioritate asigurării unui mediu igienic pentru utilizatorii parcului. Această situație nu doar că încurajează apariția bolilor, dar și afectează experiența vizitatorilor și imaginea parcului în sine.

Iarba netunsă și lipsa coșurilor de gunoi

Pe măsură ce intrăm mai adânc în parc, iarba neglijată și netăiată la timp ne înconjoară. În loc să ofere o oază de verdeață și frumusețe naturală, parcul arată, pe alocuri, ca un teren abandonat. Iarba înaltă și buruienile nu numai că dau o impresie de neglijență, ci pot să ascundă și potențiale pericole, precum șerpi sau alte creaturi nedorite. În plus, lipsa coșurilor de gunoi este evidentă în întregul parc, ceea ce duce la împrăștierea deșeurilor și contribuie la crearea un mediu neplăcut și insalubru.

Podul rupt și alunecările de teren

Parcul nu este lipsit de riscuri nici în ceea ce privește siguranța structurală. Podul care ar trebui să faciliteze traversarea unei râpe, care reprezintă locul prin care se scurg în mod natural apele pluviale, s-a rupt, din cauza alunecărilor de teren și a lipsei intervențiilor de întreținere. Această situație expune vizitatorii la un risc semnificativ de accidente și le limitează accesul la întregul parc. Podul prăbușit, care la un moment dat fusese delimitat prin nişte panouri de restul parcului, este acum disponibil, iar unii tineri îl folosesc şi pentru a face parkour, cu riscul crescut de a cădea și de a se răni grav.

Deşi în parcarea aferentă este curat, gunoaiele sunt răspândite pretutindeni. Sticle de plastic, ambalaje de alimente, hârtii și alte deșeuri acoperă zone întregi și strică frumusețea naturală a parcului. Această lipsă de respect față de mediu și lipsa unui sistem adecvat de gestionare a deșeurilor subliniază neglijența autorităților și indiferența față de confortul și siguranța vizitatorilor.

Cu toate că are potențialul de a fi un spațiu verde revitalizant și plăcut, parcul suferă grav din cauza neglijenței. Treptele și asfaltul deteriorate, toaleta insalubră, iarba netunsă, coșurile de gunoi aproape inexistente, podul rupt și gunoaiele răspândite peste tot în parc sunt doar câteva chestiuni văzute cu ochiul liber de oricine trece pe aici. Este necesar ca autoritățile să acorde prioritate reabilitării și întreținerii parcului, astfel încât comunitatea să poată beneficia de un spațiu sigur și frumos pentru recreere și relaxare. Iar de promisiuni neonorate de reabilitare am avut parte de nenumărate ori...

Citit 4422 ori Ultima modificare Joi, 15 Iunie 2023 10:07

7 comentarii

  • postat de pop vasile
    Marți, 13 Iunie 2023 17:20
    5.13.132.***
    ....dar de zona "verde de pe str.Bailei ca sa zicem.Arata ca barba unui betiv care s-a ras cinera crita. Priviti si va minunati. Despre parcul Rizer vorbim nu vorbim dar de minunatul muzeu de arte vizuale se sa mai zicem Admiram mormanul de betoane turnate si abandonate. Ma intreb oare nu se putea r
    0
    0
  • postat de Constantin Dulgheru
    Marți, 13 Iunie 2023 15:06
    81.12.239.***
    Si trafic de carne vie si droguri noaptea, in parcarea dintre blocurile C3 si C4. Ce a fost si ce a ajuns saraca Tiglina! Cui sa ii pese?
    0
    0
  • postat de eu
    Marți, 13 Iunie 2023 10:38
    86.124.202.***
    Plimbatul în parc constituie printre ultimele preocupări ale populațiunii de la noi din sat, atenția lor e mult mai ușor de captat cu iarmaroace de ăstea cu mici și andra, după cum bine îi mai zice aici cineva, nu e cazul să intrăm în amănunte. Umplerea mațului neapărat în atmosferă de hămăială de c
    0
    0
  • postat de GIGEL
    Marți, 13 Iunie 2023 09:24
    188.26.125.***
    HAI SARITI POSTACII DE SERVICIU "NICIODATA NU SUNTETI MULTUMITI,CINE SA VA MULTUMEASCA?. A FACUT PRIMARUL ASTA CE NU AU FACUT ALTII IN 30 DE ANI S.A." A FACUT CA DIN ACEST MOTIV TREBUIE SA FACA ADICA ESTE PRIMAR,IN REST VA DA CU PRAF IN OCHI SI ALA DE PROASTA CALITATE .
    0
    0
  • postat de Cristi
    Marți, 13 Iunie 2023 09:04
    86.34.187.***
    Este un dezastru de atat de multi ani incat cetatenii au si uitat de acest ,,Parc''. Daca i-a ramas denumirea de Parcul lui Durbaca, probabil autoritatile locale asteapta sa revina Durbaca primar pentru a moderniza acest parc aflat in buricul targului. Rusine!
    0
    0
  • postat de paloma
    Marți, 13 Iunie 2023 00:12
    5.13.138.***
    Cu banii de pe circul petrecut in trei zile pe faleza, se putea face altceva...chiar si acest parc !!!
    pucheanu prosteste tineretul...uita ca la vot vin altii !!!
    0
    0
  • postat de giovani
    Luni, 12 Iunie 2023 21:57
    5.13.165.***
    Sa mergeti si la Rizer. Atentie la "cuiele" ramase in beton dupa eliminarea unor banci. Foarte periculoase pentru copiii. Stau asa de foarte mult timp...
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.