Interviu cu primarul Ionuț Pucheanu (III): „Am pasiunea și energia de a merge mai departe”

Interviu cu primarul Ionuț Pucheanu (III): „Am pasiunea și energia de a merge mai departe”
Evaluaţi acest articol
(38 voturi)

În partea a treia a interviului, primarul municipiului Galați vorbește despre campania electorală și sloganul pe care l-a ales, dar și despre omul Ionuț Pucheanu, familie și timp liber. Menționează, de asemenea, cele mai importante calități care îl recomandă pentru cel de-al treilea mandat de primar.

- Candidați pentru al treilea mandat, iar gălățenii vă cunosc. Cine este omul Ionuț Pucheanu astăzi?

- Eu zic că Ionuț Pucheanu e un om foarte pasionat de ceea ce face, indiferent de proiectul pe care și-l propune. Fac o paranteză. Mi-a trimis zilele trecute soția o fotografie care circulă pe WhatsApp. E cu mine din prima campanie electorală. Ce simpatic eram! Și ce tânăr! Omul Ionuț Pucheanu e azi cu opt ani mai bătrân, e mult mai alb. Și cu mai puțin păr. Dar are sufletul cu multe cicatrici pe care doar puțină lume le vede sau le va vedea vreodată. N-am să arăt nimănui, însă politica te omoară încet și sigur, asta dacă încă vrei să-ți păstrezi partea de umanitate. Mai ales când ești judecat de oameni care nu te-au văzut în viața lor, nu ți-au strâns mâna o dată, n-au schimbat un bună ziua cu tine, dar știu totul despre tine, despre familia ta, de cât de bun, de rău, de cât de rău-intenționat ești. Toată lumea spune, domnule, nu mai citi Facebook! Nu poți să nu citești, însă doar tu știi cu ce gânduri te culci și cu ce frustrări sau supărări te trezești. Poți să afli și lucruri bune, sincer, de pe rețelele sociale. Sunt și oameni cu păreri pertinente, care nu intră să te judece. Surprinzător și, să-mi fie cu iertare, oamenii care judecă cel mai tare par aceia care nu prea au realizări în viață. Ăștia sunt cei mai cruzi și cei mai exigenți cu ceilalți din jurul lor. Și ca să sintetizez, omul Ionuț Pucheanu încă are energia și pasiunea pentru a merge mai departe.

- Și, totuși, acest om găsește stropul de energie sau de motivație pentru încă un mandat în fruntea Galațiului...

- Da, încă am energia necesară și vreau să las în urma mea un oraș cum trebuie să fie. Nu unul în care următorul primar să nu mai aibă ce face. „Domnule, a făcut ăsta tot înainte, nu mi-a mai rămas nimic.” Nu, n-am pretenția aceasta. În schimb, vreau să las în urmă un număr cât mai mare de lucrări, vreau să-mi las amprenta în cât mai multe locuri. Vreau să-i imprim o direcție corectă acestui oraș. Îmi place să cred că nepoții, nepoatele, dacă oi avea, când vor trece sau vor călca pe anumite locuri, să-și aducă aminte de mine. De fapt, ce mă mână în luptă e să nu trec prin viață fără să las nimic în urmă.

- În ce măsură munca aceasta, responsabilitățile din administrație v-au afectat viața de familie? Cum vă împărțiți?

- Puțin cu familia, mai mult cu familia Galațiului. Nu pot să spun că nu am o viață de familie, nici nu vreau să ajung în postura aceasta de a fi însurat cu munca. Am văzut deunăzi un citat care spunea că, peste zece-cincisprezece ani, singurii care își vor aduce aminte că ai stat peste orele de program vor fi membrii familiei tale. Fiică-mea sigur își va aduce aminte că n-am fost cu ea la antrenamentul de gimnastică sau la antrenamentul de tenis.

- Și le-ați ratat?

- Nu. Încerc să nu ratez nimic din ceea ce este pentru copilul meu pentru prima dată. La a doua oară, probabil că nu voi fi, dar prima oară vreau să fiu acolo. Mă bucur și că am parte de o soție care a înțeles că s-a căsătorit nu doar cu Ionuț Pucheanu omul, ci cu Ionuț Pucheanu omul de administrație, omul care trebuie să facă și politică, că îi place sau nu. Cu omul care are încă vreo 300.000 de oameni care se confruntă cu diverse probleme, cu omul care primește mesaje și la unu noaptea și la două, ba că sunt avertizări meteo, ba că sunt incendii sau știu eu, orice alte probleme care pot apărea în oraș. Și din punctul ăsta de vedere, recunosc că soția mea e încă foarte îngăduitoare.

- Se speculează că sloganul dumneavoastră de campanie, Toți Împreună, este ușor pleonastic. De ce l-ați ales? Poate și pentru a se crea această discuție în jurul lui?

- Nu, nici pe departe. Nu asta a fost... Îmi place să cred că am mai mult de doi neuroni, dar n-am fost chiar atât de deștept încât să aleg un slogan de genul ăsta care să creeze rumoare. Mi-am făcut temele, am întrebat și eu oameni pregătiți și mi s-a spus că Toți Împreună nu este un pleonasm și cred cu tărie că doar împreună se pot face lucruri, doar împreună se poate construi, doar împreună pot să transform ceva, pentru că în momentul în care ai mai mulți de Gică-Contra, forțele antagoniste se anulează una pe cealaltă și orașul rămâne pe loc. Dacă din ce în ce mai multă lume ar înțelege să tragem cu toții într-o direcție pe care să o stabilim de comun acord ar fi minunat. Care e direcția? Înspre vest, dau așa un exemplu. Atunci, haideți să tragem cu toții să ne înhămăm în a transforma orașul ăsta, că tot vrem o țară ca afară. De ce să nu vrem și un oraș ca afară? Înseamnă nu doar spații comune ca afară, ci și cetățeni ca afară, și școală ca afară, și respect ca afară, și mod de a te plasa vizavi de probleme ca afară, să fii într-atât de implicat în comunitate ca afară. Pe de altă parte, și administrația publică să fie la fel de receptivă ca afară, trebuie să o spunem și pe aceasta. Toate lucrurile astea m-au dus cu gândul la acest slogan, Toți Împreună. Recunosc, sunt un consumator de campanii electorale din statele vestice. Mă declar un mare fan al campaniei și a tot ce a însemnat omul politic Barack Obama. Nu pot să spun că apreciez foarte tare politica domnului Emmanuel Macron, dar ca să dezvălui întreaga poveste, în primul mandat sloganul a fost de inspirație americană, iar al doilea e de inspirație franceză. Mi-a plăcut foarte mult sloganul lui Macron, Ensemble, care înseamnă Împreună în franceză. Cred că de acum doi ani mi-am notat sloganul. Împreună cu echipa mea am avut multe discuții până am rămas la această expresie, am avut și alte variante, dar cred că ăsta e cel mai puternic slogan, din punctul meu de vedere. A câștigat, iar pe zi ce trece îl consider din ce în ce mai puternic.

- Cum se anunță campania electorală până la alegeri?

- A început urât, din păcate. Dacă în 2020 lumea s-a așteptat la o cu totul altă bătălie, și chiar a fost una mult mai onestă, fiind o luptă pe proiecte, acum pare că a scăzut calitatea candidaților. Când nu ai proiecte fezabile, deci nu ai ce să le prezinți cetățenilor, vorbești despre ceilalți. Când n-ai ce spune despre tine, vorbești despre nerealizările celorlalți. Eu nu cred că există primar căruia să nu-i fi rămas ceva de rezolvat, nici măcar la Paris sau la Londra, unde bugetele sunt absolut colosale. Nu cred că e vreun primar care să fi terminat treaba într-un oraș. Dacă ar fi fost așa, n-ar mai fi fost nevoie de alți primari. S-a terminat treaba, asta e! Când băiatul cu țevile a terminat treaba în casă, nu-l mai ții în casă, îl plătești și la revedere, mulțumim. Așa și cu primarii, numai că treaba nu se termină niciodată. Eu aș vrea să văd și mi-ar plăcea să văd o campanie bazată pe proiecte.

- Cum ar arăta o astfel de campanie?

- O campanie în care contracandidații să înțeleagă mecanismele de finanțare, să știe ce se poate face și ce nu. O campanie în care să-și asume o chestie care pare fantasmagorică în politică și anume să nu minți și să poți veni în fața cetățenilor și să spui, da, uite, proiectul meu e acesta. „Domnule, îmi doresc mai mult investiții pe canalizare sau pe apă, îmi doresc mai mult în infrastructura sportivă, îmi doresc mai mult în infrastructura școlară, îmi doresc mai multe investiții în parcuri și zone de agrement.” Să spui așa, bună ziua, știți că pe aici acum 200 de ani ar fi trebuit să treacă un drum? Eh, nu trece nici acum. OK, poți să o spui, dar zi-mi dacă l-ai face tu! Poți? Știi de unde să iei banii necesari? Ai studiile, știi cât durează, cu cine trebuie să vorbești? Ține de minima pricepere. Deocamdată, e o campanie neașteptat de urâtă, gălățenii așteaptă altceva.

- Care ar fi cele mai importante trei calități sau motive pentru care gălățenii să vă voteze iarăși?

- Nu vreau să pară că mă laud, e mai bine să lași faptele să vorbească, asta e percepția firească de cetățean, însă o dată la patru ani trebuie să vorbești mai mult și despre tine. Ca să mă ocup în continuare de problemele gălățenilor, le propun următoarele calități personale, verificate în cele două mandate: viziunea, în primul rând, puterea de muncă și bunele intenții. Din 2016 încoace se vorbește altfel despre Galați, atât aici la noi, acasă, cât și la București sau la Cluj-Napoca. Toți Împreună putem să-l ducem și mai sus. Vă mulțumesc!

A consemnat Cezar Gorovei

 

vezi și:

 Interviu partea I

 Interviu partea a II-a

 

(p)

Galerie de imagini

Citit 1329 ori Ultima modificare Miercuri, 01 Mai 2024 11:21