Doi profesori născuţi în Galaţi, premiaţi pentru excelență în educație

Doi profesori născuţi în Galaţi, premiaţi pentru excelență în educație
Costel Bașa/Mario Grosu
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Zece profesori și antrenori remarcabili din întreaga ţară au fost recompensaţi la cea de-a 14-a Gală a Premiilor "Mentor" pentru excelență în educație, doi dintre aceştia fiind născuţi în Galaţi

Laureații Premiului "Mentor" pentru anul 2023 sunt: Costel Bașa, antrenor de caiac-canoe, Baia Mare; Constantin Basarab, profesor de matematică, Craiova; Boros Lidia Erzsebet, cantor, Ciumbrud (Alba); Tatiana Cauni, profesor de limba și literatura română, Baia Mare; Liliana Cosma, profesor, antrenor de gimnastică artistică, Deva; Mario Grosu, coregraf, producător de spectacole, Cluj; Gabriel Teodorescu, profesor de fizică, Cluj; Vanyi Emese, profesor de matematică, Satu Mare; Gabriela Vasiliu, profesor de limba și literatura română, Brăila; Vasile Zaharia, profesor de geografie, Târgu Jiu. La această ediție, elevii şi părinţii au făcut 174 de nominalizări. Laureații au fost premiați cu un trofeu și un premiu în valoare de 8.000 de lei.

Fundația pentru Comunitate şi MOL România acordă anual Premiul "Mentor" pentru excelență în educație, începând din 2010, profesorilor și antrenorilor care au descoperit tineri talentați și care au avut un rol important în evoluția profesională a discipolilor pe care i-au îndrumat în carieră. Prin acordarea acestui premiu, organizatorii doresc să recunoască public valoarea muncii educaționale și rezultatele deosebite obținute de dascăli, a căror activitate este apreciată atât de comunitatea din care fac parte, cât și de elevi și părinți.

Costel Bașa - descoperitorul de talente

Născut în Galați, Costel Bașa și-a început activitatea la Clubul Sportiv Municipal Dunărea Galați și la Clubul Sportiv Steaua București, remarcându-se la numeroase campionate naționale în probele de caiac.

În 1980, a devenit antrenor la Asociația Sportivă Simared din Baia Mare, unde și-a demonstrat abilitatea de a descoperi și de a șlefui talente, fiind distins cu Meritul Sportiv Clasa 1 în 2004. Unul dintre cei mai renumiţi elevi ai săi a fost Géza Magyar - locul 2 la proba de K4-500 m la Campionatele Mondiale din 1994 şi locul 3 la Campionatele Mondiale din 1995, locul 5 la K4-1000 m la Jocurile Olimpice din 1992 și locul 4 la K1-500 m la Jocurile Olimpice din 1996. De asemenea, Vasile Grigore a obținut două medalii de bronz la Campionatele Europene din 1981, iar Adrian Sentianosi a obținut bronzul la Campionatele Europene din 2016. Sportivul Paul Perse a reușit performanța de a deveni campion european în 2019, obținând și două medalii de argint la aceeaşi competiţie. În 44 de ani de antrenorat, sportivii lui Costel Bașa au obținut peste 1.500 de titluri naționale.

Mario Grosu - un coregraf fără frontiere

Mario Grosu şi-a început activitatea ca balerin profesionist la Teatrul "Nicolae Leonard" din Galați. Între anii 1986 și 2024 a produs și interpretat roluri în peste 1.200 de spectacole.

Și-a aprofundat pasiunea pentru dans și a lucrat pe post de coregraf în Grecia, Polonia, Muntenegru, Turcia, Macedonia și Liban. A revenit în țară, iar în 2011 a înființat Mario Dance Atelier, în cadrul căruia asigură instruire gratuită sutelor de învățăcei dedicați tainelor dansului. Colaborează cu artiști din România, Bulgaria, Ungaria, Spania, Argentina, Croația, Italia, Germania, SUA. Spectacolele sale transmit pasiunea sa pentru exprimarea artistică autentică, permițând ca vocea discipolului să se evidențieze în spațiul creativ. Spectacolele semnate de Mario Grosu în calitate de regizor și coregraf au captat publicul din marile orașe ale țării, precum Reșița, Pitești, Ploiești, Târgoviște, Craiova, Deva, Oradea sau Cluj, dar și din Austria, Viena.

Citit 6608 ori Ultima modificare Marți, 25 Iunie 2024 23:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.