21 de parteneri din 12 țări europene își unesc eforturile în cadrul proiectului Be Ready, ce are ca scop realizarea unei strategii care să ducă, în final, la atenuarea așa-numitelor insulele de căldură urbane. România este prezentă și ea în acest parteneriat european, fiind reprezentată de Asociația Tehnopol Galați și Primăria municipiului Galați.
Bugetul total al proiectului este de 2,4 milioane de euro, contribuția Uniunii Europene fiind de 1,917 milioane de euro. Bugetul Asociației Tehnopol este de 80.447 de euro, iar cel cu care contribuie Primăria Galați, de 121.874 de euro.
„Urban Heat Islands Resilience, Preparesness and Mitigation Strategy / Strategia de reziliență, pregătire și atenuare a insulelor de căldură urbane” este denumirea tehnică a proiectului Be Ready, iar provocarea comună pe care acesta o abordează o reprezintă insulele de căldură urbană (ICU). Proiectul Be Ready a demarat la 1 ianuarie 2024 și are o durată de implementare de 30 luni.
Trei variante ale aceleiași abordări
„Valurile de căldură fără precedent din vara anilor 2022 și 2023 au demonstrat nevoia acută de a consolida pregătirea și capacitatea de adaptare a societății de a face față impactului schimbărilor climatice și de a încuraja reziliența la nivel de oraș. Doar puține orașe europene au dezvoltat planuri și strategii de combatere a ICU. Abordarea nouă adoptată de proiect – «acupunctură verde» - va permite partenerilor, să ia măsuri țintite, mici dar puternice, bazate pe context pentru a face față ICU în zonele urbane critice”, spun reprezentanții Asociației Tehnopol Galați.
Practic, orașele-pilot vor testa soluții în trei domenii: „acupunctură verde” (intervenții bazate pe vegetație), „acupunctură albă” (bazată pe suprafețe și materiale inovatoare) și „acupunctura albastră” (utilizări noi ale resurselor de apă).
„În primele 6 luni de implementare a proiectului, cu contribuția partenerilor științifici și tehnici, s-au dezvoltat metodologii comune și instrumente pentru efectuarea evaluării vulnerabilității și cartografierea zonelor orașului cu cea mai mare intensitate de efect de insulă de căldură urbană.
Pe baza metodologiilor de evaluare și a liniilor directoare propuse, orașele-pilot selectate vor efectua o evaluare preliminară a riscului ICU, care este pregătitoare pentru implementarea de acțiuni-pilot. Vor fi dezvoltate materiale informative și truse de instrumente legate de riscurile ICU și evaluarea riscurilor. Rapoarte preliminare de evaluare a riscului termic, vor fi realizate de experți și urbaniști din orașele-pilot”, conform Asociației Tehnopol Galați.
Galațiul, oraș-pilot pentru „acupunctura albastră”
Vor fi organizate trei workshop-uri care vor co-proiecta metodologiile pentru implementarea celor trei tipuri de acțiuni-pilot (un atelier va fi dedicat masurilor albastre, unul, măsurilor verzi, iar ultimul, măsurilor albe). Aceste ateliere se vor desfășura în februarie 2025 în Galați (măsura albastră), în martie 2025 în Podgorica (măsura verde) și în aprilie 2025 în Ricany (măsura albă).
În Galați vor fi implementate acțiuni-pilot legate de măsura albastră. Acțiunile vor dura între 2 și 6 luni, în funcție de măsurile alese, și se vor desfășura în a doua parte a anului 2025. Acțiunile-pilot vor fi implementate în cooperare cu părțile interesate locale și cetățeni și vor fi însoțite de evenimente de informare și conștientizare a publicului, concentrându-se pe riscuri și efectele de sănătate, sociale, economice ale schimbărilor climatice și valurilor de căldură.
Pe parcursul anului 2025, se va desfășura o campanie de informare și conștientizare legată de măsura ICU care se testează în oraș. Asociația Tehnopol și Primăria vor proiecta un set de materiale educative de informare și advocacy legate de insulele de căldură urbane, pe baza contextului lor local și a riscului preliminar de evaluare ICU.
La fel ca și celelalte orașe partenere în proiect, Galațiul va elabora rapoarte de implementare, care vor conține inclusiv constatările și recomandările vizitelor de evaluare „inter pares” în oraș.
Soluțiile albastre, verzi și albe, reunite într-un plan comun de acțiune
„În urma testelor-pilot ale soluțiilor albastre, verzi și albe și a lecțiilor învățate, în perioada iulie 2025 - iunie 2026, parteneriatul va concepe un cadru comun pentru un plan de acțiune care vizează creșterea rezistenței, pregătirii, și adaptarea orașelor la schimbările climatice și ICU în special. De asemenea fiecare oraș partener va elabora un plan de acțiune, folosind cadrul dezvoltat în comun, cu acțiuni specifice pentru a promova adaptarea la măsurile verzi, albastre sau albe. Până la sfârșitul proiectului (iunie 2026), fiecare partener ar trebui să înceapă implementarea a cel puțin unei măsuri planificate.
Pornind de la rezultatele obținute, va fi elaborat un set de recomandări de politică în regiunea Dunării și la nivelul UE”, au mai spus reprezentanții Asociației Tehnopol Galați.
Acest material a fost susținut ca parte a Be Ready, un proiect Program Interreg Regiunea Dunării, cofinanțat de Uniunea Europeană.
(P)