Copacii pe care vântul puternic, dezlănţuit în weekend, i-a doborât la pământ reprezintă o problemă, mai ales dacă blochează căi de acces. Dar măcar nu mai constituie un pericol pentru oameni sau bunuri! Aşa cum sunt copacii înclinaţi, parţial dezrădăcinaţi sau care au fost rupţi şi se pot prăbuşi, rănind persoane sau distrugând autoturisme. Cetăţenii semnalează aceste situaţii aşa cum cred de cuviinţă, cel mai adesea prin postări pe Facebook.
Grupurile de sesizări la adresa autorităţilor gălăţene, create pe reţelele sociale, abundă în ultimele zile, şi nu numai, de reclamaţii privind arborii care ar putea deveni pericole publice.
"Strada Gheorghe Doja nr. 4, în faţa blocului 4 A. Poate se intervine până să apară daune materiale. Copacul este aproape smuls de vânt!"; "Bună ziua! Știe cineva unde ar trebui să fac o sesizare în legătură cu doi copaci care stau să cadă peste mașini? Îi mai ţine doar gardul", sunt doar două dintre mesajele postate pe Facebook.
Nu lipsesc nici situaţiile în care copacul periculos se află în grădina unui bloc, dar riscă să se prăbuşească peste imobilul ori parcarea vecină, motiv pentru care locatarii se întreabă care dintre asociaţiile de proprietari este mai îndreptăţită să ceară tăierea lui.
Fireşte, apar şi cazuri paradoxale, în care intervenţiile nu au rezolvat, de fapt problema: "La intersecţia străzii Traian cu Vultur, au venit și au tăiat, dar nu ce trebuie. Cablurile au rămas între crengile copacilor. La următoarea furtună se vor rupe din nou. Oricum, iluminatul stradal nu funcţionează. Stâlpul de susţinere este aplecat", semnalează un gălăţean.
Răspunsuri cu indicaţii vin din partea altor cetăţeni: "În aplicaţia Galati City App. Faceţi fotografii, descrieţi amănunţit şi punctaţi pe hartă şi locaţia… şi până de Paște se vor lua măsuri".
Din când în când mai răspunde şi Gospodărire Urbană, societatea care trebuie să intervină pentru a fasona, tăia şi îndepărta copacii cu probleme: "Avem peste 200 de sesizări. Încercăm, în cel mai scurt timp posibil, să ajungem şi la dumneavoastră".
Replica unui cetăţean ajuns la capătul răbdării nu întârzie: "Gospodărire Urbană Galați, am făcut trei sesizări către dvs., una în 2021 și două în 2023 (iulie și noiembrie) cu privire la trei plopi de pe strada Siderurgiștilor, aleea aferentă Şcolii Nr. 7. V-am prezentat atât scriptic cât și prin fotografii, pericolul la care sunt supuși atât pietonii cât și mașinile parcate în acea zonă. De câte sesizări este nevoie pentru a rezolva această problemă? Asta se traduce prin "cel mai scurt timp posibil"?".
De cealaltă parte a baricadei, în fiecare zi, Gospodărire Urbană îşi raportează activitatea pe Facebook şi dă asigurări că "echipele noastre sunt pe teren pentru a remedia problemele semnalate, garantând o intervenție promptă".
Pentru ziua precedentă, societatea edilitară a enumerat 15 zone în care a intervenit pentru a îndepărta copaci rupţi, dezrădăcinaţi sau care au crengi frânte.