Percheziții europene pe urmele unei posibile fraude agricole

Percheziții europene pe urmele unei posibile fraude agricole
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Procurorii Parchetului European au descins din nou la Galați, obiectul a opt percheziții făcute în județul nostru reprezentându-l o posibilă fraudă cu fonduri europene accesate de un fermier pentru realizarea unui sistem de irigații.

”Este vorba despre o cooperativă agricolă care a obținut finanțare pentru două proiecte de modernizare a sistemelor de irigații, în valoare de 1.7 milioane de euro, (8.6 milioane lei). Cu toate acestea, potrivit anchetei, procedura de achiziții publice pentru selectarea unei societăți care să execute proiectele a fost manipulată pentru a aduce beneficii unei societăți prestabilite, deținute de mama unuia dintre membrii cooperativei”, se precizează în comunicatul Parchetului European.

Investigatorii susțin că reprezentanții legali ai cooperativei și ai societății selectate pentru realizarea lucrărilor ar fi prezentat documente false, care atestă că beneficiarul fondurilor nu se afla în conflict de interese cu societatea căreia i s-a atribuit contractul, inducând astfel în eroare Agenția Română pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

Mai multe persoane au fost duse la audieri, la Biroul de la Iași al Parchetului European, trei dintre acestea fiind plasate sub control judiciar pentru 60 de zile. Suspecții plasați sub această măsură au interdicția de a contacta alte părți în proces și sunt obligați să se prezinte periodic la poliție, în localitățile de reședință. Ca măsură complementară, pentru a-și asigura recuperarea prejudiciului în cazul dovedirii vinovăției, Parchetul European a confiscat șase parcele de terenuri, în valoare de aproximativ 500.000 de euro și a înghețat conturi bancare deținute de suspecți.

Citit 1380 ori Ultima modificare Vineri, 19 Aprilie 2024 12:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.