Consumul de "iarbă" devine "sport național" printre șoferii gălăţeni

Consumul de "iarbă" devine "sport național" printre șoferii gălăţeni
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Numai la finele săptămânii trecute, patru șoferi din Galați au fost prinși la volan sub influența canabisului

Unul dintre cei depistați avea la el destulă marfă cât să ridice suspiciuni că nu s-ar fi limitat doar la consum. Specialiștii avertizează că marijuana nu este inofensivă asupra sistemului nervos și că are efecte nebănuite asupra capacităților de percepție și reacție.

Consumul de canabis, considerat deja un "obicei social" de amatorii de senzații, devine tot mai mult o realitate des constatată în traficul rutier din Galați. Deși este considerat drog, iar conducerea sub influența lui, infracțiune, canabisul este consumat fără opreliști, dovadă stând numărul mare de depistări făcute la controalele poliției.

La finele săptămânii trecute, dintre șoferii opriți în trafic și testați, patru au ieșit pozitiv la această substanță, cel mai "elocvent" fiind un tânăr de 30 de ani, din satul Costi, care plecase la o distracție de weekend nu doar "fumat" bine, ci și cu marfă la purtător cât să-i ajungă o săptămână. Mașina condusă de acesta a fost oprită pe Faleză, echipajul suspectându-l de la prima vedere că ar fi consumat ceva interzis. Nu a fost vorba de alcool, ci de substanțe psihoactive, test la care a ieșit pozitiv. Tot rău a ieșit și la controlul corporal și al mașinii, întâlnirea cu echipajul de la Secția 2 transformându-se într-una de "gradul zero" cu ofițerii Antidrog.

"Au fost descoperite asupra bărbatului nouă folii de mici dimensiuni din staniol, în interiorul cărora se afla o substanță vegetală de culoare verde, cu miros înțepător. La fața locului au ajuns și polițiști din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Galați, care au ridicat substanțele găsite în vederea continuării cercetărilor, fiind bănuite a face parte din categoria substanțelor psihoactive, iar conducătorul auto a fost condus la o unitate medicală, pentru recoltarea de probe biologice", a precizat ag. șef pr. Ciprian Stoica, purtătorul de cuvânt al IPJ Galați.

Fără permis, beat și drogat

La un nivel și mai "ridicat" a ajuns un alt tânăr de 22 de ani, oprit în aceeași seară pe strada Siderurgiștilor. Echipajul Secției 4, care l-a observat deplasându-se haotic în trafic, avea să afle că cel de la volan nu avea permis de conducere. La ambele teste la care a fost supus, cel ce se voia șofer a ieșit pozitiv, având o alcoolemie în aerul expirat de 0,50 la mie și un rezultat pozitiv la consumul de "substanțe". Analizele de laborator vor dovedi și în cazul lui valorile reale ale "substanțelor" ingerate, ispravă care i-ar putea aduce până la 5 ani de pușcărie, la care se vor adăuga alți câțiva pentru conducere fără permis.

În același registru s-au înscris alți doi tineri, depistați în județ. Unul dintre ei are 23 de ani și a fost depistat la Independența, pe DN 25, la volanul mașinii. Testarea a scos la iveală un posibil consum de stupefiante, rezultatul urmând să fie certificat de analize. La fel se va întâmpla și în cazul unui șofer de 30 de ani, din Tecuci, tras pe dreapta în centrul orașului, în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Canabisul atacă reflexele

Este, probabil, cel mai rapid și comun risc la care se expun consumatorii de marijuana, care obișnuiesc să conducă. Aparenta senzație de control deplin nu este decât o senzație, avertizează specialiștii, care susțin că mai ales în cazul consumului de scurtă durată sau ocazional apare alterarea simțurilor și a percepției. Sunt afectate abilitățile de concentrare și coordonare, exact acele caracteristici indispensabile conducerii de vehicule. La unele persoane poate apărea senzația de somnolență sau creșterea ritmului cardiac. Consumul de marijuana poate determina paranoia, halucinații sau anxietate crescută.

Citit 2521 ori Ultima modificare Marți, 07 Noiembrie 2023 20:14

1 comentariu

  • postat de blea
    Luni, 06 Noiembrie 2023 20:21
    82.76.74.***
    Recomand doua filme pe care le puteti gasii pe yt. The Union si The Culture High
    VIZIONARE PLACUTA!
    1
    11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.