Firmele caută absolvenți de inginerie alimentară de la Galați. Stații-pilot performante și oportunități de practică

Firmele caută absolvenți de inginerie alimentară de la Galați. Stații-pilot performante și oportunități de practică
Evaluaţi acest articol
(32 voturi)

Conf. univ. dr. ing. Cristian Dima, noul decan al Facultății de Ingineria Alimentelor din Galați, a prezentat motivele reale pentru care un absolvent de liceu ar trebui să urmeze cursurile „SIA”. Întrebat dacă girează din punctul de vedere al pregătirii teoretice și practice pentru studenții săi, acesta a remarcat dotările unice ale facultății, susținând că angajatorii sunt deja obișnuiți să aleagă absolvenți SIA pentru dezvoltarea afacerilor lor, fiindcă programele de practică din facultate îi ajută efectiv să se pregătească pentru meseriile din domeniul ingineriei în chimia alimentară. Prezentăm, în exclusivitate, partea a doua a discuției din podcastul ”SPOT ON la «Viața liberă» - Galațiul sub reflector”, unde am avut invitați cadre didactice universitare și o studentă de la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor din Galați. 

„Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor oferă această posibilitate de pregătire practică, a precizat dl decan. Să nu uităm că vorbim de inginerie, de industrie alimentară și deci vorbim de două componente pe care nu le putem separa: o componentă teoretică și aici vorbim de un procent, 20-30%, dar eu consider că procentul cel mai mare a trebuit să fie în zona de abilitate practică. Ei bine, această practică, la noi, la Facultatea de Știință și Ingineria Alimentelor, o oferim studenților încă din timpul anului II și III de studii. Studenții realizează practica aceasta de specialitate în cadrul stațiilor-pilot din SIA, cu care ne mândrim atât noi, cât și antreprenorii. SIA are o tradiție și o vechime, este prima facultate de profil de industrie alimentară din România, în jurul căreia au apărut și celelalte facultăți de profil, antreprenorii solicitând absolvenți de la facultatea noastră an de an, nu doar pentru că avem rezultate foarte bune, dar avem aceste stații-pilot care oferă o pregătire practică foarte bună. Studenții dobândesc aceste abilități practice obligatorii în timpul anului universitar în stațiile-pilot de lapte, de bere, de carne, de acvacultură, piscicultură, avem și  un sistem recirculant,  și laborator gastronomic. Iată deci că avem aceste atuuri care le oferă studenților posibilitatea de a-și îmbunătăți și de a-și perfecționa aceste abilități practice. După ce termină această practică de specialitate, în CV-ul lor o pot trece ca o experiență. Putem spune că studenții noștri realizează stagiatura în timpul anului universitar în cadrul facultății noastre. Evident că încercăm să răspundem tuturor cerințelor din industria alimentară, simulând condiții reale de muncă”.

La SIA practica se desfășoară conform orarului normal al unei zile de muncă!

Conf. dr. ing. Cristian Dima a menționat și seriozitatea cu care studenții fac practică de specialitate, îndrumați de profesorii lor, respectând condițiile și programul unei zile normale de lucru într-o fabrică. „O zi de practică se desfășoară ca o zi normală de muncă. Începe practica la ora 8,00, se termină la ora 16,00 și respectăm fluxul, conform legislației în vigoare privind condițiile de utilizare din industria alimentară. Studenții noștri, prin aceste stații-pilot, își dezvoltă nu doar partea această practică, dar pot face și cercetare și transfer tehnologic, plecând de la o altă parte din rezultatele cercetării noastre care deja s-au realizat în aceste stații-pilot. Pentru că reamintesc faptul că brevetul are nevoie obligatoriu de transfer tehnologic. Noi trebuie să ne asigurăm că soluția oferită agentului economic poate fi reproductibilă. Cu alte cuvinte, noi simulăm la o scară mai mică ceea ce se întâmplă într-o fabrică, deci prin aceste stații-pilot, ne asigurăm că la un nivel macro soluția oferită de noi prin acest brevet poate fi reproductibilă. Noi nu desfășurăm doar activități didactice, care sunt prioritare pentru noi, ci și activități de cercetare, inclusiv cu studenții de la licență, dar în special cu cei de la masterat și de la doctorat. Agenții economici cunosc acest aspect și ne solicită un absolvent, chiar precizează acest lucru,pentru că au aflat că în cadrul facultății noastre avem aceste stații-pilot și ei câștigă timp din acea perioadă de acomodare”.

„Până la urmă, examenul final se dă cu agenții economici, nu cu noi!”

El însuși absolvent al SIA, conf. univ. dr. ing. Cristian Dima a prezentat modul în care s-au îmbunătățit lucrurile în sistemul de învățământ universitar gălățean și a vorbit despre colaborarea dintre liceele de profil din oraș și facultatea pe care o manageriază. 

„Eu sunt un produs al Facultății de Știința și Inginerie Alimentelor Galați, la fel ca și colegele mele. Însă, deși vorbim de generații diferite, vorbim despre produse autentice ale SIA. Și aș putea spune că, în generația mea, această practică nu se realiza în cadrul facultății noastre, trebuia să mergem la diverși agenți economici. Ei bine, lucrurile acestea s-au schimbat și această practică o putem face în cadrul facultății noastre pe o perioadă mult mai mare, repet, anul II, anul III. Avem colaborări din zona liceelor, iar colegele mele au fost implicate în diferite proiecte, prin intermediul cărora am asigurat aceste vizite din partea elevilor de liceu de profil în cadrul facultății noastre. Au existat și lucrări practice, comune, dar studenții noștri le-au arătat diverse lucrări de laborator, au lucrat împreună, bineînțeles le-au fost prezentate stațiile-pilot. Ei sunt bazinul nostru de potențiali candidați și de aceea vrem să ținem aproape, mai mult vrem și să creăm, așa cum le creăm și studenților noștri, perspective, fie susținându-i în internship-uri, fie mergând cu ei la producători, la agenții economici. Până la urmă, examenul final se dă cu agenții economici, nu cu noi. Iar noi, evident, vom privi rezultatele lor subiectiv, pentru că sunt produsul muncii noastre, iar elevilor le oferim perspectiva vieții de viitor student, prin relația cu studenții noștri, reușind să cunoască mai bine mediul universitar. De foarte multe ori, fiind membru în comisia de Admitere a Facultății de Știința și Ingineria Alimentelor, am văzut absolvenți debusolați, care nu știu ce potențial au, nu știu ce și-ar dori. Fiecare trebuie să-și urmeze visul și ar trebui să se intereseze mai îndeaproape ce se întâmplă. Nu e suficient să privim criteriile de admitere de pe un site. Ideal ar fi să ia pulsul studenților, pentru că ei cu siguranță au simțit altfel lucrurile de cum le simțim noi sau le vedem noi și de asemenea să creeze colaborări. Avem deja studenți care au venit la SIA doar pentru că am fost recomandați sau doar pentru că am fost în promovare la liceele lor, sau doar pentru că au venit și au făcut o lucrare de laborator la noi și au fost foarte încântați de infrastructura de la noi și de interacțiunea cu ei”. 

Programe de studiu cu tradiție, dar și noi, cu foarte mare succes

Fiindcă la Universitatea „Dunărea de Jos” și, implicit, la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor, se desfășoară, în acest moment, selecția pentru admitere, am vrut să aflăm și care sunt condițiile pentru a intra la FSIA, iar conf. univ. dr. ing. Cristian Dima ne-a dezvăluit care au fost cele mai de succes programe de master de anul trecut.

„Admiterea este un punct fierbinte pentru Universitatea «Dunărea de Jos», cu cele 14 facultăți ale sale, și un moment important pentru noi. Facultatea noastră oferă trei programe tradiționale de studii universitare de licență. Este vorba despre „Ingineria produselor alimentare”, „Controlul și expertiza produselor alimentare” și „Piscicultură și acvacultură”. Pentru acestea, avem 55 de locuri scoase la buget, pentru absolvenții de liceu cu diplomă de bacalaureat, avem și locuri la taxă și alte locuri pentru românii de pretutindeni. La facultatea noastră este un concurs pe bază de dosar, care are la bază două componente: 50% media de la bacalaureat și 50% media multianuală la una din disciplinele algebră, chimie sau biologie. Înscrierea se realizează în perioada 1-23 iulie, online și fizic, în cadrul Facultății de Știința și Ingineria Alimentelor, în perioada 15-24 iulie. Avem convingerea că, după toate eforturile pe care le-am făcut să ne promovăm activitatea, vom avea candidați la toate cele trei programe de studii universitare de licență. Există și cea de-a doua sesiune din septembrie, între  2 și 10 septembrie, pentru înscrierile on-line în cadrul facultății noastre.

Facultatea noastră vine în fața absolvenților studiilor de licență cu cinci programe de studii universitare de master, dintre care trei se realizează în cadrul facultății noastre, la Galați, și două la extensiunea pe care noi o avem de anul trecut la Buzău. La Galați, avem master în Controlul, expertizarea și siguranța alimentelor, Știința și ingineria bioresurselor acvatice și Nutriție, acesta din urmă derulat în parteneriat cu Facultatea de Medicină și Farmacie Galați. Programele de master pe care le desfășurăm la Buzău sunt noi: Managementul alimentației publice și agroturism și  Expertiza în combaterea fraudelor alimentare. La acestea, anul trecut am avut studenți mai mult decât ne-am fi așteptat. Pentru aceste cinci programe de studii de master oferim 88 de locuri la buget și în plus avem și locurile cu taxă. Criteriile de admitere la programele de master sunt un concurs pe bază de dosar în care regăsim 60% media de la licență, proiectul de diplomă și 40% media multianuală din timpul anului sau anilor de studii universitare. Ca perioadă de înscriere avem din nou două sesiuni: sesiunea din iulie între 19-25 iulie și cea de-a doua sesiune 11-16 septembrie. Înscrierile se fac on-line în cadrul facultății noastre. Concluzionăm deci cu programe de tradiție pe zona de licență, iar pe zona de master venim cu două programe noi pe care am început să le desfășurăm de anul trecut”. 

Absolvenți în firme de renume, dar și în domeniul academic

În încheiere, conf. univ. dr. ing. Cristian Dima a vorbit despre absolvenții SIA care activează în străinătate și care au făcut carieră pe baza cunoștințelor practice și teoretice acumulate în timpul celor patru ani de studenție la SIA. „Putem spune că sunt destul de mulți absolvenți ai facultății noastre care activează în cadrul unor firme de renume la nivel internațional, dar sunt absolvenți care lucrează chiar în mediul academic, cadre didactice cu poziții destul de înalte în cadrul unor universități. La Universitatea «Cornell» (New York, SUA) în care doamna Carmen Moraru este profesor cu o poziție destul de înaltă și recunoscută în universitate. Sunt și absolvenți SIA Galați care lucrează și în cadrul unor filme de cercetare de renume în afară. Dar aș putea spune că sunt și firme cu renume la nivel internațional care au venit în țară și chiar în cadrul facultății noastre pentru că avem un centru de cercetare pe zona produselor lactate și derivate din lapte, unde firma „Christian Hansen” oferă un suport tehnic în cercetare. Avem absolvenți cu care ne mândrim, sunt ambasadorii noștri, atât pe plan național, cât și pe plan internațional. Pe plan național aș putea spune că în cadrul unei conferințe sau al unui workshop în sală, dacă vom pune întrebarea câți dintre cei prezenți au absolvit Facultatea de Chimie Alimentară (așa cum era știută înainte), peste 80% ar ridica mâna. În ceea ce privește extinderea, putem spune că avem în vedere specializări noi, chiar și colaborări internaționale, dar în prezent ne concentrăm pe valorificarea  programelor noi de studii pe care le avem în derulare. Există proiecte tip „«Erasmus» în cadrul universității noastre prin intermediul cărora studenții vin și fac un anumit stagiu de cercetare, mai ales la doctorat, dar și la master. Sunt studenți din alte țări, care își finalizează o parte din cercetarea lor în cadrul facultății noastre, făcând astfel și un schimb de experiență”.

NOTĂ: Emisiunea ”SPOT ON la Viața liberă – Galațiul sub reflector” este un produs ”Viața liberă”. Înregistrarea integrală a acestui interviu poate fi urmărită pe canalul YouTube al ziarului.

Media

Citit 4875 ori Ultima modificare Duminică, 07 Iulie 2024 20:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.