Premierul vrea intrarea porturilor Constanța și Galați pe filiera vietnameză

Premierul vrea intrarea porturilor Constanța și Galați pe filiera vietnameză
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, luni, că încurajează ca un număr cât mai mare de firme româneşti şi vietnameze să fie prezente pe pieţele celor două ţări, menţionând că se vizează o creştere constantă a comerţului bilateral, care să ducă la dublarea volumului până în anul 2030, informează Agerpres. Declarația a fost făcută la Forumul de afaceri România - Vietnam, la care a participat împreună cu premierul vietnamez Pham Minh Chinh, aflat în vizită oficială în România.

Marcel Ciolacu a precizat că doar încurajând un număr cât mai mare de firme româneşti şi vietnameze să fie prezente pe pieţele celor două ţări se va putea avansa spre obiectivul central bilateral de sprijinire a accesului întreprinderilor din domenii economice de interes la pieţele terţe. "Evident, interesul nostru esenţial este să asigurăm un acces cât mai larg produselor româneşti de calitate pe piaţa vietnameză. De aceea, încurajez contractele economice susţinute, realizarea de misiuni economice şi întrevederi ale oamenilor de afaceri pentru oportunităţi în comerţ şi investiţi, mai ales că România poate oferi mai mult în domenii precum agroalimentar, farmaceutic şi servicii IT&C. Avem perspective excelente pentru acorduri, joint venture între companii româneşti şi vietnameze şi există exemple concrete: construirea în acest an a unei fabrici de reciclare a anvelopelor uzate din România, proiectul de colaborare în IT cu o investiţie de circa 2 milioane de dolari şi crearea unui centru de suport şi asistenţă pentru software în industria auto, iar în cercetare, Politehnica Bucureşti şi cea din Timişoara vor înfiinţa Universitatea EPT, centre pentru pregătirea de specialişti", a adăugat premierul.

Ciolacu a arătat că România este interesată în dezvoltarea parteneriatelor cu partea vietnameză în zona farmaceutică, unde se derulează o colaborare a fabricii Antibiotice Iaşi, adăugând că şi în zona agroalimentară există un potenţial uriaş de dezvoltare a unor proiecte de anvergură, astfel încât să se poată amplifica exporturi de produse şi de animale pe piaţa din Vietnam.

"Îi încurajez pe investitorii vietnamezi să utilizeze şansele deosebite pe care România le oferă şi le va dezvolta în continuare. Relaţiile comerciale solide dintre Vietnam şi Uniunea Europeană pe baza Acordului de Comerţ Liber nu pot să ocolească poarta Mării Negre spre piaţa europeană, mai exact Portul Constanţa. Avem proiecte ambiţioase, unele deja în derulare de modernizare şi extindere a portului, care, împreună cu rutele navigabile de la Dunăre, au deja un rol esenţial în asigurarea tranzitului cerealelor ucrainene, cu impact asupra pieţei mondiale alimentare. Portul Constanţa şi porturile dunărene vor avea o semnificaţie esenţială pe rutele transcontinentale dintre Asia şi Europa, aflate în plină dezvoltare. De aceea, am semnalat necesitatea încheierii rapide a acordurilor de cooperare între porturile Constanţa şi Galaţi cu porturi din Vietnam, precum Hai Phong. Mi-aş dori ca următoarele evenimente dedicate investiţiilor şi comerţului să aibă loc în oraşe- porturi din cele două ţări şi în primul rând în Constanţa", a mai spus Marcel Ciolacu.

Foto: Dănuț Onofrei

Citit 1489 ori Ultima modificare Luni, 22 Ianuarie 2024 18:04

3 comentarii

  • postat de florin
    Luni, 22 Ianuarie 2024 19:09
    86.124.202.***
    Deci nu vrem sa facem afaceri cu chinezii că e comuniști rai!Aia din Vietnam e comuniști buni!Diplomație te halesc!
    4
    18
  • postat de Terente ...din Galati
    Luni, 22 Ianuarie 2024 19:07
    89.137.229.***
    Face psd-ul ce face si tot in comunism se viseaza...Asta e. Daca cu chinezii nu este cușer, ne-o spune tot globul, noi ne balabanim precum bețivul pe strada, de ne rezemam tot de peretele carciumii de cartier.
    10
    8
  • postat de marr
    Luni, 22 Ianuarie 2024 18:48
    86.124.203.***
    Fabrici de reciclat ...minciuni . Povesti de sezon electoral .
    N-au facut aici in tara , fabrica de baterii ...da' au bani ptr investitii in afara . Numa' minciuni si inselaciuni .
    6
    18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.