O nouă cale de soluţionare a litigiilor - Curtea de Arbitraj de pe lângă Camera Notarilor Publici Galaţi

O nouă cale de soluţionare a litigiilor - Curtea de Arbitraj de pe lângă Camera Notarilor Publici Galaţi
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

REP.: În viaţa urbei noastre se profilează o nouă instituţie, Curtea de Arbitraj de pe lângă Camera Notarilor Publici Galaţi, înfiinţată recent. Domnule prof. Bogdan Ciucă, în calitate de preşedinte al Camerei Notarilor ce ne puteţi spune despre această instituţie şi rolul ei?

Prof. univ. dr. Bogdan Ciucă: Înfiinţarea Curţii de Arbitraj de pe lângă Camera Notarilor Publici Galaţi este un veritabil eveniment. Chiar dacă atât legislaţia  impusă de Codul de procedură civilă, cât şi normele din interiorul profesiei ne permitea de multă vreme să organizăm şi să infiinţăm o asemenea instituţie, suntem realmente bucuroşi să fim prima Cameră notarială care face acest pas! Am înfiinţat Curtea de Arbitraj de pe lângă Camera Nitarilor Publici Galaţi! Avem arbitrii, reguli de funcţionare, structuri de conducere ale acestei entităţi. Practic, suntem gata să pornim la drum!

REP.: Ce rol are această instituţie? Practic, cine poate apela la Curtea de Arbitraj? Care sunt avantajele?

Prof. univ. dr. Bogdan Ciucă: Trebuie să ştiţi că arbitrajul este o procedura alternativă la procedura pe care o regăsim la instanţă.

Oricine doreşte ca un diferend civil sau comercial să fie soluţionat mai repede, cu costuri mai mici şi acceptă să se prevadă în contract că eventualele litigii să fie soluţionate prin arbitraj poate apela la aceasta procedură.

REP.: Concret, în cazul acestei curţi de arbitraj cine şi cum poate apela la soluţionarea unui litigiu de către Curtea de arbitraj de pe lângă Camera Notarilor Publici Galaţi?

Prof. univ. dr. Bogdan Ciucă: Dacă părţile sunt de acord ca intr-un contract incheiat la notar să fie introdusă clauza arbitrară sau aşa numitul compromis arbitrar, orice eventual litigiu se va putea soluţiona de către Curtea de arbitraj, mai rapid şi mai ieftin, hotărârea arbitrară, în acest caz, având forţa unei hotărâri judecătoreşti. Aşa stabileşte Codul de procedură civilă!

REP.: Este o soluţie foarte bună! Este avantajoasă pentru  ambele părţi! Nu ştiam, recunosc,  foarte multe despre arbitraj.

Prof. univ. dr. Bogdan Ciucă: Da! Este o procedură avantajoasă pentru ambele părţi, care  degrevează instanţa de multe dosare.

REP.: Cine sunt arbitrii?

Prof. univ. dr. Bogdan Ciucă: Arbitrii în procedura arbitrară sunt precum judecătorii în procedura clasică din instanţă. În cazul nostru, sunt persoane cu reputaţie impecabilă, foarte buni profesionişti, foşti judecători, avocaţi, notari, jurişti. Cu suportul Camerei Notarilor Galaţi, dânşii au urmat  sau urmează cursuri de specializare în procedura arbitrară.

REP.: Domnule profesor, felicitări! Notarii cu adevărat sunt ancoraţi in realitate şi reprezintă nu numai o profesie de tradiţie, ci şi una a viitorului. Şi acest lucru se confirmă prin acest demers modern si util! Vom reveni! Mulţumim.

 

Reporter Pop Anișoara

(P)

Citit 1530 ori Ultima modificare Joi, 18 Aprilie 2024 17:57

3 comentarii

  • postat de Sorin Stan
    Luni, 22 Aprilie 2024 04:03
    185.193.64.***
    Ciucă, e Ciucă al nostru!
    2
    1
  • postat de Das
    Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 13:34
    89.137.139.***
    Ma indoesc ca arbitrii aia sunt corecti si cinstiti..practiv vine una din parti si mituieste arbitrii sau poate ii si cunoaste sau sunt rude ori prieteni si asa castiga sau ofera solutie dezavantajoasa pentru cealalta parte ! Cinste , onoare si demnitate nu mai exista in mediile aste de mult timp!
    1
    10
  • postat de ionita
    Vineri, 19 Aprilie 2024 09:18
    91.212.70.***
    Numai de aici n-ati mai stors bani!!! Nu mai exista mediatori? Ii omorati si pe aia. Ce mai aveti de inventat? Bani sa iasa
    2
    19

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro