Schimbarea, pas cu pas. Gătitul, economia și Lidl România

Schimbarea, pas cu pas. Gătitul, economia și Lidl România
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

A, da, aș vrea ca acesta să fie un nou episod din saga „Profetul, aurul și ardelenii”. Dar este despre Lidl. Și este un puțin despre cum m-am transformat din megastarul risipei alimentare (și financiare) în supereroul de la coada cratiței. Dacă inițiativele mele după ce am înțeles principiile Lidl referitoare la utilizarea eficientă a alimentelor rămase m-au făcut popular și invincibil? Mda, asta este discutabil. Adică, să ne înțelegem, supereroii sunt exploatați, asta este concluzia mea.

Să dezvolt.

Mai întâi

Am spus stop risipei alimentare. M-am concentrat cum am văzut în filme și am decis că Lidl are dreptate: dacă prin frigider stau diverse preparate, prânzul meu de a doua zi este asigurat. Ambiția și creativitatea au făcut diferența. Asta deși fetele din familia mea au închis delicat ușa bucătăriei, în timp ce îmi transmiteau că lor nu le este foame ziua, așa, în general.

Ca să ne înțelegem: gătitul din mâncarea rămasă de la alte mese contribuie la reducerea risipei alimentare. Mulți dintre noi aruncăm alimente care par să nu mai fie consumabile sau care tind să expire. Cu o abordare vesel-creativă în bucătărie, aceste „resturi” pot fi transformate în preparate savuroase. De exemplu, legumele și carnea rămase pot deveni ingrediente delicioase pentru o supă sau o tocăniță.

Aha, tocăniță

...de legume și carne, cum de care? Am încropit din legumele rămase prin cutia frigorifică (morcovi, cartofi, ceapă, ardei), din niște carne de pui, din câteva linguri de ulei de gătit, plus sare, piper și ierburi aromatice cea mai... tocăniță, de leșină desenele animate Disney. Am tăiat legumele și carnea ca un expert (urmăream „Ratatouille” pe YouTube, în timpul ăsta). Uleiul era încins în tigaie, în el am rumenit proteina, am adăugat legumele și condimentele.

În ziua următoare, casoletele pregătite pentru prânzul meu, al nevestei și al Cristinei noastre arătau ca în reviste (bine, bureții de vase fac minuni, trebuie să ai precizie de chirurg ca să direcționezi perfect din cratiță în trei recipiente). Am adăugat orez rămas de la cină și mi-am auzit vorbe că nu este cinstit să fac poftă colegilor, că nu toată lumea are chef bucătar acasă, da?

Și omletă? Mais, biensur!

Cu două ouă de care uitasem, dar care erau bine-mersi în termen, niscaiva roșii, ciuperci, spanac și broccoli rătăcite, ceva resturi de mozzarella, plus dramul de unt care rămăsese în pachet a ieșit poezie. Vis de toamnă armonios. Mă rog, de iarnă. Alt prânz de comă – normal că mi-am servit colegii (altfel cred că aveau blesteme pregătite).

Din ce în ce mai fericit financiar – pentru că de, simți când faci un lucru corect, că doar rămân suspect de mulți bani în bugetul casei, am zis că merg mai departe.

Băiete, o salată!

Vinee!

Și am comis o salată de paste, carne fiartă și prăjită, plus legume. Pastele? Erau fusilli - pe Cristina o distrează să mănânce „lucruri infinite”, am încheiat citatul. Le-am fiert și le-am amestecat cu legumele și carnea tăiate cuburi mici. Folosiți un castron mare, eu m-am plimbat prin trei boluri până am ajuns la unul decent. Ce spuneam? Nici eu nu știam că aveam atâta mâncare în casă. Ca sos a funcționat o jumătate de cutie de iaurt semidegresat (soția mea trăiește ținând cură de slăbire, dar toți avem bucuriile noastre neînțelese).

Cu salata la mine, la prânz, am zis că este mai comod să mănânc în stația de autobuz, ca să evit răscoala. Din fericire, după cum spuneam, a ieșit o cantitate atât de mare, că ne-am săturat tot departamentul.

Studiu și concluzii

Cumpărăturile de la Lidl oferă opțiuni convenabile și economice pentru aprovizionarea cu alimente de calitate. Prin utilizarea eficientă a alimentelor rămase în frigider, poți economisi bani și poți reduce frecvența cumpărăturilor. Transformând resturile în mese delicioase, eviți să cheltuiești în plus pentru alte produse.

În concluzie, gătitul din resturi rămase în frigider de la alimentele cumpărate din Lidl poate aduce beneficii economice semnificative pentru familia ta. De la reducerea risipei alimentare până la economisirea banilor și stimularea creativității culinare, această practică simplă poate transforma bucătăria într-un loc de inspirație și economie inteligentă.

Am vorbit ca din cărți, știu. Acum, mă scuzați, fetelor le este foame.

 

 

(P)

Citit 268 ori Ultima modificare Marți, 09 Ianuarie 2024 16:21