Absolvenții Școlii Gimnaziale Nr. 2, promoția 1974, din comuna Fârțănești, județul Galați, s-au întâlnit după jumătate de veac. Inițiatorii întâlnirii sunt: Valeriu Gaiu - economist, Mărioara Buruiană (Iordan) - contabil, Lenuța Bîldigău (Jalbă) - învățătoare și Mitică Neculaide.
Revederea s-a petrecut la Școala Gimnazială Nr. 2 din localitate și a fost cu multe emoții, pentru că dintre dascălii care au ridicat generații de copii, la Fârțănești, doar prof. Vasilica Mlăjeru și învățătoarea Ecaterina Nichifor au fost prezente.
Dintre învățăceii de ieri, părinții și bunicii de astăzi, au răspuns "prezent" douăzeci și cinci de foști absolvenți. Gazda întâlnirii a fost prof. Mioara Mardare, director al Școlii Nr. 2 din Fârțănești, care i-a întâmpinat pe oaspeți cu flori, cu bucurie, cu o școală luminoasă și o diplomă de aducere-aminte, pe care scrie: "Învață din ieri, trăiește pentru astăzi și speră pentru ziua de mâine..." (Albert Einstein) Motivant ideal, greu de realizat, dar nu imposibil.
Catalogul a fost strigat de învățătoarea Ecaterina Nichifor, cea care și-a început cariera în amintita comună și a ridicat două generații de elevi la Fârțănești. Doar diriginta Teodoru nu a putut răspunde invitației, dar a trimis un mesaj foștilor elevi. În context, doamna Nichifor a rememorat clipe, zile, ani de școală, etape din tinerețea la catedră a domniei sale din primii ani de activitate. Deși este pensionară de mulți ani, învățătoarea Ecaterina Nichifor slujește în învățământul primar de 57 de ani, pentru "marea sa iubire - Școala". Dascăl și discipol, fiecare fost absolvent a rostit câte o amintire din timpul școlii primare de acum cinzeci de ani, concluzia fiind că fiecare dintre cei prezenți a reușit, în ultima jumătate de veac, să planteze un pom, să facă o casă, să crească prunci, copiii proprii și nepoți.
Atât dascălul, cât și ucenicii au reamintit momentele plăcute, dar au existat și aduceri-aminte despre "cel mai cuminte" elev, care, deși primise o pedeapsă de la doamna învățătoare, peste ani i-a mulțumit pentru exigență. "Numai așa am devenit om înțelept!", au spus câțiva dintre foștii absolvenți. S-au făcut și comparații, despre cum profesorii veneau de la Galați cu pantofi și cum mecanicul de locomotivă le ținea cizmele la păstrare, pentru a putea răzbate prin noroaiele de altădată. Despre cât de mulți elevi erau, altădată, la o clasă. "În medie, o clasă avea 36 de elevi, dar am avut și 42 de copii, într-o clasă și nu știu cum reușeam să mă ocup de fiecare, în parte", mărturisea doamna învățătoare.
Toți cei prezenți au apreciat cât de mult și de frumos s-a dezvoltat comuna Fârțănești, care are acum toate utilitățile: șosele bune, servicii de apă și canalizare, instituții restaurate, prin programe europene. Nici nu e de mirare de ce primarul din Fârțănești, Adrian Filote, a obținut cel mai mare procent, din tot județul Galați, la alegerile din 9 iunie. Mâna de gospodar a primarului s-a văzut și în a doua parte a întâlnirii, de la Căminul Cultural, o instituție modernizată și bine administrată, care depășește, ca stare, instituții similare de la oraș. Din partea Primăriei locale "Generația '74" a primit diplome, flori și mulțumiri pentru grija de a fi buni fii ai comunei. Întâlnirea de cincizeci de ani de la Fârțănești a "Generației '74" a avut darul să mângâie sufletele unor oameni care au trecut prin câteva regimuri, care au lucrat cu timp și fără timp, pentru a sădi un pom, o grădină și urmași.