În fiecare an, la sfârșitul lunii mai, cercetașii din întreaga țară își dau întâlnire la Tecuci, la Statuia Cercetașului, singurul monument de acest fel din România, amplasat în oraşul gălăţean în anul 1924
Anul acesta, peste 600 de persoane au participat, în perioada 24-26 mai, la manifestările prilejuite de sărbătorirea Zilei Cercetașului, organizate de centrul local "Oltea Doamna" din Tecuci. Tinerii şi-au întins corturile la Insulă, au vizitat oraşul, au participat la Festivalul "Folk… minor", au făcut o drumeţie la mănăstirea din pădurea Adam, au depus Promisiunea la Statuia Cercetașului, şi-au făcut noi prieteni şi au încheiat activităţile cu un foc de tabără. Au fost prezenţi timp de trei zile la Tecuci cercetaşi din 17 localităţi din ţară, printre care București, Iași, Rm.Vâlcea, Tg.Jiu, Suceava, Buzău, Pitești, Brăila şi Tulcea.
Varianta originală a Statuii Cercetaşului din Tecuci a fost realizată de Athanasie Constantinescu, însă aceasta a fost dată la topit de autorităţile comuniste. Actuala versiune a statuii îi aparţine sculptorului tecucean Dan Mateescu şi a fost repusă pe soclu în anul 1996.