O stație la „electrică", vă rog!

O stație la „electrică", vă rog!
Evaluaţi acest articol
(32 voturi)

Galațiul post-decembrist a cunoscut nenumărate realități în materie de transport, iar trecerea la nivelul următor, prin câștigarea în 2023 a premiului "Best Electric City", ne demonstrează că estul nu-i este cu nimic mai prejos vestului. Sau că diferențele din trecut au rămas în trecut.

Idealiștilor din oraș, dar și din împrejurimi, încă le poate miji un zâmbet pe chip la reîntâlnirea informației conform căreia municipiul Galați a fost desemnat anul trecut "Best Electric City" într-o competiție intitulată "Best Electric Car" și susținută în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Recunoașterea aceasta nu este însă întâmplătoare, Galațiul care în anii 90 era invadat de așa-numitele Barkas, celebre în păcatul lor prin aspectul de dube de Miliție ale unei epoci și mai întunecate, a trecut apoi la autobuzele second-hand destinate mai degrabă zootehniei, câtă vreme nu erau prevăzute cu geamuri, pentru ca astăzi să fie mai mult decât prietenos în primul rând cu cetățeanul, dar și cu mediul.   

"Este limpede că orașul nostru s-a schimbat foarte mult, deoarece am luat numai măsuri prietenoase cu mediul, dar și pentru ca gălățenii să călătorească în cele mai bune condiții. O componentă importantă este cea care privește transportul electric, întrucât noi, la Galați, susținem un transport ecologic. Avem în oraș aproape 50 de stații de încărcare pentru mașinile electrice, iar prin proiectele pe care le derulăm vom ajunge la 200 de stații", a declarat Ionuț Pucheanu, primarul municipiului Galați, la începutul unui nou an cu alte provocări privind descongestionarea traficului și reducerea poluării. 

Așa cum ați aflat deja din paginile cotidianului nostru, Primăria Galați a atras în total prin PNRR fonduri pentru 62 de mijloace de transport noi și nepoluante, autobuze, tramvaie și microbuze. Recent, a fost semnat un contract pentru achiziția a 10 tramvaie noi, iar în luna decembrie a anului trecut a fost parafat acordul pentru popularea bulevardelor cu 20 de autobuze electrice noi. În oraș circulă deja 105 mijloace noi de transport, primele 20 de autobuze hibrid, primele 8 tramvaie noi din ultimii 30 de ani, 17 troleibuze, 40 de autobuze și 20 de minibuze Euro 6, vehicule care au pus capăt erei Barkas-urilor care, la plecarea din stație, acopereau cartierul într-un nor de fum. Mai țineți minte că, în anii de vârf ai călătoriilor cu maxi-taxi, nu existau stații propriu-zise și fiecare călător cerea oprirea acolo unde îi venea cel mai bine? 

Acum, în "Best Electric City", când noțiunea de stație te trimite cu gândul la reîncărcare, cum ar fi să exclami în ziua mare, "o stație la aia electrică, vă rog!"?

Cezar Gorovei

 

(P)

Citit 3448 ori Ultima modificare Vineri, 26 Ianuarie 2024 13:50