Colectarea deșeurilor a murit la sat. Nicio comună din Galați nu a atins nivelul minim de reciclare

Colectarea deșeurilor a murit la sat. Nicio comună din Galați nu a atins nivelul minim de reciclare
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Dacă veșnicia s-a născut la sat, tot acolo au șanse mari să moară colectarea selectivă și reciclarea deșeurilor

Conform unui raport al Gărzii de Mediu Galați, niciuna dintre comunele gălățene nu a atins nivelul de pregătire pentru reutilizare şi reciclare de minimum 50% din masa totală generată, pentru deșeurile de hârtie, metal, plastic şi sticlă provenind din deșeurile menajere. Media pe județ a fost de nici 11%, iar zece comune au înregistrat procente cuprinse între 0 și 1%. S-au dat amenzi de sute de mii de lei, iar unul dintre controale s-a soldat cu o plângere penală.

Într-un raport prezentat la Comisia de dialog social a Prefecturii Galați, Comisariatul Județean al Gărzii Naționale de Mediu a făcut publice rezultatele controalelor tematice privind gestionarea deșeurilor municipale și starea de salubrizare a localităților. Au fost verificate atât unitățile administrativ-teritoriale (UAT-urile), cât și operatorii de salubritate, serviciile de salubrizare comunale, operatorii stațiilor de sortare, compostare și tratare mecano-biologică și operatorii depozitelor de deșeuri municipale din județ. De asemenea, în baza tematicii transmise de Garda Națională de Mediu, a fost verificat modul de realizare a componentelor proiectului Sistem de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) în județul Galați. Concluziile raportului sunt dezolante.

Media pe județ a colectării și reciclării, de cinci ori mai mică decât minimul legal obligatoriu

"La nivel de județ, nivelul de pregătire pentru reutilizare şi reciclare a fost, în anul 2022, de 10,66% - deci, cu mult sub țintă, concluzia fiind că administrațiile publice locale nu dețin sisteme de colectare eficiente care să asigure colectarea separată, pe fracții, a deșeurilor generate. Zece UAT-uri au înregistrat procente de atingere a țintei sub 1%, iar două dintre acestea nu au predat deșeuri reciclabile. 34 de UAT-uri au înregistrat procente de atingere a țintei sub 10%, iar la zece UAT-uri s-au înregistrat procente sub 20%.

În ceea ce privește gestionarea deșeurilor de construcții și demolări generate la nivelul comunelor, din verificările făcute rezultă că nu toate localitățile dețin locații stabilite prin Hotărâri de Consiliu Local în vederea folosirii deșeurilor inerte ca material de umplutură în vederea rambleierii. Menționăm însă că majoritatea UAT-urilor nu țin cont de obligațiile pe care le au conform OUG nr. 92/2021 privind gestionarea deșeurilor, modificată, potrivit cărora deșeurile inerte folosite la rambleierea unui teren trebuie să fie inerte/ nepericuloase și supuse în prealabil unui proces de concasare/ sortare/ prelucrare, astfel încât să fie folosite în locul altor materiale naturale.

Niciun UAT nu deține instalații de concasare deșeuri inerte. S-a constatat, de asemenea, că deșeurile verzi provenite de pe domeniul public sunt stocate în amestec cu alte tipuri de deșeuri. Menționăm că - întrucât, prin proiectul SMID, în județul Galați nu sunt prevăzute investiții pentru colectarea și tratarea deșeurilor biodegradabile - se recomandă încurajarea compostării individuale a acestora în gospodării", se arată în raportul Gărzii de Mediu.

Printre măsurile corective stabilite s-au numărat: întocmirea și respectarea graficului de colectare a deșeurilor municipale și reciclabile; asigurarea recipienților de colectare separată, atât pe domeniul public cât și pentru populație, cel puțin pentru fracțiile plastic, hârtie/carton, metal și sticlă din deșeurile municipale amestecate; salubrizarea zonelor identificate cu depozitări necontrolate de deșeuri, transportul și predarea acestora către un operator autorizat; monitorizarea suplimentară a zonelor identificate; implementarea instrumentului economic "plăteşte pentru cât arunci", bazat pe unul sau mai multe dintre elementele: volum, frecvenţă de colectare, greutate, saci de colectare personalizaţi; colectarea separată a deșeurilor verzi (crengi rezultate de la tăierea sau toaletarea copacilor etc.).

Amenzi consistente și o plângere penală

În cadrul controalelor tematice desfășurate în anul 2023 privind salubrizarea localităților, respectiv cu ocazia verificării sesizărilor înregistrate la Garda de Mediu Galați, s-au aplicat 76 de sancțiuni contravenționale, dintre care 50 de avertismente și 26 de amenzi, în valoare de 700.000 de lei. De asemenea, a fost înaintată o plângere penală către Parchetul de pe lângă Judecătoria Galați cu privire la îngroparea și incendierea deșeurilor într-o comună din județ.

Nu în ultimul rând, în perioada martie - aprilie 2023, s-au derulat controale neplanificate tematice dispuse de GNM - Comisariatul General la zece UAT-uri din județ, pe amplasamentul cărora s-au constatat anterior depozitări ilegale de deșeuri în cantități semnificative. În urma verificărilor efectuate, s-a constatat o stare de salubrizare îmbunătățită față de anul precedent, a conchis Garda de Mediu Galați.

Citit 3144 ori Ultima modificare Marți, 02 Iulie 2024 01:54

7 comentarii

  • postat de George Apostu
    Luni, 01 Iulie 2024 12:22
    92.87.95.***
    Garda de mediu sa faca o vizita si pe drumul care duce catre si dupa fosta plaja Brates. Gonoaie si resturi din demolari cat cuprinde.
    La fel si daca parasesc DN 26 in dreapta, inainte de trecerea din patru benzi in doua benzi de circulatie (inainte de Rapa lui Tuluc).
    0
    11
  • postat de torelantu
    Luni, 01 Iulie 2024 08:18
    128.127.117.***
    Reciclare?În comuna Corni Platesc %0 de bani iar recipientele nu le ia nimeni.Peturile si dozele umplu șanțurile,iar ploaia curăță dealuruile de ele înfundănd podurile si canalizarea.Lume proastă.Dacă le spui ,e treaba altora nu a fiecaruia în parte Amendă nene .Amendă.
    0
    10
  • postat de ICTosca
    Luni, 01 Iulie 2024 08:00
    5.13.164.***
    Reciclare si sortare la tara ??? Sa fim babe serioase...In Mazepa (cartier cica cu pretentii..) langa biserica trei...bastani, ditai containerul dedicat colectarii cartoanelor si hartiei geme de gunoi menajer, in conditiile in care recipientele dedicate acestuia sunt pline pe jumatate...
    0
    9
  • postat de doar o porcarie
    Luni, 01 Iulie 2024 07:56
    89.39.81.***
    la centru de colectare. 5 in fata mea. unu cu o duba mare plina, trei cu 3 saci mari, negrii, unu cu trei sacose. ala cu duba avea fie echipe de colectare, fie restaurant. mie nu-mi comvine sa-mi transform balconul in depozit de ambalaje dar nici sa sa stau cu orele pentru zece ambalaje. o porcarie.
    0
    15
  • postat de Luna.
    Luni, 01 Iulie 2024 07:28
    93.122.248.***
    Ce domnule vine UE-ul și ne învață cum și ce sa facem cu gunoiul nostru? Facem cum știm noi. E bine? Cam asa gândesc și se comporta rumânii ca de asa am învățat de la moșii noștri și știm noi mai bine.Dar banii alocați primăriile psd-pnl i-au papat de mult.
    0
    10
  • postat de un observator
    Luni, 01 Iulie 2024 01:29
    5.13.137.***
    De ce atâta filozofie? Taxe mărite!
    15
    7
  • postat de Gigel
    Duminică, 30 Iunie 2024 20:04
    5.13.194.***
    Inafara de ambalajele cu bani nu se colecteaza si sorteaza nimic nicaieri inafara de statiile de sortare pe unde mai ajung gunoaiele.
    3
    25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.