150.000 de euro, costul minim pentru un loc de muncă în Galați

150.000 de euro, costul minim pentru un loc de muncă în Galați
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Începând din a doua jumătate a lunii decembrie, IMM-urile din cele șase județe beneficiare ale Programului Tranziție Justă vor putea accesa finanțări nerambursabile de până la opt milioane de euro pentru fiecare proiect care duce la crearea de noi locuri de muncă. În funcție de valoarea finanțării solicitate, crearea unui nou loc de muncă va fi calculată la un cost cuprins între 150.000 și 175.000 de euro.

În perioada 20 decembrie 2023 - 20 martie 2024, IMM-urile din județele Galați, Gorj, Hunedoara, Dolj, Prahova și Mureș vor putea depune cereri de finanțare pentru dezvoltarea investițiilor productive. Investițiile sprijinite vor susține crearea de locuri de muncă durabile, inclusiv formarea, perfecționarea și recalificarea persoanelor afectate de tranziția către o economie neutră din punct de vedere climatic. Pentru această linie de finanțare a fost publicat ghidul solicitantului în varianta finală.

Peste 84 de milioane de euro, numai pentru IMM-urile din Galați

Așa cum "Viața liberă" a mai scris, Programul Tranziție Justă are un buget total de circa 2,1 miliarde de euro pentru cele șase județe, din care Galațiului îi revine suma de 387,58 milioane de euro pentru investiții în reducerea emisiilor producției de oțel și dezvoltarea activității productive a IMM-urilor în domenii economice cu potențial de creștere. În ceea ce privește apelul de proiecte destinat exclusiv IMM-urilor, suma totală care va fi pusă la dispoziția Galațiului va fi de 84,6 milioane de euro.

Întreprinderile mici și mijlocii din Galați vor putea beneficia de o finanțare nerambursabilă între 200.000 și 8 milioane de euro pentru lucrări de construire, extindere a spațiilor de producție/ prestare de servicii, inclusiv a utilităților; achiziționarea de echipamente tehnologice, utilaje, instalații de lucru, mobilier, echipamente informatice; achiziționarea de instalații/ echipamente specifice în scopul implementării măsurilor legate de contribuția la dezvoltarea durabilă, precum și achiziționarea de brevete, licențe, mărci comerciale, programe informatice.

Condițiile pentru a fi eligibil

Eligibile în cadrul acestui apel de proiecte sunt societățile comerciale sau cooperativele gălățene care se încadrează în categoria IMM înființate până la 31 decembrie 2021 cel târziu. Domeniul în care se realizează investiția trebuie să fie, și el, eligibil în cadrul programului. Obligatoriu mai este ca solicitantul să nu fi avut activitatea suspendată în anul curent sau anterior depunerii cererii de finanțare și să fi înregistrat profit brut sau profit din exploatare, să dețină drepturi asupra imobilului, obiect al proiectului, care îi conferă dreptul de a realiza investiția, iar unitatea de producție sau de prestare servicii finanțată trebuie să fie localizată în teritoriul administrativ al județului Galați.

Costul unui loc de muncă nou creat

Noile locuri de muncă create prin proiect, direct legate de investiția finanțată, trebuie menținute pe o perioadă de cel puțin 3 ani după finalizarea investiției, în zona vizată de apel.

Pentru o finanțare nerambursabilă solicitată de maximum 5 milioane de euro, pentru fiecare 175.000 de euro solicitați se va crea obligatoriu un nou loc de muncă. Pentru o finanțare nerambursabilă solicitată cuprinsă între 5 și 8 milioane de euro, pentru fiecare 150.000 euro solicitați se va crea un nou loc de muncă. Vor fi punctate suplimentar locurile de muncă create în plus peste numărul celor minim obligatorii.

Nu în ultimul rând, beneficiarul finanțării va avea obligația de a consulta AJOFM în procesul de recrutare, în vederea angajării de persoane afectate de procesul de tranziție, pentru toate locurile de muncă create prin proiect, precum și angajarea de persoane din categoriile de lucrători defavorizați, extrem de defavorizați și a lucrătorilor cu handicap. Cel puțin 75% din totalul de locuri de muncă create prin proiect trebuie să vizeze persoane cu domiciliul/reședința în zona vizată de apel.

Citit 8604 ori Ultima modificare Marți, 05 Decembrie 2023 07:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.