Fermierii cer o derogare de un an de zile, în urma modificării Codului penal privind condusul tractoarelor

Fermierii cer o derogare de un an de zile, în urma modificării Codului penal privind condusul tractoarelor
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Asociaţia Forţa Fermierilor (AFF) solicită, într-o scrisoare deschisă adresată autorităţilor, instituirea unei derogări temporare de la aplicarea Legii nr. 286/2023 ce modifică Codul penal și prin care se introduce pedeapsa cu închisoarea a persoanelor care conduc tractoare agricole sau forestiere pe drumurile publice.

Solicitarea vine în contextul în care, începând cu 5 iulie 2023, a intrat în vigoare Legea nr. 200 pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, potrivit căreia „conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul, a unui tramvai ori a unui tractor agricol sau forestier de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani”.

Reprezentanţii fermierilor susţin că, în lipsa unei derogări, noua lege "va paraliza sectorul economic ce asigură siguranţa alimentară a României şi care este deja supus unor presiuni fără precedent din prisma costurilor de producţie şi a preţurilor mici de valorificare".

„Propunem ca derogarea să fie acordată până la data de 30 iunie 2024, având în vedere numărul redus de școli de conducere specializate, dar și capacitatea limitată a acestora de a răspunde cererii din partea lucrătorilor din agricultură. De asemenea, considerăm că va exista un efort logistic și de resursă umană și din partea Poliției pentru a procesa și organiza examenele pentru numărul sporit de candidați ce vor urma procedura de obținere a permisului categoria Tr. În perioada ce urmează, având în vedere că fermierii se află în plină campanie de recoltare, de realizare a lucrărilor agricole post-recoltare și că urmează campania agricolă de toamnă, vă rugăm să dispuneți, cu privire la prevederile Legii nr. 286/2023, aplicarea unor avertismente pentru conducătorii de tractoare și nu sancționarea directă”, se arată în documentul transmis de Asociația Forța Fermierilor.

„Lucrătorii din sectorul agricol sunt oameni responsabili care își desfășoară activitatea în acord cu prevederile legale. (….) Au investit în ultimii ani în utilaje agricole de o înaltă performanță și care asigură o siguranță ridicată în trafic atât operatorului, cât și celorlalți participanți la trafic. (…) Dreptul lor la muncă este acum blocat din cauza unei legislații care nu a avut în vedere specificitatea sectorului agricol și nu a prevăzut o perioadă de timp menită să permită fermierilor să intre în legalitate, devenind, peste noapte, pasibili de dosar penal și închisoare”, transmite Asociația care semnalează „o mobilizare și un exces de zel fără precedent al forțelor de Poliție în vederea sancționării cu pedepse maximale a conducătorilor de tractoare”, se mai precizează în document.

„Controalele au început imediat după intrarea în vigoare a noii legislații, una care face din majoritatea tractoriștilor din România un infractor penal pasibil de pedeapsa cu închisoarea”, mai amintesc fermierii.

Citit 5784 ori Ultima modificare Vineri, 11 August 2023 23:51

1 comentariu

  • postat de Amarastean di Fartanesti
    Vineri, 11 August 2023 16:06
    89.137.226.***
    Un detinator al permisului de conducere cat.B ar putea sa conduca tractorul dupa o mica pregatire teoretica si practica intro scoala de profil.
    Asta treebuia sa solicite acea asociatie, caci politistii vor aplica sanctiuni conform legii...
    Conduc dacia, pot si tractorul, este foarte simplu!
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.