Cei patru angajați ai Direcției Județene pentru Cultură Galați, cu tot cu directorul Cătălin Negoiță, au ieșit, luni, în fața sediului, timp de un sfert de oră, în cadrul unei acțiuni de protest declanșate la nivel național de angajații din Ministerul Culturii și din direcțiile județene de cultură. Este un protest care va continua și în zilele următoare, în semn de nemulțumire față de salariile mici pe care aceștia le au în comparație cu alți funcționari publici din alte ministere.
"Încercăm încă o dată să atragem atenția Guvernului României față de indiferența și desconsiderarea muncii noastre. Atragem atenția față de respectarea Legii 153/2017, Legea salarizării unitare - "La muncă egală, salarii egale", ceea ce pentru noi, lucrătorii din cultură, nu există. Vom continua să ne facem auziți prin aceste proteste, pentru că, da, noi suntem puțini și «neimportanți», însă indiferența guvernanților ne va face, cel mai probabil, să ajungem în situația de a refuza să mai emitem avize sau să organizăm Ziua Culturii sau multe alte evenimente de importanță națională. Am fost oropsiții soartei, pentru că domeniul culturii nu mai reprezintă de mult timp nicio prioritate pentru statul român, deși este prevăzut în Strategia Națională de Apărare a Țării", transmit reprezentanții Sindicatului "Culturalia", afiliat la Blocul Național Sindical.
Conform exemplelor de "egalitate" salarială date de "Culturalia", un consilier superior gradația 5 la Ministerul Culturii are un salariu BRUT de 8.195 lei, în timp ce la Ministerul Mediului salariul este de 15.104 lei, iar la Ministerul Muncii, 10.243 lei.
În teritoriu, un consilier superior cu gradația 5 de la Direcția Județeană pentru Cultură are un salariu BRUT de 6.109 lei (ceea ce înseamnă 3.743 de lei în mână), în timp ce la alte instituții se câștigă chiar și de două ori mai mult. Astfel, salariul BRUT pentru respectivul consilier este de 10.079 lei la Direcția pentru Agricultură Sălaj, 12.626 lei la Direcția de Impozite și Taxe Locale Sector 3 și 11.675 lei la Primăria Municipiului București.
"O simplă analiză a celor detaliate cu privire la salarii relevă realitatea și inechitățile din sistemul public care se perpetuează an de an. În acest context, suntem hotărâți să nu mai renunțăm și să demonstrăm că și cultura poate să fie la același nivel cu celelalte domenii de activitate/ instituții, cu respectarea principiilor stabilite în legea salarizării unitare", se afirmă în comunicatul remis de "Culturalia".