Interviu cu primarul Ionuț Pucheanu (II)

Interviu cu primarul Ionuț Pucheanu (II)
Evaluaţi acest articol
(37 voturi)

„PNL Galați îi minte cu nerușinare pe gălățeni pe subiectul apei!”

În partea a doua a interviului acordat „Vieții libere”, primarul municipiului Galați demontează minciunile electorale propagate în ultima vreme privitoare la prețul apei la Galați. Ionuț Pucheanu vorbește și despre ce a funcționat și ce nu a funcționat în cele două mandate, dar și despre ce ar dori să schimbe.

- Ce a funcționat cel mai bine în aceste două mandate de primar?

- Surprinzător, o să spuneți că se bat cap în cap două aspecte. Am spus că funcționarii au reprezentat cea mai mare provocare în acest timp. Dar în egală măsură cred că managementul Primăriei și modul în care l-am gândit au făcut ca lucrurile să funcționeze foarte bine. Eu conduc această Primărie prin intermediul a maximum zece oameni. Am avut inspirația și, de ce nu, poate și norocul să găsesc un set de directori, nu doar dedicați cauzei, ca să mă exprim așa, ci și pricepuți. E vorba de oameni cu care, chiar dacă mi-a luat ceva vreme să îi fac să înțeleagă care sunt pretențiile mele și pe care a trebuit să-i scot din zona de confort când vine vorba de viteză, au înțeles că nu e neapărat pentru mine, ci e pentru toți. Adică, ideea de a face mai rapid un parc nu e pentru că m-aș plimba eu, Ionuț Pucheanu, prin parcuri, ci că au și ei copii și, Doamne ajută, vor avea și nepoți. Și, vorba clișeului, e mai bine să fie bine decât să fie rău. Cred că forma aceasta de management pe care am reușit s-o implementez e una dintre cele mai mari reușite de până acum. Angajații Primăriei relaționează altfel și le livrează altfel cetățenilor.

- Întrebare în oglindă. Ce nu a funcționat și doriți să schimbați dacă veți fi reales?

- Aici ține de mine. Dacă în primul mandat mi-a trecut os prin os și, absolut la orice moment din zi și din noapte, știam absolut tot, pe de rost, din Primărie, proiecte, absolut tot, într-al doilea mandat drumurile la București m-au scos puțin de pe trasa ideală pe care mi-aș fi dorit-o. Mi-au mâncat mult din timp. Și atunci când se întâmplă acest fenomen, la un moment dat trebuie să sacrifici ceva. Și ceea ce am putut să sacrific a fost o parte din timpul petrecut cu familia și o parte din timpul petrecut cu cealaltă familie, aceea din Primărie. Și pentru că a trebuit să fac acest gest, sunt lucruri care au mai rămas în urmă sau a căror viteză a încetinit. Dar eu mă bucur că, și în aceste condiții, lucrurile au funcționat și s-au deschis și alte perspective pentru oraș.

- De ce București? De ce mai des la Capitală față de primii ani de Primărie?

- Am să încerc o parabolă. Aș vrea să înțeleagă simplul cetățean că eu chiar înțeleg prin ce trece atunci când intră uneori cu câte o problemă în Primărie. E posibil ca și dumnealui să vină de cinci-șase-zece ori, din păcate, pentru aceeași chestiune. Cam tot de atâtea ori trebuie să te duci până la București ca să obții ceva: de la un acord de principiu până la finanțare. Am fost de sute de ori poate la București pentru a promova proiectele Galațiului. Vă dau exemplul Patinoarului care va fi transformat în Sală Polivalentă. De șase ani ne chinuim să-l punem pe direcția corectă în cadrul Companiei Națională de Investiții, și abia zilele trecute a intrat în ultimul comitet tehnico-economic al CNI, urmând ulterior o hotărâre de guvern pentru votarea indicatorilor. Apoi, va urma o licitație la CNI pentru a avea și un constructor pentru viitoarea Sală Polivalentă a Galațiului. Tot ce v-am descris va dura probabil minimum șase luni.

- Că tot ați adus discuția în plan politic, ați avut în al doilea mandat majoritatea în Consiliul Local. După scrutinul din luna iunie, câți consilieri credeți că va avea partidul pe care îl reprezentați?

- Sper că minimum paisprezece. E minim necesar să ai paisprezece pentru a avea majoritatea simplă. Știu că toate partidele politice joacă acum cartea aceasta a majorităților. Știți cum e, se gândesc formule, majorități, se pregătesc negocieri pentru a avea un viceprimar sau altă influență în Primărie. Multă lume zice așa, domnule, să nu care cumva să aibă vreunul majoritate că după aceea fac ce vor. Nu-i deloc așa, că nu faci ce vrei, nu faci tu legile. Urmezi niște legi, doar că nu trebuie să negociezi în permanență tot felul de compromisuri. Într-adevăr, pot înțelege când nu știi cine ajunge la Primărie și te poți trezi cu un Despot-Vodă care să facă totul praf. Dar dacă omul respectiv știe direcția, știe limitele, le mai și acceptă și mai impune alte limite... Cred că noi suntem singura administrație din țară care, deși am fost singuri cumva la guvernare, având majoritatea simplă, am votat acum trei ani micșorarea numărului de membri în CA-urile (n.r. - Consiliile de Administrație) companiilor din subordinea Consiliului Local. Când cel mai probabil toată lumea ar fi profitat, și poate că ar fi zis, nu mai sunt șapte, hai să facem nouă. Noi, de la șapte, am făcut cinci. Și unde am avut cinci, am redus la trei. Tot pentru ca nimeni să nu poată arăta cu degetul că am făcut lucruri după bunul plac. Nu. Am făcut ce trebuie.

- Cum funcționează alianța aceasta cu Partidul Național Liberal în condițiile în care...

- Nu funcționează.

- Totuși, le spuneți oamenilor în teritoriu, în cartier, votați Partidul X, nu votați Partidul Y, dar când e vorba de europarlamentare, votați-ne pe noi, X și pe Y.

- Eu cred în cele două campanii suprapuse, chiar dacă pot vedea din punct de vedere politic beneficiile uneia asupra celeilalte sau mai mult ale celei locale asupra celei europarlamentare. Dar cred că s-au și canibalizat cele două campanii. Nu prea mai vorbește nimeni de europarlamentare, toată lumea e axată mai mult pe zona de locale. De ce? Și pentru că cetățeanului, cum se spune românește, până la cămașă, mai aproape îi este maioul. Cum merge alianța cu PNL-ul? Pe plan local, pare că nu ne înțelegem. Și nu neapărat că nu ne înțelegem. Cei de la PNL duc o campanie pe care nu pot să o înțeleg, chiar dacă se spune că în campanie e permis orice. După o lună și jumătate de făcut campanie, să nu vii cu un singur proiect și să spui, domnule, eu vreau să pun doi stâlpi în plus?!

- La ce vă referiți când spuneți că nu înțelegeți campania PNL Galați?

- E vorba de tâmpenia că vor reduce tariful apei cu 40 la sută. Nu se poate acest lucru nici dacă s-ar scoate componenta energetică din acest produs. Efectiv, nu ar putea să se micșoreze cu 40%. E o gogoriță! Sper ca toți cetățenii să înțeleagă că e o minciună sfruntată. Nu a mai venit PNL-ul cu găleata, cum se făcea până nu de mult, acum vine cu genul ăsta de acadele politice. Sper să le refuze cetățenii, pentru că este absolut imposibil ceea ce promit. Și, în schimb, nu au niciun alt proiect. La europarlamentare e o listă comună, e convenită la nivel național, o susținem. N-am o problemă cu niciunul dintre candidații celor de la PNL, nu văd de ce unii ar avea o problemă cu candidații celor de la PSD. S-a convenit, au fost votate în forurile cele mai înalte. Președintele PNL Galați, George Stângă, foarte posibil, a votat lista comună cu componența ei și mi se pare așa, lipsit de obraz, să spui acum că tu nu susții lista de europarlamentare. OK, dă-ți demisia din PNL dacă nu o susții, că ai votat-o odată, nu-i așa?

- Care este totuși adevărul legat de subiectul apei la Galați? I-ați trimis pe gălățeni să bea apă direct din Dunăre?

- Nici vorbă de așa ceva! L-am trimis doar pe George Stângă să ia apă din Dunăre, există înregistrarea clară a emisiunii pentru că întrebarea la emisiunea de la Digi 24 fusese adresată chiar de către George Stângă. Și mi-e greu să cred că nevoile gălățenilor ajung la urechile domnului Stângă, era întrebarea domniei sale pentru mine, special a făcut acest lucru. Strict. E greu de crezut că George n-a înțeles că îi răspund exclusiv lui. Din păcate, în politică, dragoste și în război e posibil orice sau e permis orice. Atunci, el a scos declarația mea din context și s-a chinuit pe WhatsApp să trimită la un număr consistent de oameni, doar o prinde un filmuleț de genul acesta. N-am trimis pe nimeni altcineva la Dunăre, doar pe George! E o minciună, o trunchiere a adevărului. Cetățenii merită ce e mai bun. George Stângă nici nu știu dacă mai e cetățean al Galațiului... Dar ca om îi urez tot ce e mai bun. Ca om politic, nu cred că merită foarte mult. PNL Galați îi minte cu nerușinare pe gălățeni pe subiectul apei!

- Are Galațiul cel mai mare preț din România la apă și canalizare?

- Nu, nici pe departe! Suntem pe locul 11 în momentul de față, conform ANRSC (nr. - Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice). Din nou, o minciună, după o trunchiere a adevărului. Aici vorbim de o minciună mare de tot! Suntem pe locul 11 în țară și suntem între primele trei municipalități ca investiții, dar și din punctul de vedere al cuantumului investițiilor în sistemul de apă și canalizare. Investițiile sunt pentru sănătatea întregului oraș, apa din Galați este printre cele mai bune din țară.

 vezi si interviu partea I: Interviu cu Ionuț Pucheanu (I)

 

(Va urma)

A consemnat Cezar Gorovei

(P)

Media

Galerie de imagini

Citit 2099 ori Ultima modificare Luni, 29 Aprilie 2024 10:52