Luni, 30 octombrie, în jurul prânzului, studenții străini de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați (UDJG) s-au strâns în holul central al sediului administrativ al instituției, pentru a celebra diversitatea culturală într-un proiect inedit, care marchează un an de la înființarea Ligii Studenților Străini din UDJG.
Proiectul, intitulat „Inovare culturală studențească gălățeană”, a presupus înscrierea echipelor reprezentând țările participante într-o competiție menită să faciliteze schimbul de informații și promovarea culturală a țărilor de origine, precum și integrarea mai ușoară a studenților în viața comunității studențești gălățene, în ansamblul ei. Astfel, echipele participante au creat clipuri video de prezentare a țărilor de unde vin, iar luni, la Universitate, au reprezentat, fiecare după talent și posibilități, cultura patriei lor de origine.
În cadrul concursului s-au înscris 11 echipe din 12 țări: Algeria, India, Irak, Italia, Republica Moldova, România, Siria, Spania, Tunisia, Turcia, Ucraina și Yemen.
În deschiderea evenimentului, rectorul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, prof. univ. dr. ing. Puiu Lucian Georgescu, a urat „La mulți ani!” atât Ligii Studenților Străini, cât și președintelui acestuia, Hatem Aljabwobi, student la Medicină, care ieri își serba ziua de naștere. „Cred din toată inima că această aniversare este de bun augur pentru noi toți, studenți, profesori, invitați. Fiindcă, întâmplător sau nu, astăzi este și ziua președintelui LSSG, îi urăm să aibă aceeași energie și să fie același exemplu de integrare a studenților în comunitatea Universității, în comunitatea gălățeană și în cea românească din țara în care cu toții trăim. Avem studenți din 37 de țări, cu o tendință de creștere care ne mulțumește, fiindcă astfel intrăm în contact cu alte experiențe și alte culturi, cu idei și vieți care vin uneori de foarte departe ca să ne îmbogățească și pe noi cu știința și cultura lor. Universitatea are contracte de colaborare cu universități din peste 100 de țări din toată lumea, cam jumătate dintre membrii ONU, internaționalizarea fiind o preocupare și un obiectiv al nostru”, a punctat rectorul UDJG.
La rândul său, prorectorul Ciprian Vlad, responsabil de parteneriatul cu studenții, a spus că, dacă anul trecut pe vremea aceasta un asemenea eveniment era doar o idee, acum a devenit realitate, cu sprijinul conducerii universității, al voluntarilor și al tuturor participanților. ”Pe lângă premiile oferite de organizatori și sponsori, mai avem o surpriză, o hartă a lumii pe care toți invitații de astăzi, dar de acum înainte și toți vizitatorii, vor putea pune steagurile țărilor lor, pentru a avea și o imagine vizuală a diversității culturale de la Dunărea de Jos”, a anunțat prof. univ. dr. ing. Ciprian Vlad.
Diversitatea a fost cuvântul-cheie al evenimentului de la Universitate: unii au gătit o noapte întreagă, pentru a putea pune pe masă bucate tradiționale - masa Algeriei arăta foarte apetisant! - alții, precum Ucraina și R. Moldova, dar și India, de pildă, au pregătit cântece și dansuri, iar cine nu s-a simțit în măsură să se exprime artistic a vorbit despre țara sa ori, așa cum a făcut Spania, a invitat publicul la un joc interactiv, pentru a vedea cât de multe informații se cunosc despre țara respectivă. O modalitate frumoasă de interacțiune, în care s-au aflat laolaltă tineri din culturi diferite, cu diferite religii și tonuri ale pielii, dar care au în comun dorința de a învăța și de a deveni specialiști în domeniile alese.
Toți participanții au putut să-și voteze favoriții, iar la final au fost oferite premii pentru trei categorii: Online, Out–Door și premiul special al sponsorilor. La categoria „online” a câștigat echipa Algeriei, la categoria Out-Door, premiul a mers către echipa Ucrainei, iar premiul special al sponsorilor a ajuns la echipa României&Yemenului.